header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.01.2014 14:36

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός - Καταλαμβάνουν τα υπουργεία οι διαδηλωτές


Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ παραιτήθηκε, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

 

O Αρσένι Γιάτσενγιουκ, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, απέρριψε απόψε επίσημα την πρόταση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, ανακοινώθηκε στον επίσημο ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Κρίσιμη συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου.

 

Οι ουκρανοί βουλευτές θα προσπαθήσουν σήμερα να θέσουν ένα τέλος στην κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια κρίσιμης συνεδρίασης του κοινοβουλίου, μία ημέρα αφού η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε μία σειρά υποχωρήσεων απέναντι στην αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία, οι υποίες ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει συνομιλίες με υψηλούς αξιωματούχους της ΕΕ, ανάμεσά τους και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουκρανία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

 

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φίλε βρίσκεται ήδη από χθες στο Κίεβο.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν επίσης προσεκτικά στην εξέλιξη της κρίσης. Χθες ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας τον ουκρανό πρόεδρο, ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή η λήψη ανάλογων έκτακτων μέτρων θα επιδεινώσει την κρίση και θα περιορίσει τα περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίουν θεωρείται κρίσιμης σημασίας τη στιγμή που οι φόβοι για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ενισχύονται στο Κίεβο. Το ουκρανικό νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, θα εξετάσει τα μέτρα που υποσχέθηκε ο ουκρανός πρόεδρος στην ηγεσία της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, οι ουκρανοί βουλευτές θα συζητήσουν νόμο αμνηστίας για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει υπερβολικές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προεδρικές εξουσίες. Θα συζητήσουν επίσης την ανάκληση των νόμων της 16ης Ιανουαρίου, που τιμωρούν αυστηρά σχεδόν οποιαδήποτε μορφή δημόσιας διαμαρτυρίας και προβλέπουν αυστηρές ποινές για κάθε συμμετέχοντα.

 

"Είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν. Ο,τι επιτύχαμε (χθες) είναι σημαντικότερο από πριν, αλλά δεν είναι στο ύψος των απαιτήσεών μας", δήλωσε ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Ολεγκ Τιαγκνίμποκ.

Το Κοινοβούλιο ανακάλεσε την ισχύ των νόμων για τις διαδηλώσεις

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο απέσυρε σήμερα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής του, τους ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους για τις διαδηλώσεις που συνέβαλαν στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος αμφισβήτησης.

 

Υπέρ της ανάκλησης των νόμων που επικρίθηκαν από τις δυτικές χώρες ως πλήγμα στις ελευθερίες ψήφισαν 361 βουλευτές έναντι δυο που ψήφισαν κατά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με χειροκροτήματα.

Το Κοινοβούλιο θα συνέλθει εκ νέου στις 14:00 (ώρα Ελλάδας), όταν οι βουλευτές θα συζητήσουν για τη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές που συνελήφθησαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία.

 

Το Κοινοβούλιο συνέρχεται εκτάκτως σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην πολιτική κρίση.

Σήμερα το πρωί ανακοίνωσε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ελπίδα στο Βερολίνο ότι η παραίτηση του Αζάροφ θα είναι ένα "μήνυμα" προς την αντιπολίτευση για "νέες συνομιλίες" μαζί της.

 

"Ελπίζω ότι με την παραίτηση του Ουκρανού πρωθυπουργού, οι ηγέτες της Ουκρανίας στέλνουν ένα μήνυμα στην αντιπολίτευση, το οποίο θα οδηγήσει σε νέες συνομιλίες. Η παραίτηση του πρωθυπουργού μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αναζήτηση ενός πολιτικού συμβιβασμού", τόνισε ο γερμανός υπουργός.

 

Χθες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός νόμου που παρέχει αμνηστία στους συλληφθέντες διαδηλωτές, υπό τον όρο όμως να εκκενώσουν οι διαδηλωτές τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου για την πολιτική κρίση που ταλανίζει την χώρα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

 

Χθες το απόγευμα αποχώρησαν από το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης οι διαδηλωτές του κινήματος πολιτών «Κοινή Υπόθεση», οι οποίοι το είχαν καταλάβει την προηγούμενη νύχτα, χωρίς να βρουν αντίσταση από αστυνομικές δυνάμεις. Είχε προηγηθεί η προσωρινή κατάληψη των υπ. Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Χθες το πρωί, η υπουργός Δικαιοσύνης Ολένα Λούκατς απείλησε ότι θα εισηγηθεί στον Γιανουκόβιτς να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να σταματήσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης αν δεν εκκενωθεί το υπουργείο της. Υπέρ της επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης είχε ταχθεί νωρίτερα και η τοπική Βουλή της Κριμαίας, ενός εκ των πιο ανθεκτικών οχυρών του Γιανουκόβιτς και του ρωσόφιλου «Κόμματος των Περιφερειών».

Τελικά, οι διαδηλωτές εκκένωσαν το υπ. Δικαιοσύνης, συνεχίζοντας τον συμβολικό αποκλεισμό του, ύστερα από παρέμβαση του πρώην πυγμάχου και επικεφαλής του κόμματος «Γροθιά», Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των κυριοτέρων ηγετών της αντιπολίτευσης.

 

Μέχρι χθες το βράδυ, οι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές διατηρούσαν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου του Κιέβου γύρω από την πλατεία της Ανεξαρτησίας, όπου έχουν κατασκηνώσει, οχυρωμένοι πίσω από ογκώδη οδοφράγματα. Παράλληλα, η εξέγερση εξαπλώνεται με ρυθμούς χιονοστιβάδας στην περιφέρεια, με τους ακτιβιστές να έχουν καταλάβει τα 14 από τα 25 κυβερνεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις κεντρικές και δυτικές περιοχές, με μόνη εξαίρεση την περιοχή της Υπερκαρπαθίας. Ακόμη χειρότερα για τον Γιανουκόβιτς, η εξέγερση επεκτείνεται και σε ανατολικές περιοχές, όπου βρίσκονται τα κυριότερα οχυρά των φιλορωσικών δυνάμεων.

Οι δυνάμεις καταστολής αντέδρασαν δυναμικά χθες στις ανατολικές περιοχές του Δνειπροπετρόφσκ, του Τσερκάσι και του Σάμι, όπου σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών, με δεκάδες τραυματίες. Την πυρακτωμένη ατμόσφαιρα ήρθε να φορτίσει ακόμη περισσότερο η είδηση ότι ένας 55χρονος πολίτης από τη δυτική Ουκρανία βρέθηκε χθες απαγχονισμένος στο πελώριο μεταλλικό περίβλημα χριστουγεννιάτικου δέντρου, στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

 

ΗΠΑ: Έκκληση για συνεργασία της ουκρανικής κυβέρνησης με την αντιπολίτευση ώστε να δοθεί ένα τέλος στις αναταραχές, έκανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν προς τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκανε τη Δευτέρα έκκληση προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να παροτρύνει την κυβέρνηση ώστε να μην κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση προκειμένου να δοθεί ένα ειρηνικό τέλος στις αναταραχές.

 

«Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη χρήση βίας από οποιαδήποτε πλευρά κι αν αυτή προέρχεται και προειδοποιούν ότι εάν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή υπάρξουν άλλα σκληρά μέτρα ασφαλείας, είναι πιθανό αυτά να πυροδοτήσουν περαιτέρω την κατάσταση και να κλείσουν όλες οι οδοί για την ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, ο αντιπρόεδρος προέτρεψε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις και να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της κυβέρνησης».   

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /