header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
19.01.2014

Γλέντι κερδών για την αστική τάξη στις πλάτες του λαού ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΡΩΣΙΑ


Κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν για την έναρξη των φετινών Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων με τη Ρωσία και την πόλη του Σότσι να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως «οικοδεσπότες» της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 23 Φλεβάρη. Και εάν μέχρι σήμερα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες υπολείπονταν σε ενδιαφέρον σε σχέση με άλλες διεθνείς διοργανώσεις (θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, διεθνείς διοργανώσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ), οι αγώνες του Σότσι άλλαξαν το σκηνικό.

 

Για μια σειρά από λόγους (κυρίως εξωαγωνιστικούς) η διοργάνωση μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο. Παράλληλα τόσο οι συγκεκριμένοι αγώνες όσο και η μελλοντική διοργάνωση του Μουντιάλ Ποδοσφαίρου (2018), που επίσης θα γίνει στη Ρωσία, αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αστική τάξη της Ρωσίας να κάνει το δικό της ...παιχνίδι. Θόλωμα της στυγνής πραγματικότητας που επικρατεί για το λαό της χώρας, ευκαιρία για επενδύσεις και αύξηση των κερδών τους, επίδειξη δύναμης στο παιχνίδι των ενδοκαπιταλιστικών διενέξεων, διαφθορά και παρασκήνιο είναι μερικά από τα κομμάτια της εικόνας που συνοδεύουν τους αγώνες και υπογράφουν τις προθέσεις των διοργανωτών.

Η εικόνα πίσω από το ...πάρτι

 

Και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην καπιταλιστική Ρωσία ακόμα και τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης του λαού προκαλούν τουλάχιστον σοκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία πριν από δυο χρόνια ο αριθμός των Ρώσων των οποίων τα εισοδήματα δεν ξεπερνούσαν το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης αυξήθηκε κατά 2,3 εκατομμύρια, φθάνοντας περίπου τα 23 εκατ. ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αριθμός που από τότε μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κι άλλο, αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με κάποιες άλλες έρευνες το κόστος του ελάχιστου ορίου διαβίωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2010) έχει εκτοξευθεί κατά 17%. Μάλιστα με δεδομένο - όπως τονίζουν πολλοί ειδικοί - πως όταν κάποιος μιλάει για «ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης» στη Ρωσία, άρα για βασικές ανάγκες, ισοδυναμεί με τα ελάχιστα δυνατά (κάποιοι τα συνέκριναν με τα συσσίτια στα στρατόπεδα των ναζί), αντιλαμβάνεται ότι δεν μιλάμε για απλά φτωχούς, αλλά για εντελώς εξαθλιωμένους. Επίσης τα τελευταία 20 χρόνια, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο πληθυσμός της Ρωσίας, λόγω της εκτίναξης της θνησιμότητας, έχει μειωθεί κατά 10 εκατομμύρια. Υπολογίζεται, δε, ότι η μείωση του πληθυσμού μέχρι το 2025 θα φτάσει τα 18 εκατομμύρια και μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 26 εκατομμύρια.

 

Και, βέβαια, ακόμα και στον τόπο διοργάνωσης, την περιοχή του Σότσι, η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Η πρώην λουτρόπολη επί ΕΣΣΔ, με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις όπου ο λαός μπορούσε να χρησιμοποιήσει δωρεάν για αναψυχή και ιαματικές θεραπείες, όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε αφεθεί στη μοίρα της, σχεδόν ξεχασμένη. Μέχρι τη στιγμή που η ανάληψη της διοργάνωσης έδωσε το ...σύνθημα για να μεταβληθεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο και ουσιαστικά να ξηλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της και να μετατραπεί σε έναν ...παράδεισο για τις πολυεθνικές (κυρίως κατασκευαστικές) που ανέλαβαν δράση. Ετσι λύθηκε και η απορία που είχαν πολλοί στο άκουσμα του Σότσι ως υποψήφιου για Χειμερινή Ολυμπιάδα, που φημιζόταν (μέχρι τότε) για την παραλία του (!). Το τι επικράτησε το αποδεικνύουν και κάποια χαρακτηριστικά γεγονότα. Οπως ότι αρκετοί κάτοικοι έμειναν στο δρόμο ή αναγκάστηκαν να ζήσουν σε σπίτια-τρώγλες που τους παραχωρήθηκαν. Τα σχέδια των κατασκευαστικών εταιρειών για τα έργα περιλάμβαναν την κατεδάφιση γειτονιών ή ακόμα και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων. Καταγγελίες από οργανώσεις υπήρξαν και για τεράστια οικολογικά εγκλήματα που συντελέστηκαν στην περιοχή. Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο Σότσι, πολλά χωριά γύρω του μετά βίας έχουν τρεχούμενο νερό, ρεύμα ή φυσικό αέριο.


Κόστος ...διαστημικών διαστάσεων

Μπορεί το 2007, που η Ρωσία διεκδικούσε τη διοργάνωση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν να είχε δεσμευθεί πως θα δαπανηθούν 12 δισ. δολ. προκειμένου το Σότσι να γίνει «τουριστικό θέρετρο παγκοσμίου φήμης», έκτοτε όμως πολλά πράγματα άλλαξαν, κάνοντας τους συγκεκριμένους αγώνες να θεωρούνται οι ακριβότεροι στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένων και των Θερινών Ολυμπιακών. Σύμφωνα και με πρόσφατο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ειδικού στα οικονομικά «Bloοmberg», το κόστος έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 51 δισ. δολ., δηλαδή 11 δισ. δολ. περισσότερα από τους προηγούμενους ακριβότερους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκείνους του Πεκίνου που στοίχισαν 40 δισ. δολ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου «Φιστ» στοίχισε 780 εκατ. δολ., δηλαδή περίπου 19.500 δολ. ανά θεατή. Τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα στο Σότσι στοίχισαν 8,7 δισ. δολ. , ποσό τριπλάσιο από την τελευταία αποστολή της NASA στον Αρη. Ας σημειωθεί παράλληλα ότι κατόπιν συμφωνιών της ρωσικής κυβέρνησης με εταιρείες-κολοσσούς της χώρας μέρος όλων αυτών των υποδομών μετά τους αγώνες θα περάσει στη δικαιοδοσία των δεύτερων προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν. Και, βέβαια, πέρα από το κόστος όσον αφορά τις κατασκευές εγκαταστάσεων και υποδομών, πακτωλός δισ. έχει δαπανηθεί και για το αντίστοιχο που αφορά τα μέτρα ασφαλείας. Αν και τα επίσημα στοιχεία μέχρι στιγμής δεν είναι και ιδιαίτερα διαφωτιστικά, το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας - ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα περιστατικά εκρήξεων βομβών στη χώρα - θυμίζουν καθαρά πολεμική επιχείρηση, είναι εύλογοι οι συνειρμοί για το κόστος τους.


Μετάλλιο στη διαφθορά

Απ' όλο αυτό το πανηγύρι, όμως, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα φαινόμενα διαφθοράς, αφού το όλο σκηνικό δίνει την ευκαιρία για εξυπηρετήσεις και παιχνίδια συμφερόντων που αφορούν επιχειρηματίες που εμπλέκονται στη διοργάνωση. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρόεδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκι και μέλους της ΔΟΕ , Τζιαν-Φράνκο Κάσπερ, ο οποίος κατηγόρησε τους Ρώσους διοργανωτές για κατάχρηση του 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, από τα 55 δισ. δολάρια που θα ξοδέψει η Ρωσία συνολικά για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τα 18 δισ. έχουν καταλήξει στις τσέπες κρατικών υπαλλήλων ή μεγαλοεργολάβων που είχαν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια. Για ακόμα μεγαλύτερο ποσό (30 δισ. δολ.) έκανε λόγο η αντιπολίτευση στη Ρωσία.

 

Πηγή:  rizospastis.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΜάσλενιτσα: Η αποκριά των Ρώσων / η συντακτική ομάδαΑδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΑνησυχία μεν, ουδετερότητα δε από πλευράς Μόσχας για την τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΠανσυριακό Φόρουμ στο Σότσι: Ειρήνη στο λαό της Συρίας! / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΠανσυριακό Φόρουμ: Η Συρία ξαναστήνεται στα πόδια της / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΜε -7°C βούτηξε για τα Θεοφάνεια ο Πούτιν / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΛαβρόφ: Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο Σκοπιανό / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΜνημείο Ντοστογιέφσκι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΘ.Αυγερινός για Λαβροφ και ζήτημα Σκοπίων- Τι λέει ο ανταποκριτής για το mega_ 15_1_2018 / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΛαβρόφ: Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ακριβό υγροποιημένο αέριο, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ / Θανάσης ΑυγερινόςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΣ.Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από υποχωρήσεις, η ΠΓΔΜ έχει / Θανάσης Αυγερινός