header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
16.07.2013 11:30

Στα σκαριά πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο


Η Ρωσία κατασκευάζει το πρώτο πλωτό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, το οποίο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες απομακρυσμένων παραθαλάσσιων πόλεων ως και 200.000 κατοίκων, καθώς και λιμανιών που είναι οδικώς δυσπρόσιτα.

 

Το πλοίο, το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό ως το 2016, θα ονομάζεται «Ακαντέμικ Λομονόσοφ» και θα είναι μια τεράστια φορτηγίδα που θα μπορεί να ρυμουλκηθεί από και προς διάφορους προορισμούς.

Το «Ακαντέμικ Λομονόσοφ», που θα έχει εκτόπισμα 21.500 τόνων και μήκος 144 μέτρων, έχει πάρει το όνομά του από τον ρώσο επιστήμονα και ποιητή του 18ου αιώνα Μιχαήλ Λομονόσοφ. Θα φέρει δύο τροποποιημένους πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου KLT-40, με δυνατότητα παραγωγής ως 70 MW ηλεκτρικής ενέργειας ή 300 MW θερμικής ενέργειας. Το πλοίο θα βρίσκεται κοντά στην ακτή έτσι ώστε να μπορεί να συνδεθεί με τους πυλώνες της στεριάς και να μεταφέρει ηλεκτρισμό στις κατοικίες που θα είναι επιθυμητό.

Η πλωτή μονάδα, που θα διαθέτει πλήρωμα 69 ατόμων, θα μπορεί επίσης να τροποποιηθεί και να γίνει μονάδα αφαλάτωσης ικανή να παράγει 240.000 κυβικά μέτρα φρέσκου νερού κάθε μέρα για απομακρυσμένες περιοχές.

Η Ρωσία εμφανίζεται ψύχραιμη μπροστά στον προφανή κίνδυνο της έκθεσης ενός πυρηνικού σταθμού σε θαλάσσιο περιβάλλον, ειδικά δε μετά το πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας καθ' ότι η ασφάλεια στους ρωσικούς αντιδραστήρες είναι πολλές φορές υψηλότερη αυτής των ιαπωνικών» δήλωσε ο Αντρέι Φομίτσεφ, επικεφαλής του Ναυπηγείου της Βαλτικής στην Αγία Πετρούπολη, όπου κατασκευάζεται το πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «οι πλωτοί σταθμοί θα είναι πιο ακίνδυνοι και ασφαλείς απ' ό,τι οι αντίστοιχες χερσαίες πυρηνικές εγκαταστάσεις».

Η διάρκεια ζωής του πρώτου πλωτού πυρηνικού σταθμού έχει υπολογιστεί στα 40 χρόνια και κάθε 12 χρόνια ολόκληρος ο σταθμός θα μεταφέρεται μέσω θαλάσσης στο ναυπηγείο για επισκευές και συντήρηση. Περίπου 15 χώρες, μεταξύ αυτών η Κίνα, η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Αργεντινή, έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τους πλωτούς αυτούς πυρηνικούς σταθμούς.

Η Ρωσία, μετά το ανεπίσημο «ξεπάγωμα» της παγκόσμιας αγοράς πυρηνικής ενέργειας, δύο χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, επιθυμεί να αυξήσει τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες από 31 που είναι σήμερα σε 59. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση Πούτιν είναι διατεθειμένη να βοηθήσει το Ιράν να κατασκευάσει και νέα πυρηνικά εργοστάσια. Ως γνωστόν, τα ιρανικά πυρηνικά εργοστάσια και όλη η τεχνολογία και τεχνογνωσία του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης είναι ρωσικής προέλευσης.

Πριν από λίγες εβδομάδες, Τουρκία και Ιαπωνία υπέγραψαν μια διμερή πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου 5.000 μεγαβάτ με τέσσερις αντιδραστήρες στη Σινώπη στη Βόρεια Τουρκία, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Την εκτέλεση του έργου, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2023, θα αναλάβει κοινοπραξία με επικεφαλής τον ιαπωνικό όμιλο Mitsubishi Heagy Industries.

Διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών έχουν προκηρύξει επίσης η Φινλανδία και η Δημοκρατία της Τσεχίας. Σύμφωνα με τη World Nuclear Association, προγράμματα για την κατασκευή 164 αντιδραστήρων βρίσκονται αυτή την ώρα σε στάδιο σχεδιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξ αυτών, 51 αντιδραστήρες σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στην Κίνα και 18 στην Ινδία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την προ ημερών ομιλία του στο Βερολίνο αναφέρθηκε στο όραμά του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ κατά το ένα τρίτο και θα ξαναρχίσει συνομιλίες με τη Ρωσία «για να κινηθούν οι δύο χώρες πέραν της πυρηνικής πραγματικότητας του Ψυχρού Πολέμου». Η Ρωσία απάντησε λίγο αργότερα πως δεν μπορεί «να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις πυρηνικού αφοπλισμού που έκανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ενισχύουν την αντιπυραυλική τους άμυνα», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Λέξεις Κλειδιά: πλωτό εργοστάσιο, Ρωσία, πλοίο
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /