header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
σχετικά άρθρα
14.09.2013 20:52

Συμφωνία ΗΠΑ -Ρωσίας για τα χημικά της Συρίας ΟΜΠΑΜΑ: ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ


Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν επί της πρότασης για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες. Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την πρόοδο που έγινε στις συνομιλίες για τη Συριακή κρίση και τόνισε πως εάν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν.Τη συμφωνία απέρριψε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, λέγοντας ότι αυτή δεν θα επιλύσει τη συριακή κρίση και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε τη σημερινή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας που αποσκοπεί στην απόκτηση ελέγχου στα συριακά χημικά όπλα και προειδοποίησε πως αν αποτύχει η διπλωματία οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να δράσουν.

Εν μέσω ερωτημάτων για το πώς η συμφωνία θα επιβληθεί αν η Συρία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο Ομπάμα είπε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Πολλή δουλειά μένει ακόμη να γίνει, είπε.

Και αν η διπλωματία αποτύχει για τη Συρία, "οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να δράσουν", είπε.
Ο Κέρι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε ότι, με βάση την συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία «πλήρη καταγραφή» του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας.

 

Επίσης τόνισε ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει την πλήρη καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.
Ο ίδιος είπε ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει τώρα από το καθεστώς Άσαντ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στην επιβολή του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, το οποίο προβλέπει κυρώσεις και προσφυγή στη βία.
Ο Κέρι είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη φύση των μέτρων αυτών και τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας. «Δεν μειώθηκαν οι επιλογές», είπε.
Συμπλήρωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και οι προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» για τη Συρία συνδέονται και κινούνται παράλληλα.
Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «εξαιρετικές», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν το αποτέλεσμα «συμβιβασμών και κοινής συναίνεσης» και ότι «ο στόχος επιτεύχθηκε».
Συρία: Οι καθεστωτικές δυνάμεις μεταφέρουν τμήμα του χημικού οπλοστασίου
Τη μεταφορά τμήματος του συριακού χημικού οπλοστασίου στο Λίβανο και το Ιράκ τις τελευταίες ημέρες για να αποφύγουν τον πιθανό έλεγχό του από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, έχουν ξεκινήσει οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, ο στρατηγός Σελίμ Ιντρίς, είπε ότι οι Σύροι αντάρτες θεωρούν την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τον έλεγχο και στη συνέχεια την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου πλήγμα για την εξέγερσή τους που μαίνεται εδώ και δυόμιση χρόνια και στοχέυει στην απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ από την εξουσία.
«Η ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία δεν μας αφορά. Το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», δήλωσε ο Σελίμ Ιντρίς. «Αδιαφορούμε πλήρως γι αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για να ανατρέψουμε το καθεστώς», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
Την ίδια ώρα, στο πεδίο της μάχης στη Συρία, στρατιωτικά αεροσκάφη έπληξαν προάστια της Δαμασκού που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, ενώ σημειώθηκαν και συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες, όπως δήλωσαν κάτοικοι της πρωτεύουσας και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Ομπάμα: Αν αποτύχει η διπλωματία, παραμένουμε έτοιμοι να δράσουμε
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς του προέδρου Άσαντ θα δεχτεί τον διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο εβδομαδιαίο του διάγγελμα προς το έθνος, λίγο πριν από την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία.
«Είδαμε ενδείξεις προόδου. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, το καθεστώς Ασαντ δεν παραδεχόταν ότι διαθέτει χημικά όπλα. Σήμερα το παραδέχεται. Πρέπει να δούμε σαφείς κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Ασαντ δεσμεύεται πράγματι για τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου...Κι αν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμες να δράσουν», είπε ο Ομπάμα.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και δήλωσε ότι τώρα θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το έργο της εφαρμογής του σχεδίου.

"Μίλησα με τον υπουργό (Τζον Κέρι)", έγραψε ο Χέιγκ στο Twitter.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Τώρα θα ξεκινήσει επειγόντως το έργο της εφαρμογής της".

Τη συμφωνία χαιρέτισε σήμερα και το Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν "σημαντικά" ύστερα από τη συμφωνία.

"Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός.

"Μία ειρήνη διαρκείας...μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης", πρόσθεσε ο ίδιος.
Μπαν Κι Μουν: ο ΟΗΕ θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε μεν τη συμφωνία, αλλά τόνισε ότι αυτή θα έπρεπε να σταθεί ευκαιρία για να σταματήσουν τα "φρικτά δεινά" που υφίστανται οι Σύροι, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε ότι ο ΟΗΕ θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας, είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Βανίνα Μαεστράτσι.

Ο γγ του ΟΗΕ είχε δηλώσει πριν από την επίτευξη της συμφωνίας ότι τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί ειρηνευτική διάσκεψη αν συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ είχε εκφράσει επιφυλάξεις ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε όποιο σχέδιο ελέγχου του χημικού του οπλοστασίου.
Φαμπιούς: Σημαντικό βήμα προόδου
Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, χαιρέτισε η Γαλλία, χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα προόδου» και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ θα συζητήσουν στο Παρίσι τις λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή της.
«Η συμφωνία επί του σχεδίου που επιτεύχθηκε στη Γενεύη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Ο Φαμπιούς, ο οποίος είχε συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του λίγο πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα αποσαφηνίσει τη θέση της με βάση το πόρισμα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα.
Ουάσιγκτον: 45 τοποθεσίες με χημικά
Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υπάρχουν 45 τοποθεσίες στη Συρία που συνδέονται με το συριακό χημικό οπλοστάσιο, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας .

"Πιθανόν να υπάρχουν 45 τοποθεσίες που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων" και "σχεδόν οι μισές έχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες από υλικά χημικών όπλων", δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι πιστεύεται πως όλες αυτές οι τοποθεσίες τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων δεδομένου ότι η Δαμασκός μεταφέρει τέτοιο υλικό σε περιοχές που ελέγχει.

Η Ρωσία συμφώνησε εξάλλου με τις αμερικανικές εκτιμήσεις ότι η Δαμασκός διαθέτει περί τους 1.000 μετρικούς τόνους διαφόρων χημικών παραγόντων, μεταξύ τους αέριο μουστάρδας και σαρίν.
Πεντάγωνο: Σε επιφυλακή οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ
Το Πεντάγωνο δήλωσε σήμερα πως οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη τοποθετημένες για πιθανά στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία, τουλάχιστον για τώρα, ακόμη και μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

"Δεν κάναμε καμία αλλαγή στη θέση των δυνάμεών μας σε αυτό το σημείο", ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

"Η αξιόπιστη απειλή στρατιωτικής ισχύος υπήρξε κλειδί ώστε να σημειωθεί διπλωματική πρόοδος και είναι σημαντικό το καθεστώς Άσαντ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο".

πηγή: ΕΘΝΟΣ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /