σχετικά άρθρα
|
13.01.2014 18:32
Ανοίγουν κεφάλια στην Ουκρανία ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΠερισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, σταθερά διεκδικώντας στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και καταγγέλλοντας τον άγριο ξυλοδαρμό ηγέτη της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης από την αστυνομία, καθώς η χώρα παραμένει καζάνι που βράζει, βιώνοντας πλέον τον τρίτο μήνα βίαιων μαζικών κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, που «αρνείται την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», διατηρώντας την Ουκρανία στο άρμα επιρροής της Μόσχας.
Ερευνες για τη δράση των διαδηλωτών, αλλά και της αστυνομίας, ξεκινά η εισαγγελία του Κιέβου, ενώ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και προσφάτως αποφυλακισθείς Γιούρι Λουτσένκο, συνεχίζει να νοσηλεύεται, εκτός εντατικής, με τους γιατρούς να ανακοινώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών ξεκίνησαν την Παρασκευή, έπειτα από την καταδίκη τριών ακτιβιστών του εθνικιστικού κινήματος, που κατηγορήθηκαν για σχέδιο καταστροφής αγάλματος του Λένιν στην πόλη Βαρισοπόλ. Με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για εξαετή φυλάκισή τους, εξαγριωμένοι διαδηλωτές μίλησαν για «δίκη παρωδία» και κατέβηκαν στους δρόμους του Κιέβου στήνοντας μπλόκο και πετώντας πέτρες σε λεωφορεία που μετέφεραν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος με δακρυγόνα και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τραυματίστηκαν δεκάδες, ανάμεσά τους και ο 49χρονος Γιούρι Λουτσένκο.
Οι ιστότοποι πληροφόρησης της ουκρανικής αντιπολίτευσης ανήρτησαν φωτογραφίες και βίντεο τα οποία δείχνουν τον Λουτσένκο με επιδέσμους στο κεφάλι. «Χτυπήθηκε δεκάδες φορές από γκλομπ αστυνομικών», δήλωσε η σύζυγός του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι ο Λουτσένκο προσπαθούσε να σταματήσει τα βίαια επεισόδια.
Η εκπρόσωπος του Λουτσένκο, Λαρίσα Σάργκαν, δήλωσε ότι ο αντιπολιτευόμενος και πιστός σύμμαχος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο έχασε τις αισθήσεις του επανειλημμένως κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. «Είχε χτυπηθεί περίπου δέκα φορές στο κεφάλι», σημείωσε η ίδια σε δηλώσεις που έκανε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Σεγκόντνια», εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την απόφαση της εισαγγελίας να διερευνήσει τιςς κατηγορίες για «κατάχρηση εξουσίας» από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μέχρις αργά χθες το βράδυ η διαδήλωση των φιλευρωπαϊστών στην πλατεία Ανεξαρτησίας διατηρούσε ειρηνικό χαρακτήρα, με διεθνείς αναλυτές να επισημαίνουν ότι τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες «μειώνεται ο αριθμός των διαδηλωτών», σχολιάζοντας ότι πλέον το μεγαλύτερο στοίχημα για την ουκρανική αντιπολίτευση είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;