header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.08.2013

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Το Κόσοβο είναι τμήμα της σερβικής επικράτειας


Η «Φωνή της Ρωσίας» ζήτησε από τον Διευθυντή της Δ’ Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοφ να σχολιάσει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια:

Επιτρέψτε μου να σας κάνω μερικές ερωτήσεις, οι οποίες ενδιαφέρουν το κοινό μας. Ο σερβικός λαός κάνει ότι είναι δυνατό για να διατηρήσει το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ανεξάρτητα από την επιδίωξη των δυτικών κρατών να διαχωρίσουν αυτά τα εδάφη από τη Σερβία και να δημιουργήσουν δεύτερο αλβανικό κράτος.

Ποια είναι η θέση της Ρωσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα;

 

Η θέση της Ρωσίας στη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αναλλοίωτη. Η Μόσχα σταθερά και με συνέπεια υποστηρίζει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, το σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών στα διεθνώς αναγνωρισμένα τους σύνορα. Η υποστήριξη από τη Μόσχα και το Βελιγράδι αυτών των αρχών υπογραμμίζεται και στη διακήρυξη περί στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν στις 24 Μαΐου τρέχοντος έτους οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Σερβίας.

Η διεθνής εμπειρία, και πολύ περισσότερο η βαλκανική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών μαρτυρά το κίνδυνο προσπαθειών για μονομερή αλλαγή των συνόρων μεταξύ των κρατών. Έγγραφο-κλειδί του διεθνούς δικαίου ως προς τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Νο 1244. Η Ρωσία με συνέπεια υποστηρίζει τη φίλη Σερβία στο ζήτημα για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας. Κοινές θέσεις έχουν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων και μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ. Θεωρούμε ότι το καλύτερο όλων είναι τα εθνικά τους συμφέροντα να τα καθορίζουν οι ίδιοι οι Σέρβοι. Με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βελιγράδι διεξάγει με την Πρίστινα διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Για εμάς θα είναι αποδεκτή οποιαδήποτε λύση, προκύψει από τη μεταξύ τους συμφωνία.

Η Ρωσία και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη Ρωσία, ο ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Ειρηναίος παρακάλεσε το Πατριαρχείο της Μόσχας να βοηθήσει για τη σωτηρία της ορθοδοξίας σε αυτά τα εδάφη. Θεωρείτε πως η συμμετοχή του Πατριαρχείου της Μόσχας στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου θα έχει ιδιαίτερο βάρος;

Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τη συνεισφορά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην υπόθεση της ενίσχυσης των μακραίωνων σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Είναι κατανοητό ότι στις δύσκολες εποχές που ζει η σερβική ορθοδοξία στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη προς τα δεινά των ομόδοξων. Για το πώς όμως συγκεκριμένα το Πατριαρχείο της Μόσχας σκοπεύει να αλληλοεπιδράσει με τη σερβική ορθοδοξία, μεταξύ των άλλων, στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια, καλύτερα θα ήταν να μιλήσετε με τους εκπροσώπους της εκκλησίας.

Το πρόβλημα Κοσσυφοπέδιο – δεν είναι μόνο η καταστροφή των ιερών τόπων και κειμηλίων της σερβικής ορθοδοξίας, μεταξύ αυτών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά και οι ομάδες τρομοκρατών των αλβανών αποσχιστικών διαθέσεων και η παράνομη κυκλοφορία όπλων και ναρκωτικών, πράγμα, άλλωστε για το οποίο συχνά γράφει η «Φωνή της Ρωσίας». Έχουν, άραγε, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσική Ομοσπονδία «οδικό χάρτη» για την έξοδο από το αδιέξοδο του Κοσσυφοπεδίου;

Όντως, αυτά που συμβαίνουν στις περιοχές που ελέγχονται από την Πρίστινα – από την καταστροφή της πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, και όχι μόνο των ιερών κειμηλίων των ορθοδόξων, μέχρι τα ποινικά εγκλήματα διεθνών διαστάσεων – αποτελούν άμεση απειλή για τις όμορφες χώρες, για ολόκληρη την Ευρώπη. Την αντίθεση τους σε παρόμοια φαινόμενα θα πρέπει να εκδηλώσουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες στη διεθνή αρένα. Εμείς τασσόμαστε υπέρ αυτής της ευέλικτης προσέγγισης της Ρωσίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, συμμετέχουμε τακτικά στις διαβουλεύσεις για τα βαλκανικά θέματα με συναδέλφους από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δυτικών κρατών.

Αναφορικά με τον «οδικό χάρτη», η κυβέρνηση της Σερβίας και οι αρχές της Πρίστινα επέλεξαν την οδό των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κοσσυφοπέδιο νομικά είναι τμήμα της σερβικής επικράτειας, και η κυβέρνηση της Σερβίας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνη της πως θα ασκεί την κυριαρχία της.

Ποιος είναι ο ρόλος των δυτικών ΜΜΕ στην αναζήτηση λύσεων του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου; Είναι γνωστό ότι η επιρροή της κοινής γνώμης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ενοχοποίηση της Σερβίας για όλα τα αμαρτήματα την παραμονή της επίθεσης του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι ήταν κάτι πρωτοφανές.

Η ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα όπως τα «θερμά σημεία», η ένταση μεταξύ των εθνών, αναμφίβολα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Είναι απαράδεκτη η αντικατάσταση της αντικειμενικής εικόνας των γεγονότων με ένα σχήμα, στο οποίο ολόκληρες χώρες και λαοί εκ προοιμίου χωρίζονται σε καλούς και κακούς. Παράδειγμα ισορροπημένης προσέγγισης είναι τέτοια ΜΜΕ όπως, για παράδειγμα, η «Φωνή της Ρωσίας» και ο τηλεοπτικός σταθμός Russia Today το οποίο γρήγορα αποκτά δημοτικότητα στο διεθνές κοινό.

Ο πρόεδρος της «Φωνής της Ρωσίας» Αντρέι Μπίστρινσκι πριν από λίγο καιρό πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής βαλκανικής διαδικτυακής πύλης για τη διατύπωση των απόψεων των πολιτικών και των αναλυτών για τα προβλήματα της δύσκολης αυτής περιοχής. Κατά τη γνώμη σας θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια πλατφόρμα;

Πρώτα απ’ όλα, αυτό θα επιτρέψει να προσανατολίσουμε τα έντονα πάθη που υπάρχουν στα Βαλκάνια σε ένα πεδίο πιο ήρεμο όπου θα επικρατεί ο αμοιβαίος σεβασμός, και αυτό είναι το πεδίο όπου θα συζητούν οι ειδικοί. Είναι αναγκαίο να προσελκύσουμε στην ανάλυση των περιφερειακών προβλημάτων ειδικούς στα βαλκανικά ζητήματα. Ελπίζω πως θα το πετύχετε αυτό και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

πηγή: NewsNow

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΣΙΡΑΚΙ ΔΙΩΧΝΕΙ ΡΩΣΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ... / THGRΕπανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών και εγγυήσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για Κύπρο ζητά το ρωσικό ΥΠΕΞ / Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΘανάσης Αυγερινός: Στόχος βάθους η Ρωσία πίσω από την κλιμάκωση στη Συρία / Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΤραμπ για Συρία : Σύντομα θα αποφασίσω – Μόσχα: Να συνεδριάσει άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΣαρωτική νίκη Αλίγεφ στο Αζερμπαιτζάν / Λάμπρος ΖαχαρήςΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΗ μέρα του κοσμοναύτη σήμερα στη Ρωσία / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΤύμπανα πολέμου για Ρωσία- ΗΠΑ / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΤηλεφωνική συνομιλία Β.Πούτιν – Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΧιλιάδες άτομα στη Ρωσία μνημονεύουν τα θύματα της θανατηφόρας πυρκαγιάς του Κεμέροβο / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε κατάλληλα στις ΗΠΑ για τις απελάσεις των διπλωματών / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΠυρκαγιά Ρωσία: Στον τόπο της τραγωδίας ο Πούτιν - Ημέρα εθνικού πένθους η Τετάρτη /