header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.08.2013

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Το Κόσοβο είναι τμήμα της σερβικής επικράτειας


Η «Φωνή της Ρωσίας» ζήτησε από τον Διευθυντή της Δ’ Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοφ να σχολιάσει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια:

Επιτρέψτε μου να σας κάνω μερικές ερωτήσεις, οι οποίες ενδιαφέρουν το κοινό μας. Ο σερβικός λαός κάνει ότι είναι δυνατό για να διατηρήσει το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ανεξάρτητα από την επιδίωξη των δυτικών κρατών να διαχωρίσουν αυτά τα εδάφη από τη Σερβία και να δημιουργήσουν δεύτερο αλβανικό κράτος.

Ποια είναι η θέση της Ρωσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα;

 

Η θέση της Ρωσίας στη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αναλλοίωτη. Η Μόσχα σταθερά και με συνέπεια υποστηρίζει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, το σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών στα διεθνώς αναγνωρισμένα τους σύνορα. Η υποστήριξη από τη Μόσχα και το Βελιγράδι αυτών των αρχών υπογραμμίζεται και στη διακήρυξη περί στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν στις 24 Μαΐου τρέχοντος έτους οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Σερβίας.

Η διεθνής εμπειρία, και πολύ περισσότερο η βαλκανική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών μαρτυρά το κίνδυνο προσπαθειών για μονομερή αλλαγή των συνόρων μεταξύ των κρατών. Έγγραφο-κλειδί του διεθνούς δικαίου ως προς τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Νο 1244. Η Ρωσία με συνέπεια υποστηρίζει τη φίλη Σερβία στο ζήτημα για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας. Κοινές θέσεις έχουν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων και μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ. Θεωρούμε ότι το καλύτερο όλων είναι τα εθνικά τους συμφέροντα να τα καθορίζουν οι ίδιοι οι Σέρβοι. Με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βελιγράδι διεξάγει με την Πρίστινα διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Για εμάς θα είναι αποδεκτή οποιαδήποτε λύση, προκύψει από τη μεταξύ τους συμφωνία.

Η Ρωσία και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη Ρωσία, ο ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Ειρηναίος παρακάλεσε το Πατριαρχείο της Μόσχας να βοηθήσει για τη σωτηρία της ορθοδοξίας σε αυτά τα εδάφη. Θεωρείτε πως η συμμετοχή του Πατριαρχείου της Μόσχας στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου θα έχει ιδιαίτερο βάρος;

Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τη συνεισφορά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην υπόθεση της ενίσχυσης των μακραίωνων σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Είναι κατανοητό ότι στις δύσκολες εποχές που ζει η σερβική ορθοδοξία στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη προς τα δεινά των ομόδοξων. Για το πώς όμως συγκεκριμένα το Πατριαρχείο της Μόσχας σκοπεύει να αλληλοεπιδράσει με τη σερβική ορθοδοξία, μεταξύ των άλλων, στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια, καλύτερα θα ήταν να μιλήσετε με τους εκπροσώπους της εκκλησίας.

Το πρόβλημα Κοσσυφοπέδιο – δεν είναι μόνο η καταστροφή των ιερών τόπων και κειμηλίων της σερβικής ορθοδοξίας, μεταξύ αυτών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά και οι ομάδες τρομοκρατών των αλβανών αποσχιστικών διαθέσεων και η παράνομη κυκλοφορία όπλων και ναρκωτικών, πράγμα, άλλωστε για το οποίο συχνά γράφει η «Φωνή της Ρωσίας». Έχουν, άραγε, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσική Ομοσπονδία «οδικό χάρτη» για την έξοδο από το αδιέξοδο του Κοσσυφοπεδίου;

Όντως, αυτά που συμβαίνουν στις περιοχές που ελέγχονται από την Πρίστινα – από την καταστροφή της πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, και όχι μόνο των ιερών κειμηλίων των ορθοδόξων, μέχρι τα ποινικά εγκλήματα διεθνών διαστάσεων – αποτελούν άμεση απειλή για τις όμορφες χώρες, για ολόκληρη την Ευρώπη. Την αντίθεση τους σε παρόμοια φαινόμενα θα πρέπει να εκδηλώσουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες στη διεθνή αρένα. Εμείς τασσόμαστε υπέρ αυτής της ευέλικτης προσέγγισης της Ρωσίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, συμμετέχουμε τακτικά στις διαβουλεύσεις για τα βαλκανικά θέματα με συναδέλφους από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δυτικών κρατών.

Αναφορικά με τον «οδικό χάρτη», η κυβέρνηση της Σερβίας και οι αρχές της Πρίστινα επέλεξαν την οδό των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κοσσυφοπέδιο νομικά είναι τμήμα της σερβικής επικράτειας, και η κυβέρνηση της Σερβίας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνη της πως θα ασκεί την κυριαρχία της.

Ποιος είναι ο ρόλος των δυτικών ΜΜΕ στην αναζήτηση λύσεων του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου; Είναι γνωστό ότι η επιρροή της κοινής γνώμης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ενοχοποίηση της Σερβίας για όλα τα αμαρτήματα την παραμονή της επίθεσης του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι ήταν κάτι πρωτοφανές.

Η ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα όπως τα «θερμά σημεία», η ένταση μεταξύ των εθνών, αναμφίβολα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Είναι απαράδεκτη η αντικατάσταση της αντικειμενικής εικόνας των γεγονότων με ένα σχήμα, στο οποίο ολόκληρες χώρες και λαοί εκ προοιμίου χωρίζονται σε καλούς και κακούς. Παράδειγμα ισορροπημένης προσέγγισης είναι τέτοια ΜΜΕ όπως, για παράδειγμα, η «Φωνή της Ρωσίας» και ο τηλεοπτικός σταθμός Russia Today το οποίο γρήγορα αποκτά δημοτικότητα στο διεθνές κοινό.

Ο πρόεδρος της «Φωνής της Ρωσίας» Αντρέι Μπίστρινσκι πριν από λίγο καιρό πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής βαλκανικής διαδικτυακής πύλης για τη διατύπωση των απόψεων των πολιτικών και των αναλυτών για τα προβλήματα της δύσκολης αυτής περιοχής. Κατά τη γνώμη σας θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια πλατφόρμα;

Πρώτα απ’ όλα, αυτό θα επιτρέψει να προσανατολίσουμε τα έντονα πάθη που υπάρχουν στα Βαλκάνια σε ένα πεδίο πιο ήρεμο όπου θα επικρατεί ο αμοιβαίος σεβασμός, και αυτό είναι το πεδίο όπου θα συζητούν οι ειδικοί. Είναι αναγκαίο να προσελκύσουμε στην ανάλυση των περιφερειακών προβλημάτων ειδικούς στα βαλκανικά ζητήματα. Ελπίζω πως θα το πετύχετε αυτό και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

πηγή: NewsNow

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /