header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 12
24.05.2013

Συνάντηση Προκαθημένων Ρωσίας και Ιεροσολύμων (ΦΩΤΟ)


Συνάντηση του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο, ο οποίος αφίχθη με ειρηνική επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου στην Πατριαρχική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας.

 

Συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πατριαρχική κατοικία στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ της Μόσχας.

Να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων από σήμερα 23 Μαϊου 2013, πραγματοποιεί επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας.

Τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακός, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου Θεοφύλακτος, Πατριαρχικός Επίτροπος εν Βηθλεέμ, ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Ντισπυράκης, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Μόσχα, ο Αρχιμανδρίτης Γαλακτίων Αβάρ, Ηγούμενος της εν Ραμάλλᾳ και ο Αρχιδάκονος Αθανάσιος Θεμιστοκλέους.

Από τη Ρωσική Εκκλησία στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκι Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Ποντόλσκ Τύχων, Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιμανδρίτης Ισίδωρος Μινάγιεφ, Αρχηγός της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων σχέσεων.

Καλωσορίζοντας τον υψηλο προσκεκλημένο και την τιμία αυτού συνοδεία σχετικά με την ιδιαίτερη στάση της Ρωσικής Εκκλησίας απέναντι στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε: «Τιμούμε την Εκκλησία των Ιεροσολύμων ως Μητέρα πασών των χριστιανικών Εκκλησιών».

Αφού υπενθύμισε ότι η κύρια αποστολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι η «διαφύλαξη των Παναγίων Προσκυνημάτων προκειμένου να καταστούν μέτοχοι αυτών χιλιάδες προσκυνητές», ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας μοιράσθηκε της αναμνήσεις του από την πρώτη του επίσκεψη στους Αγίους Τόπους το 1969 όταν ακόμα ζούσαν οι πατέρες που πρόλαβαν τους Ρώσους προσκυνητές οι οποίοι επισκέπτοντο τους Αγίους Τόπους κατά την προεπαναστατική περίοδο.

«Ενθυμούμαι με τι αγάπη μου έδειχνάν τα ιερά κειμήλια τα οποία είχαν δωρίσει Ρώσοι προσκυνητές. Δυστυχώς επί δεκαετίες ο λαός μας ήταν αποκομμένος απο την Αγία Γη και αυτό είχε αντίκτυπο και στο πνευματικό βίο των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας. Υπήρχαν αναφορές για την Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ στα λειτουργικά κείμενα και στα δημοσιεύματα της προεπαναστατικής περιόδου, αλλά έλειπε η ζώσα επαφή. Τώρα με την προσέλευση στους Αγίους Τόπους εκατοντάδων χιλιάδων προσκυνητών από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έχουμε τελικά την ευκαιρία να αισθανθούμε τη χαρά επαφής με τα Πανάγια Προσκυνήματα…Έχουμε επίγνωση ότι η αυξημένη ροή προσκυνητών αποτελεί πρόκληση για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην οποία ανταποκρίνεται όμως με αγάπη και ποιμαντική μέριμνα», ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Κύριλλος, εξέφρασε την ανησυχία του υπογραμμίζοντας: «Δεόμεθα υπέρ ειρήνης στην Αγία Γη και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Έχουμε επίγνωση ότι καθημερινώς δέεται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επί των Παναγίων Προσκυνημάτων στον Αρχηγό της Ειρήνης υπέρ υπερβάσεως των συγκρούσεων σε αυτό το μέρος της υφηλίου.

Ο κ. Κύριλλος υπογράμμισε τον ειρηνευτικό ρόλο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων και διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο στην αμέριστη συμπαράσταση του πολεύθυνου έργου του.

«Το μέλημά μας όπως και το δικό σας είναι να αποφύγουμε τη συρρίκνωση του αριθμού των χριστιανών στους Αγίους Τόπους  και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος επέστησε την προσοχή του συνομιλητή του στην ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας την εξόντωση των εκεί χριστιανών.

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της απαγωγής των δυο χριστιανών Ιεραρχών στη Συρία, οι οποίοι έως τώρα κρατούνται όμηροι, και ευχήθηκε να είναι αίσια η έκβαση της υποθέσεως.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας επεσήμανε ότι η έννοια της χριστιανοφοβίας γίνεται πλέον καθολικώς αποδεκτή και δεν αφορά μόνο στις προβληματικές χώρες, αλλά και στις φαινομενικά ευημερείς, όπου οι άνθρωποι δέχονται ηθικές πιέσεις για θρησκευτικούς λόγους.

Επίσης τόνισε το ρόλο της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ και του Μετοχίου του Πατριαρχέιου Ιεροσολύμων στη Μόσχα ως σημαντικό στοιχείο για την περαιτέρω ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των δυο Εκκλησιών.

Από την πλευρά του αφού εξέφρασε τη χαρά από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας υποστήριξε εκείνα όσα ειπώθηκαν από τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Έτσι χαρακτηριστικά είπε ότι οι άρχοντες των διαφόρων χωρών  έθεσαν το χριστιανισμό εκτός τόπου και χρόνου και ότι η Ορθοδοξία πολεμάται ειδικά διότι αποτελεί πρόκληση για τον κόσμο τούτο.

«Δε θα είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτή την εποχή ζούμε την αποστασία και την παρανομία», ανέφερε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Σχετικά με το θέμα των προσκυνηματικών περιηγήσεων ο Πατριάρχης Θεόφιλος σημείωσε ότι η Εκκλησία του προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσκυνητών από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόφιλο η Μέση Ανατολή είναι «η Μήτηρ της χριστιανικής πίστεως και πασών των Εκκλησιών και ιδίᾳ της Ορθοδόξου ημῶν πίστεως».

Αναφερόμενος στην κρίση την οποία διέρχεται τώρα η Μέση Ανατολή, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι ο στόχος των εξτρεμιστών δεν είναι μόνο οι χριστιανοί, αλλά και οι άνθρωποι καλής θελήσεως που έχουν φόβο Θεού.

Ο κ Θεόφιλος εξήρε τις προσπάθειες της Ρωσικής Εκκλησίας να απαλύνει την κατάσταση, «να μην εγκαταλείπουν οι χριστιανοί τις εστίες τους και να μένουν πιστοί».

«Η μη παρουσία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργήσει τις απρόβλεπτες καταστάσεις», υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρουσία των χριστιανών είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την επικράτηση μιας ιδεολογίας ή του φανατισμού.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξέφρασε τη λύπη του σχετικά με την αποσιώπηση του ρόλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή από τα δυτικά ΜΜΕ.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων την χαρακτήρισε σχεδόν ανεξέλεγκτη, τονίζοντας ότι «κανείς δε ξέρει τι θα γίνει αύριο».

Τέλος κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα πανορθοδόξου ενδιαφέροντος.

πηγή: Romfea.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΡώσικες παροιμίες / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΣτο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Μόσχα τη Δευτέρα / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / Ολγα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά /