header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 02
15.06.2013

Ανοίγει τις πύλες του το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης Θανάσης Αυγερινός


Αρχίζουν την προσεχή Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη και θα διαρκέσουν έως τις 22 Ιουνίου οι εργασίες του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της ιστορικής πόλης, εν ολίγοις του ρωσικού Νταβός. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία συζητήσεων, όπου Ρώσοι και ξένοι επιχειρηματίες, από κοινού με κρατικούς φορείς και κυβερνητικά στελέχη συνομιλούν απευθείας και δημοσίως, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο ζητήματα της ρωσικής, αλλά και της διεθνούς οικονομίας.

 

Το 17ο κατά σειρά Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης απευθύνεται όπως κάθε χρόνο στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, σε πολιτικούς και κάθε λογής σημαίνοντες παράγοντες διεθνώς και αναμένεται να φιλοξενήσει την υπογραφή εκατοντάδων συμβολαίων και συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων.
Ο τομέας της ενέργειας θα έχει την τιμητική του στις θεματικές ενότητες του Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν 5.000 σύνεδροι από 30 χώρες και θα εξετάσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης.
Σημαντικά συμβόλαια αφορούν στα σχέδια πολυεθνικών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αρκτικής.
Το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης συχνά συγκρίνεται σε μέγεθος και κύρος με το φόρουμ στο Νταβός. Τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσίας και παίρνουν μέρος πολλές χώρες καθώς και μεγάλες πολυεθνικές που εκπροσωπούνται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Παραδοσιακά εκεί κλείνονται μεγάλες και σημαντικές συμφωνίες. «Το 2011 κλείστηκαν περίπου 50 συμφωνίες συνολικής αξίας έξι δις. δολαρίων, ενώ το κόστος της διοργάνωσης ήταν 28 εκ. δολάρια. Το 2012, κλείστηκαν 84 συμφωνίες, εκ των οποίων εννέα ύψους 11 δις. δολαρίων. Από τις πιο μεγάλες ήταν η αγορά αεροσκαφών Airbus A380 από την εταιρεία «Transaero», με εκτιμώμενη αξία κοντά στα 1,7 δις. δολάρια, καθώς και η προμήθεια έξι αεροσκαφών Sukhoi SuperJet-100, εκτιμώμενης αξίας 212,4 εκ. δολαρίων», λέει ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Investkafe Αντρέι Σενκ.

 

Υψηλές συμμετοχές

 

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, διεξάγεται από το 1997, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή του Φόρουμ, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους περισσότεροι από 200 επικεφαλής μεγάλων ξένων και 374 ρωσικών επιχειρήσεων. Από αυτούς, οι 55 είναι επικεφαλής ξένων εταιρειών, και οι 23 ομόλογοί τους ρωσικών, που βρίσκονται στους καταλόγους Forbes και Fortune.
«Εκτός από τους ηγέτες των διαφόρων κρατών που συμμετέχουν στο Φόρουμ, φέτος έρχονται στο μεγάλο λιμάνι της Βαλτικής και διακεκριμένοι ειδικοί της παγκόσμιας αγοράς, όπως ο CEO της BP Plc, Robert Dudley, ο διευθύνων Σύμβουλος της Unilever, Paul Polman, ο διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG, Peter Loescher, ο CEO της Dell, Michael Dell και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς οικονομίας», δήλωσαν στελέχη της οργανωτικής επιτροπής. Τους ξένους ομολόγους τους, θα συναντήσουν το ίδιο σημαντικοί εκπρόσωποι της ρωσικής οικονομικής ελίτ.
Στην «εθνική αντιπροσωπεία» του φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, συμμετέχουν: Ο επικεφαλής της «Sberbank», Γκέρμαν Γκρεφ, ο επικεφαλής της «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ, ο ομόλογός τους της «Rosneft», Ίγκορ Σέτσιν, ο γενικός διευθυντής της «Severstal Group», Αλεξέι Μορντάσοφ και άλλοι σημαντικοί ρώσοι επιχειρηματίες. Μια τέτοια σύνθεση, ενισχύει την εκτίμηση ότι σε αυτό το φόρουμ θα υπάρξουν βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις.

 

Η ατζέντα του Φόρουμ

 

Οι μετέχοντες θα εξετάσουν πολλά σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Από την παγκόσμια οικονομική κρίση, μέχρι τα προβλήματα υποδομών στην Αφρική. Φέτος, το Φόρουμ συμπίπτει με τη ρωσική προεδρία στη «G20» και έτσι φιλοξένησε και τους μετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής της «Επιχειρηματικής G20». Στις 18 και 19 Ιουνίου, στο ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η «G20 των νέων» και στις 20 Ιουνίου η εκδήλωση της Συνόδου Κορυφής «Επιχειρηματική G20». Την τελευταία μέρα των εργασιών της διεθνούς διοργάνωσης, στις 22 Ιουνίου 2013, θα πραγματοποιηθεί το επιχειρηματικό φόρουμ «Ρωσία – ASEAN».
Το κύριο θέμα της συζήτησης των «20» θα είναι οι τρόποι για την τόνωση των επενδύσεων με στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την έξοδο από την κρίση. Εξοδο, η οποία, κατά τους οικονομολόγους, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Εάν αισιόδοξο σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η σταθερή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και στην Κίνα, αλλά το απαισιόδοξο σημάδι είναι οι δείκτες και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι πολιτικοί ηγέτες και οι επιχειρηματίες αναμένεται να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους και σε προβλήματα μεμονωμένων χωρών.
Στην ημερήσια διάταξη του Φόρουμ, επίσης, θα βρεθεί η Μέση Ανατολή, όπου, παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εμπορικές δραστηριότητες και επενδύσεις και για διαφοροποίηση στην οικονομία.
Ακόμα, οι «20» σκοπεύουν να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα της αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η αύξηση του μεριδίου της μεσαίας τάξης στον κόσμο και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, είναι μόνο ορισμένες από τις αιτίες που αναμένεται ότι θα επιταχύνουν την αύξηση της ζήτησης ενέργειας σε μακροπρόθεσμη βάση. Αλλά, ενώ οι πολιτικοί θα μιλήσουν για την αυξανόμενη ζήτηση, οι «πετρελαιάδες» θα συζητήσουν τις αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας αγοράς παραγωγής ενέργειας. Οι ΗΠΑ, με την «επανάσταση του σχιστόλιθου» στους υδρογονάνθρακες και η Ιαπωνία με τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στον Ειρηνικό Ωκεανό, θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη συνολική εικόνα της αγοράς ενέργειας στο πολύ εγγύς μέλλον.
Η ιστορία του Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης αρχίζει το 1997 όταν στην πόλη του Νέβα είχαν συγκεντρωθεί για πρώτη φορά εκπρόσωποι της επιχειρηματικής ελίτ και της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας καθώς επίσης και άλλων χωρών για να συζητήσουν διάφορα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και της ανάπτυξης των εταιρικών σχέσεων.

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΈτσι πήγαν να ψηφίσουν στη Σιβηρία / Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΑπόλυτος κυρίαρχος ο Πούτιν στη Ρωσία / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΘρίαμβος Πούτιν: Πρόεδρος για τέταρτη θητεία - «Η Ρωσία έχει μεγάλο μέλλον αν μείνουμε ενωμένοι» / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΑκόμα παγωμένα τα ρωσικά μπαλκόνια / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςH ώρα της κάλπης στη Ρωσία / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΟυρές ψηφοφόρων έξω από το προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkH Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες Μέι / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΑπόψε στη Μόσχα ο Γιώργος Νταλάρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΣτις αρχές του 2020 η υλοποίηση της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τους S-400 / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΑκόμα χιονισμένοι οι δρόμοι γύρω από το Κρεμλίνο /