header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 14
σχετικά άρθρα
03.06.2013 10:37

Ο Πατριάρχης Μόσχας στη Μονή Πετράκη και το Συνοδικό Μέγαρο (Φωτογραφίες) Αιμίλιος Πολυγένης


 

 

Στην Ι. Μονή Ασωμάτων Πετράκη και στο Συνοδικό Μέγαρο βρίσκεται από τις 9 το πρωί ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος.
Ο Πατριάρχης, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Αττική, μαζί με τα μέλη της Συνοδείας του βρέθηκαν το πρωί στην Ι. Μονή Ασωμάτων Πετράκη όπου έγιναν δεκτοί από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θαυμακού Ιάκωβο, Ηγούμενο της Ι. Μονής και τα μέλη της Αδελφότητος.

 

Τον Πατριάρχη Κύριλλο υποδέχθηκε στην είσοδο της Μονής ο Καθηγούμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος.

Ο Πατριάρχης μαζί με τα μέλη της Συνοδείας του βρέθηκαν στο Καθολικό της Ι. Μονής Ασωμάτων Πετράκη και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Μεγάλη Αίθουσα συνεδριάσεων της Ι. Συνόδου όπου θα έχουν συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώπιον Μελών της Ιεράς Συνόδου τίμησε τον Πατριάρχη Κύριλλο, με την ανώτατη διάκριση του Αποστόλου Παύλου.

''Εκ βαθέων καρδίας ευχαριστώ διά την υψηλή τιμητική διάκριση το παράσημο του Αγίου Αποστόλου Παύλου. Το εκλαμβάνω ως δείγμα αγάπης και σεβασμού προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και ως επιβεβαίωση των στενών φιλικών σχέσεων μεταξύ των αδελφών μας Εκκλησιών'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κύριλλος.

Επίσης τόνισε: ''Συγκινείται και αγαλλιά η ψυχή μας τόσο εμού προσωπικά όσο και των συνοδών μου καθώς επισκεπτόμεθα την γη της αρχαίας Ελλάδος. Άλλωστε εδώ είναι όπου ευρίσκονται οι πόλεις Φιλίππων, Θεσσαλονίκης, Βεροίας και Κορίνθου, μέρη γνωστά σε κάθε χριστιανό από τις Πράξεις των Αποστόλων. Εδώ, στον Άρειο Πάγο εκφώνησε το περίφημο κήρυγμά του ο Απόστολος Παύλος, εδώ είναι όπου αγωνίσθησαν και δραστηριοποιήθησαν οι μεγάλοι πατέρες και διδάσκαλοί της Εκκλησίας.''

''Από εδώ ξεκίνησαν διά να κομίσουν στις μακρινές Σλαβικές χώρες το φως του Χριστού οι μεγάλοι αγωνιστές του φωτισμού οι Άγιοι ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Όσιος Μάξιμος ο Γραικός, οι κατά σάρκα αδελφοί Ιωαννίκιος και Σωφρόνιος Λειχούδη. Εδώ είναι όπου είναι τεθησαυρισμένα τα τιμία λείψανα του συμπατριώτη μας Οσίου Ιωάννου του Ρώσου'', πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι ''οι Εκκλησίες μας πάντα ζούσαν τις ανάγκες του λαού, διαμορφώνοντας την ταυτότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των λαών μας και στηρίζοντας αυτούς σε εποχές των χαλεπών ιστορικών ταραχών. Και αυτή η δυσχερής εποχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση.''

''Κατά την χαλεπή διά τον Ελληνικό λαό περίοδο η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί καταφύγιο και φάρος διά πολλούς αναξιοπαθούντες συμπολίτες με την παροχή της πνευματικής και οικονομικής βοήθειας. Ακολουθώντας την έκκληση του Αποστόλου ἀλλήλων τὰ βάρη βαστάζετε, καὶ οὕτως ἀναπληρώσατε τὸν νόμον τοῦ Χριστοῦ (Γαλ. 6. 2), τα τέκνα της κατά Ρωσσίαν Εκκλησίας έρχονται πρόθυμοι να στηρίξουν και ήδη στηρίζουν κατά δύναμιν τους ομοδόξους αδελφούς τους'', υπογράμμισε ο κ. Κύριλλος.

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τονίζοντας: ''Θέλω να ευχαριστήσω την Υμετέρα Μακαριώτητα και την περί Υμάς τιμία Ιεραρχία διά την θερμή φιλοξενία, διά της οποίας μας περιεβάλατε. Πέρυσι μετ΄αγάπης υποδεχθήκαμε την υψηλή αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος με επικεφαλής την Υμετέρα Μακαριώτητα ενώ τώρα, όταν ελέῳ Θεού, έχω την ευκαιρία να ανταποδώσω την ειρηνική επίσκεψη, η οποία, πιστεύω, θα είναι προς την περαιτέρω ενίσχυση της ενότητός μας.''

''Η χρονική εγγύτητα αυτών των ειρηνικών επισκέψεων καταδεικνύει την ένταση των επαφών μεταξύ των αδελφών μας Εκκλησιών. Αναπτύσσεται η συνεργασία στον τομέα προσκυνηματικών περιηγήσεων και στο θέμα φοιτητικών ανταλλαγών, επί τακτικής βάσεως μεταβαίνουν οι αντιπροσωπείες των Εκκλησιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της κανονικής ευθύνης του Πατριαρχείου Μόσχας, κυκλοφορούν και είναι περιζήτητα τα βιβλία σχετικά με τν ιστορία και τους Αγίους και των δυο Εκκλησιών. Ο Θεός να δώσει η συνεργασία μας τόσο στο διμερές επίπεδο, όσο και στο διορθόδοξο να αναπτύσσεται και να διευρύνεται έτι περαιτέρω'', πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης.

Στις 12.30 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Μόσχας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και στη μία με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

πηγή: Romfea.gr

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /