header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.07.2013 19:57

Ορθόδοξοι και εορτάζοντες Θανάσης Αυγερινός


Mε εντυπωσιακές εκδηλώσεις Κρεμλίνο και Ρωσική Εκκλησία εορτάζουν την 1.025η επέτειο του εκχριστιανισμού της Ρωσίας, φιλοξενώντας έναν πρωτοφανή αριθμό ορθοδόξων αρχιερέων και προκαθημένων τοπικών ορθόδοξων Εκκλησιών, αλλά και τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου από την Πάτρα. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους, οι πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β” και Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κ.ά.

 

Οι αρχιερείς συλλειτούργησαν χθες στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, σήμερα συναντώνται σχεδόν κεκλεισμένων των θυρών με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο και εν συνεχεία θα συνοδεύσουν τον πατριάρχη Κύριλλο σε Κίεβο και Μινσκ, στο πλαίσιο της εδραίωσης της εκκλησιαστικής κυριαρχίας του στις μετασοβιετικές Δημοκρατίες και δύο από τους τρεις πυλώνες της «τρισυπόστατης» (Μεγάλης, ΜικρήΚς και Λευκής) Ρωσίας.

 

Χαιρετίζοντας τον συμβολισμό του εορτασμού της ιστορικής επιλογής του ισαπόστολου πρίγκιπα (κνιαζ) Βλαδίμηρου να επιλέξει την ορθοδοξία ως θρησκεία του έθνους του, ο πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι το παλαιό ρωσικό κράτος, «το Αγιον Ρους, είναι ζωντανό εφόσον παραμένει πιστό στην επιλογή εκείνη, εφόσον διατηρεί την πνευματική του ενότητα, θυμάται και τιμά διά της προσευχής τούς κοινούς μας αγίους».

 

Μιλώντας επανειλημμένως για το θέμα με τρόπο «πρακτικό και προσγειωμένο», ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκφράσει τον θαυμασμό του στους «λευκούς» στρατηγούς, που πολέμησαν τον μπολσεβικισμό, αλλά δεν διανοήθηκαν ποτέ να θέσουν θέμα απόσχισης της Ουκρανίας ή της Λευκορωσίας από τον κορμό της ενιαίας Ρωσίας. Και σε ό,τι αφορά τον σημερινό ρόλο της ορθοδοξίας στο κρατικό σύστημα της χώρας, ο πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να την περιγράψει πρωτίστως ως κάλυψη του ηθικού και ιδεολογικού κενού μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

 

Ο Β. Πούτιν ήταν ένας από τους συνομιλητές του μητροπολίτη Ιλαρίωνα, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, στο ντοκιμαντέρ του «Η δεύτερη βάπτιση της Ρωσίας», που πρόβαλε η ρωσική τηλεόραση και αναφέρεται στην αναγέννηση της ορθοδοξίας στη Ρωσία την τελευταία 25ετία. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα χτίστηκαν και αναστυλώθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εντός και εκτός Ρωσίας 25.000 ναοί, δηλαδή χίλιοι ναοί ετησίως, ή σχεδόν τρεις ναοί ημερησίως.

 

Ο Ρώσος ηγέτης θυμήθηκε τη δική του βάπτιση από τη μητέρα του, «κάπως κρυφά από τον πατέρα του», ο οποίος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και χαμηλόβαθμο στέλεχος σε εργοστασιακή οργάνωση, και σημειώνει ότι η γενιά του θυμάται τον «Κώδικα των Οικοδόμων του Κομμουνισμού», μια ουσιαστικά «απλοποιημένη υπενθύμιση των θρησκευτικών-ηθικών αρχών όλων σχεδόν των σύγχρονων παραδοσιακών θρησκειών». Οταν αυτή η έστω απλοποιημένη μορφή έπαψε να υπάρχει, εμφανίστηκε ένα ηθικό κενό, «το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί μόνον με έναν τρόπο – με την επιστροφή στις πραγματικές, αληθινές αξίες», λέει ο Β. Πούτιν, χωρίς να αμφιβάλλει ούτε στιγμή για το ενδεδειγμένο του πράγματος.

 

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλιο (1)
 • Το πρώτο Ορθόδοξο Έθνος - διάδοχος της Αγίας Ρωμαϊκής ή Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «ετοιμάζεται» να πάρει το χρίσμα και το στέμμα από τα «χέρια» του Παντοκράτορος Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

  Από τα τρανταχτά σημεία των παρόντων καιρών, θα έπρεπε να «είχαν ξυπνήσει και να ετοιμάζονται» και τα υπόλοιπα Ορθόδοξα Έθνη, που θα ήθελαν να συμμετέχουν και να διακονήσουν την, εκ του Πατρός των Φώτων ευλογημένη και υπό των αγίων πατέρων μας προφητευμένη, υπέρλαμπρη συνέχεια και τελείωση, του ανεκπλήρωτου Έργου της υπερχιλιετούς Ορθόδοξης Χριστιανικής Αυτοκρατορίας μας.

  Μόνο που προς το παρόν από ότι φαίνεται, μόνον η αγία Ρωσία είναι έτοιμη και στολισμένη με «βασιλικό ένδυμα». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πνευματικό κατόρθωμα που επιτεύχθηκε από τον αναστημένο φιλόχριστο ρωσικό λαό, τους πανάξιους ευσεβείς ηγέτες του και τη χάρη και το έλεος του Θεού, μέσα σε μόλις 12 έτη ! από την ώρα που τελείωσε ο δικός τους κανόνας (του κομμουνισμού).
  Οι υπόλοιποι ορθόδοξοι λαοί αργήσαμε πολύ και πρέπει να κάνουμε μεγάλο πνευματικό «αγώνα δρόμου» για να προλάβουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις, που από ένα σημείο και μετά (όταν αποφασίσει ο Παντοδύναμος) θα είναι ραγδαίες και συγκλονιστικές για όλη την ανθρωπότητα, όσο ποτέ άλλοτε στην μέχρι τώρα Ιστορία των εθνών.

  Ο μεγάλος κανόνας (8 εβδομηκονταετιών= 560 έτη)που επέβαλλε, ο Βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριευόντων και Θεός μας Ιησούς Χριστός στους Έλληνες (κατά το μέτρο του εβδομηκονταεπτάκις επτά),πληρώθηκε και ολοκληρώθηκε τον φετινό Μάϊο του 2013.
  Απομένει να τελειώσει και η προς μετάνοια, «ταχύρυθμη διαπαιδαγώγηση» των σημερινών Ελλήνων και των υπολοίπων ορθοδόξων λαών, (η οποία αν δεν επιτευχθεί με τα μέτρια αυτά βάσανα, θα αναγκάσουμε τον Θεό να μας «δωρίσει» πολύ βαρύτερα) για ξεκινήσουν τα γεγονότα που θα εγκαθιδρύσουν ξανά την Βασιλεία του Θεού ΚΑΙ επί της γης, αυτή τη φορά κατά πολύ ανώτερη και λαμπρότερη από του Βυζαντίου.

  † Αμήν Γένοιτο † φωνή βοώντος 02.08.2013 17:45
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /