header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 02
15.06.2013 14:29

Ανοίγει τις πύλες του το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης Θανάσης Αυγερινός


Αρχίζουν την προσεχή Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη και θα διαρκέσουν έως τις 22 Ιουνίου οι εργασίες του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της ιστορικής πόλης, εν ολίγοις του ρωσικού Νταβός. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία συζητήσεων, όπου Ρώσοι και ξένοι επιχειρηματίες, από κοινού με κρατικούς φορείς και κυβερνητικά στελέχη συνομιλούν απευθείας και δημοσίως, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο ζητήματα της ρωσικής, αλλά και της διεθνούς οικονομίας.

 

Το 17ο κατά σειρά Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης απευθύνεται όπως κάθε χρόνο στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, σε πολιτικούς και κάθε λογής σημαίνοντες παράγοντες διεθνώς και αναμένεται να φιλοξενήσει την υπογραφή εκατοντάδων συμβολαίων και συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων.
Ο τομέας της ενέργειας θα έχει την τιμητική του στις θεματικές ενότητες του Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν 5.000 σύνεδροι από 30 χώρες και θα εξετάσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης.
Σημαντικά συμβόλαια αφορούν στα σχέδια πολυεθνικών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αρκτικής.
Το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης συχνά συγκρίνεται σε μέγεθος και κύρος με το φόρουμ στο Νταβός. Τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσίας και παίρνουν μέρος πολλές χώρες καθώς και μεγάλες πολυεθνικές που εκπροσωπούνται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Παραδοσιακά εκεί κλείνονται μεγάλες και σημαντικές συμφωνίες. «Το 2011 κλείστηκαν περίπου 50 συμφωνίες συνολικής αξίας έξι δις. δολαρίων, ενώ το κόστος της διοργάνωσης ήταν 28 εκ. δολάρια. Το 2012, κλείστηκαν 84 συμφωνίες, εκ των οποίων εννέα ύψους 11 δις. δολαρίων. Από τις πιο μεγάλες ήταν η αγορά αεροσκαφών Airbus A380 από την εταιρεία «Transaero», με εκτιμώμενη αξία κοντά στα 1,7 δις. δολάρια, καθώς και η προμήθεια έξι αεροσκαφών Sukhoi SuperJet-100, εκτιμώμενης αξίας 212,4 εκ. δολαρίων», λέει ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Investkafe Αντρέι Σενκ.

 

Υψηλές συμμετοχές

 

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, διεξάγεται από το 1997, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή του Φόρουμ, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους περισσότεροι από 200 επικεφαλής μεγάλων ξένων και 374 ρωσικών επιχειρήσεων. Από αυτούς, οι 55 είναι επικεφαλής ξένων εταιρειών, και οι 23 ομόλογοί τους ρωσικών, που βρίσκονται στους καταλόγους Forbes και Fortune.
«Εκτός από τους ηγέτες των διαφόρων κρατών που συμμετέχουν στο Φόρουμ, φέτος έρχονται στο μεγάλο λιμάνι της Βαλτικής και διακεκριμένοι ειδικοί της παγκόσμιας αγοράς, όπως ο CEO της BP Plc, Robert Dudley, ο διευθύνων Σύμβουλος της Unilever, Paul Polman, ο διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG, Peter Loescher, ο CEO της Dell, Michael Dell και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς οικονομίας», δήλωσαν στελέχη της οργανωτικής επιτροπής. Τους ξένους ομολόγους τους, θα συναντήσουν το ίδιο σημαντικοί εκπρόσωποι της ρωσικής οικονομικής ελίτ.
Στην «εθνική αντιπροσωπεία» του φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, συμμετέχουν: Ο επικεφαλής της «Sberbank», Γκέρμαν Γκρεφ, ο επικεφαλής της «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ, ο ομόλογός τους της «Rosneft», Ίγκορ Σέτσιν, ο γενικός διευθυντής της «Severstal Group», Αλεξέι Μορντάσοφ και άλλοι σημαντικοί ρώσοι επιχειρηματίες. Μια τέτοια σύνθεση, ενισχύει την εκτίμηση ότι σε αυτό το φόρουμ θα υπάρξουν βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις.

 

Η ατζέντα του Φόρουμ

 

Οι μετέχοντες θα εξετάσουν πολλά σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Από την παγκόσμια οικονομική κρίση, μέχρι τα προβλήματα υποδομών στην Αφρική. Φέτος, το Φόρουμ συμπίπτει με τη ρωσική προεδρία στη «G20» και έτσι φιλοξένησε και τους μετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής της «Επιχειρηματικής G20». Στις 18 και 19 Ιουνίου, στο ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η «G20 των νέων» και στις 20 Ιουνίου η εκδήλωση της Συνόδου Κορυφής «Επιχειρηματική G20». Την τελευταία μέρα των εργασιών της διεθνούς διοργάνωσης, στις 22 Ιουνίου 2013, θα πραγματοποιηθεί το επιχειρηματικό φόρουμ «Ρωσία – ASEAN».
Το κύριο θέμα της συζήτησης των «20» θα είναι οι τρόποι για την τόνωση των επενδύσεων με στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την έξοδο από την κρίση. Εξοδο, η οποία, κατά τους οικονομολόγους, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Εάν αισιόδοξο σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η σταθερή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και στην Κίνα, αλλά το απαισιόδοξο σημάδι είναι οι δείκτες και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι πολιτικοί ηγέτες και οι επιχειρηματίες αναμένεται να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους και σε προβλήματα μεμονωμένων χωρών.
Στην ημερήσια διάταξη του Φόρουμ, επίσης, θα βρεθεί η Μέση Ανατολή, όπου, παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εμπορικές δραστηριότητες και επενδύσεις και για διαφοροποίηση στην οικονομία.
Ακόμα, οι «20» σκοπεύουν να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα της αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η αύξηση του μεριδίου της μεσαίας τάξης στον κόσμο και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, είναι μόνο ορισμένες από τις αιτίες που αναμένεται ότι θα επιταχύνουν την αύξηση της ζήτησης ενέργειας σε μακροπρόθεσμη βάση. Αλλά, ενώ οι πολιτικοί θα μιλήσουν για την αυξανόμενη ζήτηση, οι «πετρελαιάδες» θα συζητήσουν τις αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας αγοράς παραγωγής ενέργειας. Οι ΗΠΑ, με την «επανάσταση του σχιστόλιθου» στους υδρογονάνθρακες και η Ιαπωνία με τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στον Ειρηνικό Ωκεανό, θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη συνολική εικόνα της αγοράς ενέργειας στο πολύ εγγύς μέλλον.
Η ιστορία του Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης αρχίζει το 1997 όταν στην πόλη του Νέβα είχαν συγκεντρωθεί για πρώτη φορά εκπρόσωποι της επιχειρηματικής ελίτ και της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας καθώς επίσης και άλλων χωρών για να συζητήσουν διάφορα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και της ανάπτυξης των εταιρικών σχέσεων.

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /