header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
Ο ουκρανός κροίσος Ριντάτ Αχμέτοφ δεν επιθυμεί την τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, καθώς έχει στην ιδιοκτησία του πολλές βιομηχανίες μετάλλων και οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις του
Ο ουκρανός κροίσος Ριντάτ Αχμέτοφ δεν επιθυμεί την τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, καθώς έχει στην ιδιοκτησία του πολλές βιομηχανίες μετάλλων και οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις του
01.02.2014

Οι ολιγάρχες πάνε όπου φυσάει ο άνεμος


Ο πλουσιότερος Ουκρανός, ο Ριντάτ Αχμέτοφ, ανησυχεί για την άνοδο της νέας κλίκας των ανθρώπων του Γιανουκόβιτς και δείχνει τα δόντια του στον πρόεδρο.

Μια σημαντική πτυχή της κρίσης στην Ουκρανία είναι ότι οι ολιγάρχες, μια χούφτα πανίσχυρων μεγιστάνων που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις κατά τα συμφέροντά τους, έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Είναι η ομάδα που έχει να κερδίσει περισσότερα από τις μπίζνες με τη Δύση, παρά με τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ολιγάρχες έχουν στραφεί κατά του Γιανουκόβιτς, τον οποίο στήριξαν αναφανδόν τα τελευταία χρόνια μοιράζοντας, μεταξύ άλλων, μίζες στη διεφθαρμένη κλίκα του» λέει στο «Βήμα» ο Γιόνας Γκρετς, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (CSS) στη Ζυρίχη.

 

Ενα πρωινό την περασμένη εβδομάδα, όταν ξαφνικά τα ουκρανικά ΜΑΤ χτύπησαν ένα μικρό πλήθος διαδηλωτών, τα τηλεοπτικά κανάλια που ανήκουν σε ολιγάρχες μετέδωσαν το περιστατικό στο σύνολό του, ξανά και ξανά, με ασυνήθιστη επιμονή.

«Το βίντεο βοήθησε να ατσαλωθούν οι διαμαρτυρίες και λειτούργησε ως προειδοποιητική βολή προς τον Γιανουκόβιτς. Του έδειξε ότι αν δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των παραδοσιακών ολιγαρχών, αυτοί θα υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης» μας λέει ο Γκρετς.

Πράγματι, φαίνεται ότι οι καθιερωμένοι ολιγάρχες έχουν εξοργιστεί από την εύνοια που δείχνει τελευταία ο πρόεδρος σε μια δική του κλίκα, γνωστή ως «οικογένεια».

Μετά την ανάληψη της προεδρίας το 2010, ο Γιανουκόβιτς άρχισε να συγκεντρώνει τον πλούτο στα χέρια των παιδιών του και των βασικών συνεργατών του, εξοργίζοντας τους μεγιστάνες της χώρας.

 

Οι «κολλητοί» του γιου
Κερδισμένοι είναι νεαροί επιχειρηματίες, ως επί το πλείστον φίλοι και «κολλητοί» του γιου του Γιανουκόβιτς, Αλεξάντερ, οι οποίοι ελέγχουν το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών, οικονομικά υπουργεία, τον φορολογικό μηχανισμό και τη Δικαιοσύνη.

Κροίσοι όπως ο Ρινάτ Αχμέτοφ και ο Ντμίτρο Φιρτάς, οι δύο πλουσιότεροι Ουκρανοί, ανησυχούν για την αυξανόμενη δύναμη αυτής της νέας «κλίκας» και δείχνουν τώρα τα δόντια τους στον Γιανουκόβιτς.

 

Η πίεση ασκείται κυρίως μέσω των ΜΜΕ που ελέγχονται από τους δισεκατομμυριούχους της Ουκρανίας.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι 1+1, που ανήκει στον τραπεζίτη Ιχόρ Κολομοΐσκι, και το Media TV του ομίλου Starlight του ολιγάρχη Βίκτορ Πίντσουκ, ο οποίος διαθέτει έξι τηλεοπτικούς σταθμούς και εννέα εφημερίδες, άρχισαν να καλύπτουν πιο θετικά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι ολιγάρχες πάνε, βέβαια, όπου φυσάει ο άνεμος των συμφερόντων τους. Οι βαρόνοι της βαριάς βιομηχανίας και των ορυχείων στη λεκάνη του ποταμού Ντονέτς, στην Ανατολική Ουκρανία. εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια και είναι ιστορικά προσανατολισμένοι προς τη Μόσχα. Οι επιχειρηματίες στη Δυτική Ουκρανία κάνουν εξαγωγές στην Ευρώπη και είναι πιο κοντά στην ΕΕ.

 

Το πιο λαμπρό παράδειγμα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, ο 47χρονος αυτοδημιούργητος μεγιστάνας Αχμέτοφ.

Με περιουσία που ανέρχεται σε 15,4 δισ. δολάρια, κατέχει μεταλλουργικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, ΜΜΕ, και πολλά άλλα, με βαρύ πυροβολικό τη System Capital Management Holdings, μέσω της οποίας ελέγχει σημαντικό μερίδιο στις βιομηχανίες της Ουκρανίας.

Επί χρόνια σύμμαχος και υποστηρικτής του Γιανουκόβιτς, καλεί τώρα σε συμβιβασμό, με προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις που δεν κρύβουν τη συμπάθεια προς τους διαδηλωτές.

Ειδικά ο Αχμέτοφ δεν επιθυμεί με τίποτα την τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, καθώς έχει στην ιδιοκτησία του πολλές βιομηχανίες μετάλλων και οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι τώρα ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις του.

 

Και άλλοι από τους σημαντικούς ολιγάρχες της χώρας επιθυμούν να βελτιώσουν τα κέρδη τους με την καλύτερη πρόσβαση στην ΕΕ, το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, η οποία αγόρασε πέρυσι ουκρανικά προϊόντα αξίας €14,6 δισεκατομμυρίων.

Φιλοδυτικό στρατόπεδο
Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο αποκάλυψε ανοιχτά ότι ανήκει στο φιλοδυτικό στρατόπεδο.

 

Λίγες ημέρες αφότου η Ουκρανία διέκοψε τις συνομιλίες με την ΕΕ, τον Νοέμβριο, ο Ποροσένκο ανέβηκε στο βήμα στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και καταδίκασε την κίνηση, υπό τις επευφημίες 350.000 διαδηλωτών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Ποροσένκο επέκτεινε προσφάτως το εργοστάσιο σοκολάτας του Roshen Confectionary Corp. στην Ουγγαρία και έχει συνομιλίες με γάλλους εισαγωγείς για να αυξήσει τις πωλήσεις των εκλεκτών «Roshen bon - bons» στη Δύση.

 

Πηγή: tovima.gr
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΜάσλενιτσα: Η αποκριά των Ρώσων / η συντακτική ομάδαΑδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΑνησυχία μεν, ουδετερότητα δε από πλευράς Μόσχας για την τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΠανσυριακό Φόρουμ στο Σότσι: Ειρήνη στο λαό της Συρίας! / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΠανσυριακό Φόρουμ: Η Συρία ξαναστήνεται στα πόδια της / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΜε -7°C βούτηξε για τα Θεοφάνεια ο Πούτιν / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΛαβρόφ: Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο Σκοπιανό / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΜνημείο Ντοστογιέφσκι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΘ.Αυγερινός για Λαβροφ και ζήτημα Σκοπίων- Τι λέει ο ανταποκριτής για το mega_ 15_1_2018 / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΛαβρόφ: Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ακριβό υγροποιημένο αέριο, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ / Θανάσης ΑυγερινόςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΣ.Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από υποχωρήσεις, η ΠΓΔΜ έχει / Θανάσης Αυγερινός