header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01.06.2013

Αθήνα καλεί Μόσχα για ιατρικό τουρισμό


Του Γιώργου Ανδρή

Την προώθηση του άγνωστου ιατρικού τουρισμού της Ελλάδας στη ρωσική αγορά επιχείρησαν πρόσφατα για πρώτη φορά ελληνικές κλινικές, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Μόσχας, στο πλαίσιο του Greek Medical Tourism Workshop.

 

Δέκα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς και ορισμένα πολυτελή κέντρα ευεξίας και ξενοδοχειακές αλυσίδες διενήργησαν περισσότερα από 210 ραντεβού με facilitators, tour operators, τουριστικά γραφεία και ασφαλιστικές εταιρείες, διαμορφώνοντας ειδικά πακέτα για την περίθαλψη Ρώσων ασθενών, που θέλουν ταυτόχρονα μαζί με την οικογένεια τους να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Ειδικότερα, συμμετείχαν οι όμιλοι του Ιατρικού Αθηνών, του Ιασώ, το Metro-politan Hospital, η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Ρέα, το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Φιλοκτήτης, το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Αναγέννηση, το Doctors' Hospital, η κλινική Ευαγγελίστρια, η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Νεφρολογική, η εταιρεία facilitators υγείας Octagon Medical, η κλινική Λυσίμαχος Σαραφιανός. Επίσης η αλυσίδα ξενοδοχείων Greco-tel και το ξενοδοχείο Thermae Sylla Spa Wellness.
Η εκδήλωση των ελληνικών κλινικών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Tourism Today με τον ATOR (Σύνδεσμο Tour Operator Ρωσίας), τελώντας υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Εξωτερικών. Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Τουρισμού της Ρωσίας Εβγκένι Πισαρέβσκι ο οποίος παρευρέθηκε στο επίσημο δείπνο της εκδήλωσης, το Greek Medical Tourism Workshop σηματοδοτεί το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στη Ρωσία μέσω του συγκεκριμένου, πολλά υποσχόμενου προϊόντος, εκφράζοντας την έκπληξή του για την ποιότητα των ελληνικών νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε ότι η Ελλάδα μπορούσε να προσφέρει το συγκεκριμένο προϊόν.
Ο κ. Πισαρέβσκι πρόσθεσε ότι η χώρα μας λόγω κλίματος, γαστρονομίας αλλά και πολιτισμικής γειτνίασης με τη Ρωσία μπορεί να κυριαρχήσει τα προσεχή έτη στην αγορά, εφόσον η αρχική προσπάθεια εισόδου της στη συγκεκριμένη εξειδικευμένη αγορά συνεχιστεί. Η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Tour Operators της Ρωσίας Maya Lomitdze υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εμπλουτίζοντας το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της υποδηλώνει το ενδιαφέρον της για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και την προσέλκυση τουριστών υψηλού βαλαντίου. Όπως τόνισε, η ρωσική αγορά που σχετίζεται με τον ιατρικό τουρισμό ανέρχεται σε περίπου 300.000 τουρίστες, με ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 20%.Οι ιατρικές υπηρεσίες που γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλείς είναι η οδοντιατρική και πλαστική χειρουργική, όχι μόνο σε ευρωπαϊκά ιατρικά κέντρα, αλλά και σε κλινικές στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Βάσει των σημερινών δεδομένων, οι θεραπείες και ειδικότητες που αναζητούν περισσότερο οι Ρώσοι ασθενείς στο εξωτερικό είναι: ογκολογία, καρδιολογία-διαβητολογικά, ορθοπεδική αποκατάσταση, γυναικολογία (κυρίως εξωσωματικές), νεφρολογικά προβλήματα, ανδρολογικά προβλήματα, θεραπείες για αναπνευστικά προβλήματα, κοσμετολογία, τουρισμός ευεξίας, ιαματικά κ.ά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ και της ΕΤΑΔ.
Θερμαλισμός - Τουρισμός Υγείας
Στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το 1ο Συνέδριο με τίτλο «Θερμαλισμός - Τουρισμός Υγείας: Πραγματικότητα και Προοπτικές». Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας , του Δικτύου Δήμων για τον θερμαλισμό την οικολογία και τον πολιτισμό, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, των Ενώσεων Ξενοδόχων και Υδροθεραπευτών Αιδηψού, Καμένων Βούρλων και Υπάτης υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Από το Συνέδριο διεξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για τις προοπτικές ανάπτυξής της ενόψει και της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αγωγή υγείας στα κέντρα θερμαλισμού.
Η έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου
Η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΞΕΕ και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, θα μπορούσε να αποτελέσει και ισχυρό παίχτη στον ιατρικό τουρισμό. Για να πετύχει αυτό τον στόχο, πρέπει να παρέχει εξαιρετικού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στα σημεία που συγκεντρώνονται οι περισσότεροι τουρίστες.
Παράλληλα, ο κλάδος Υγείας στην Ελλάδα ως παροχής ιατρικού τουρισμού έχει καλές υποδομές σε κτίρια και εξοπλισμό, σε πολλές περιοχές της χώρας και πολλούς και καλούς ιατρούς στις περισσότερες ειδικότητες, πάσχει όμως από οργάνωση, διαδικασίες μάρκετινγκ και θεσμικό πλαίσιο, ενώ υπάρχουν κατηγορίες ιατρικών υπηρεσιών όπου υπάρχει ελληνικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Εντυπωσιακό, εύρημα αποτελεί η ρεαλιστικά αισιόδοξη πρόβλεψη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τριών με τεσσάρων ετών ότι μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα 100.000 ασθενείς τον χρόνο, που να δαπανούν κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ ο καθένας.
Παράλληλα, μπορούν να υπάρχουν πρόσθετα έσοδα από την ιατρική εξυπηρέτηση όσων θέλουν να έρθουν με κύριο στόχο τον τουρισμό (όχι τη θεραπεία), αλλά χρειάζονται ιατρική φροντίδα όσο βρίσκονται εδώ: νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, αιματολογικά νοσήματα, καρδιοπαθείς.
Σε δέκα χρόνια, αν αναπτυχθεί η διασυνοριακή φροντίδα μέσα στην Ε.Ε., και αν χρησιμοποιηθεί σωστά η υποδομή του ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ, μπορεί να τεθεί στόχος πενταπλάσιος, δηλαδή 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /