header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.07.2013

Ορθόδοξοι και εορτάζοντες Θανάσης Αυγερινός


Mε εντυπωσιακές εκδηλώσεις Κρεμλίνο και Ρωσική Εκκλησία εορτάζουν την 1.025η επέτειο του εκχριστιανισμού της Ρωσίας, φιλοξενώντας έναν πρωτοφανή αριθμό ορθοδόξων αρχιερέων και προκαθημένων τοπικών ορθόδοξων Εκκλησιών, αλλά και τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου από την Πάτρα. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους, οι πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β” και Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κ.ά.

 

Οι αρχιερείς συλλειτούργησαν χθες στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, σήμερα συναντώνται σχεδόν κεκλεισμένων των θυρών με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο και εν συνεχεία θα συνοδεύσουν τον πατριάρχη Κύριλλο σε Κίεβο και Μινσκ, στο πλαίσιο της εδραίωσης της εκκλησιαστικής κυριαρχίας του στις μετασοβιετικές Δημοκρατίες και δύο από τους τρεις πυλώνες της «τρισυπόστατης» (Μεγάλης, ΜικρήΚς και Λευκής) Ρωσίας.

 

Χαιρετίζοντας τον συμβολισμό του εορτασμού της ιστορικής επιλογής του ισαπόστολου πρίγκιπα (κνιαζ) Βλαδίμηρου να επιλέξει την ορθοδοξία ως θρησκεία του έθνους του, ο πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι το παλαιό ρωσικό κράτος, «το Αγιον Ρους, είναι ζωντανό εφόσον παραμένει πιστό στην επιλογή εκείνη, εφόσον διατηρεί την πνευματική του ενότητα, θυμάται και τιμά διά της προσευχής τούς κοινούς μας αγίους».

 

Μιλώντας επανειλημμένως για το θέμα με τρόπο «πρακτικό και προσγειωμένο», ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκφράσει τον θαυμασμό του στους «λευκούς» στρατηγούς, που πολέμησαν τον μπολσεβικισμό, αλλά δεν διανοήθηκαν ποτέ να θέσουν θέμα απόσχισης της Ουκρανίας ή της Λευκορωσίας από τον κορμό της ενιαίας Ρωσίας. Και σε ό,τι αφορά τον σημερινό ρόλο της ορθοδοξίας στο κρατικό σύστημα της χώρας, ο πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να την περιγράψει πρωτίστως ως κάλυψη του ηθικού και ιδεολογικού κενού μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

 

Ο Β. Πούτιν ήταν ένας από τους συνομιλητές του μητροπολίτη Ιλαρίωνα, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, στο ντοκιμαντέρ του «Η δεύτερη βάπτιση της Ρωσίας», που πρόβαλε η ρωσική τηλεόραση και αναφέρεται στην αναγέννηση της ορθοδοξίας στη Ρωσία την τελευταία 25ετία. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα χτίστηκαν και αναστυλώθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εντός και εκτός Ρωσίας 25.000 ναοί, δηλαδή χίλιοι ναοί ετησίως, ή σχεδόν τρεις ναοί ημερησίως.

 

Ο Ρώσος ηγέτης θυμήθηκε τη δική του βάπτιση από τη μητέρα του, «κάπως κρυφά από τον πατέρα του», ο οποίος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και χαμηλόβαθμο στέλεχος σε εργοστασιακή οργάνωση, και σημειώνει ότι η γενιά του θυμάται τον «Κώδικα των Οικοδόμων του Κομμουνισμού», μια ουσιαστικά «απλοποιημένη υπενθύμιση των θρησκευτικών-ηθικών αρχών όλων σχεδόν των σύγχρονων παραδοσιακών θρησκειών». Οταν αυτή η έστω απλοποιημένη μορφή έπαψε να υπάρχει, εμφανίστηκε ένα ηθικό κενό, «το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί μόνον με έναν τρόπο – με την επιστροφή στις πραγματικές, αληθινές αξίες», λέει ο Β. Πούτιν, χωρίς να αμφιβάλλει ούτε στιγμή για το ενδεδειγμένο του πράγματος.

 

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλιο (1)
 • Το πρώτο Ορθόδοξο Έθνος - διάδοχος της Αγίας Ρωμαϊκής ή Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «ετοιμάζεται» να πάρει το χρίσμα και το στέμμα από τα «χέρια» του Παντοκράτορος Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

  Από τα τρανταχτά σημεία των παρόντων καιρών, θα έπρεπε να «είχαν ξυπνήσει και να ετοιμάζονται» και τα υπόλοιπα Ορθόδοξα Έθνη, που θα ήθελαν να συμμετέχουν και να διακονήσουν την, εκ του Πατρός των Φώτων ευλογημένη και υπό των αγίων πατέρων μας προφητευμένη, υπέρλαμπρη συνέχεια και τελείωση, του ανεκπλήρωτου Έργου της υπερχιλιετούς Ορθόδοξης Χριστιανικής Αυτοκρατορίας μας.

  Μόνο που προς το παρόν από ότι φαίνεται, μόνον η αγία Ρωσία είναι έτοιμη και στολισμένη με «βασιλικό ένδυμα». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πνευματικό κατόρθωμα που επιτεύχθηκε από τον αναστημένο φιλόχριστο ρωσικό λαό, τους πανάξιους ευσεβείς ηγέτες του και τη χάρη και το έλεος του Θεού, μέσα σε μόλις 12 έτη ! από την ώρα που τελείωσε ο δικός τους κανόνας (του κομμουνισμού).
  Οι υπόλοιποι ορθόδοξοι λαοί αργήσαμε πολύ και πρέπει να κάνουμε μεγάλο πνευματικό «αγώνα δρόμου» για να προλάβουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις, που από ένα σημείο και μετά (όταν αποφασίσει ο Παντοδύναμος) θα είναι ραγδαίες και συγκλονιστικές για όλη την ανθρωπότητα, όσο ποτέ άλλοτε στην μέχρι τώρα Ιστορία των εθνών.

  Ο μεγάλος κανόνας (8 εβδομηκονταετιών= 560 έτη)που επέβαλλε, ο Βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριευόντων και Θεός μας Ιησούς Χριστός στους Έλληνες (κατά το μέτρο του εβδομηκονταεπτάκις επτά),πληρώθηκε και ολοκληρώθηκε τον φετινό Μάϊο του 2013.
  Απομένει να τελειώσει και η προς μετάνοια, «ταχύρυθμη διαπαιδαγώγηση» των σημερινών Ελλήνων και των υπολοίπων ορθοδόξων λαών, (η οποία αν δεν επιτευχθεί με τα μέτρια αυτά βάσανα, θα αναγκάσουμε τον Θεό να μας «δωρίσει» πολύ βαρύτερα) για ξεκινήσουν τα γεγονότα που θα εγκαθιδρύσουν ξανά την Βασιλεία του Θεού ΚΑΙ επί της γης, αυτή τη φορά κατά πολύ ανώτερη και λαμπρότερη από του Βυζαντίου.

  † Αμήν Γένοιτο † φωνή βοώντος 02.08.2013 17:45
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΡώσικες παροιμίες / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΣτο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Μόσχα τη Δευτέρα / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / Ολγα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά /