header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 12
24.05.2013 21:57

Συνάντηση Προκαθημένων Ρωσίας και Ιεροσολύμων (ΦΩΤΟ)


Συνάντηση του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο, ο οποίος αφίχθη με ειρηνική επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου στην Πατριαρχική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας.

 

Συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πατριαρχική κατοικία στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ της Μόσχας.

Να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων από σήμερα 23 Μαϊου 2013, πραγματοποιεί επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας.

Τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακός, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου Θεοφύλακτος, Πατριαρχικός Επίτροπος εν Βηθλεέμ, ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Ντισπυράκης, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Μόσχα, ο Αρχιμανδρίτης Γαλακτίων Αβάρ, Ηγούμενος της εν Ραμάλλᾳ και ο Αρχιδάκονος Αθανάσιος Θεμιστοκλέους.

Από τη Ρωσική Εκκλησία στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκι Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Ποντόλσκ Τύχων, Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιμανδρίτης Ισίδωρος Μινάγιεφ, Αρχηγός της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων σχέσεων.

Καλωσορίζοντας τον υψηλο προσκεκλημένο και την τιμία αυτού συνοδεία σχετικά με την ιδιαίτερη στάση της Ρωσικής Εκκλησίας απέναντι στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε: «Τιμούμε την Εκκλησία των Ιεροσολύμων ως Μητέρα πασών των χριστιανικών Εκκλησιών».

Αφού υπενθύμισε ότι η κύρια αποστολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι η «διαφύλαξη των Παναγίων Προσκυνημάτων προκειμένου να καταστούν μέτοχοι αυτών χιλιάδες προσκυνητές», ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας μοιράσθηκε της αναμνήσεις του από την πρώτη του επίσκεψη στους Αγίους Τόπους το 1969 όταν ακόμα ζούσαν οι πατέρες που πρόλαβαν τους Ρώσους προσκυνητές οι οποίοι επισκέπτοντο τους Αγίους Τόπους κατά την προεπαναστατική περίοδο.

«Ενθυμούμαι με τι αγάπη μου έδειχνάν τα ιερά κειμήλια τα οποία είχαν δωρίσει Ρώσοι προσκυνητές. Δυστυχώς επί δεκαετίες ο λαός μας ήταν αποκομμένος απο την Αγία Γη και αυτό είχε αντίκτυπο και στο πνευματικό βίο των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας. Υπήρχαν αναφορές για την Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ στα λειτουργικά κείμενα και στα δημοσιεύματα της προεπαναστατικής περιόδου, αλλά έλειπε η ζώσα επαφή. Τώρα με την προσέλευση στους Αγίους Τόπους εκατοντάδων χιλιάδων προσκυνητών από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έχουμε τελικά την ευκαιρία να αισθανθούμε τη χαρά επαφής με τα Πανάγια Προσκυνήματα…Έχουμε επίγνωση ότι η αυξημένη ροή προσκυνητών αποτελεί πρόκληση για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην οποία ανταποκρίνεται όμως με αγάπη και ποιμαντική μέριμνα», ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Κύριλλος, εξέφρασε την ανησυχία του υπογραμμίζοντας: «Δεόμεθα υπέρ ειρήνης στην Αγία Γη και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Έχουμε επίγνωση ότι καθημερινώς δέεται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επί των Παναγίων Προσκυνημάτων στον Αρχηγό της Ειρήνης υπέρ υπερβάσεως των συγκρούσεων σε αυτό το μέρος της υφηλίου.

Ο κ. Κύριλλος υπογράμμισε τον ειρηνευτικό ρόλο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων και διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο στην αμέριστη συμπαράσταση του πολεύθυνου έργου του.

«Το μέλημά μας όπως και το δικό σας είναι να αποφύγουμε τη συρρίκνωση του αριθμού των χριστιανών στους Αγίους Τόπους  και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος επέστησε την προσοχή του συνομιλητή του στην ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας την εξόντωση των εκεί χριστιανών.

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της απαγωγής των δυο χριστιανών Ιεραρχών στη Συρία, οι οποίοι έως τώρα κρατούνται όμηροι, και ευχήθηκε να είναι αίσια η έκβαση της υποθέσεως.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας επεσήμανε ότι η έννοια της χριστιανοφοβίας γίνεται πλέον καθολικώς αποδεκτή και δεν αφορά μόνο στις προβληματικές χώρες, αλλά και στις φαινομενικά ευημερείς, όπου οι άνθρωποι δέχονται ηθικές πιέσεις για θρησκευτικούς λόγους.

Επίσης τόνισε το ρόλο της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ και του Μετοχίου του Πατριαρχέιου Ιεροσολύμων στη Μόσχα ως σημαντικό στοιχείο για την περαιτέρω ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των δυο Εκκλησιών.

Από την πλευρά του αφού εξέφρασε τη χαρά από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας υποστήριξε εκείνα όσα ειπώθηκαν από τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Έτσι χαρακτηριστικά είπε ότι οι άρχοντες των διαφόρων χωρών  έθεσαν το χριστιανισμό εκτός τόπου και χρόνου και ότι η Ορθοδοξία πολεμάται ειδικά διότι αποτελεί πρόκληση για τον κόσμο τούτο.

«Δε θα είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτή την εποχή ζούμε την αποστασία και την παρανομία», ανέφερε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Σχετικά με το θέμα των προσκυνηματικών περιηγήσεων ο Πατριάρχης Θεόφιλος σημείωσε ότι η Εκκλησία του προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσκυνητών από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόφιλο η Μέση Ανατολή είναι «η Μήτηρ της χριστιανικής πίστεως και πασών των Εκκλησιών και ιδίᾳ της Ορθοδόξου ημῶν πίστεως».

Αναφερόμενος στην κρίση την οποία διέρχεται τώρα η Μέση Ανατολή, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι ο στόχος των εξτρεμιστών δεν είναι μόνο οι χριστιανοί, αλλά και οι άνθρωποι καλής θελήσεως που έχουν φόβο Θεού.

Ο κ Θεόφιλος εξήρε τις προσπάθειες της Ρωσικής Εκκλησίας να απαλύνει την κατάσταση, «να μην εγκαταλείπουν οι χριστιανοί τις εστίες τους και να μένουν πιστοί».

«Η μη παρουσία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργήσει τις απρόβλεπτες καταστάσεις», υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρουσία των χριστιανών είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την επικράτηση μιας ιδεολογίας ή του φανατισμού.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξέφρασε τη λύπη του σχετικά με την αποσιώπηση του ρόλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή από τα δυτικά ΜΜΕ.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων την χαρακτήρισε σχεδόν ανεξέλεγκτη, τονίζοντας ότι «κανείς δε ξέρει τι θα γίνει αύριο».

Τέλος κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα πανορθοδόξου ενδιαφέροντος.

πηγή: Romfea.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /