header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.02.2014

Χρέη 100 δις έχει διαγράψει η Ρωσία από παλαιούς οφειλέτες


«Κούρεμα» χρεών στο 90% προσέφερε η Ρωσική κυβέρνηση στα κράτη – οφειλέτες του πρώην Σοβιετικού μπλόκ, αντισταθμίζοντας όμως τα απολεσθέντα έσοδα με νέες επωφελείς οικονομικές συμφωνίες.

 

Η Ρωσία διέγραψε το χρέος της Βόρειας Κορέας που έφτανε τα 11 δις. ευρώ. Άλλοι μεγάλοι οφειλέτες από το πρώην σοβιετικό μπλοκ, δεν έχουν απομείνει. Σήμερα η Ρωσία εξακολουθεί να δανείζει χρήματα σε άλλες χώρες, πλην όμως, υπό εντελώς διαφορετικούς όρους απ’ ό,τι επί ΕΣΣΔ.

 

Σύμφωνα με τις κατά προσέγγιση εκτιμήσεις, τα τελευταία 13 χρόνια η Ρωσία διέγραψε από χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, χρέη συνολικού ύψους άνω των 100 δις. δολαρίων, αναφέρει το μέλος του ΔΣ της εταιρίας προμήθειας υψηλών τεχνολογιών Corum Group, Ελένα Πλαχόβα. Το χρέος της Β. Κορέας είναι το τελευταίο από τα μεγαλύτερα.

 

Ο αναλυτής της εταιρίας οικονομικών αναλύσεων επιχειρήσεων, Τιμούρ Νιγκματούλιν, επισημαίνει ότι η τακτοποίηση του χρέους αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο βήμα στην πορεία προς την απαλλαγή από την κληρονομιά των σοβιετικών αμφιλεγόμενων επενδυτικών δραστηριοτήτων.

 

Η ρωσική κυβέρνηση κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους από τα σοβιετικά δάνεια.

 

Το εκφρασμένο σε σοβιετικά ρούβλια χρέος μετατράπηκε σε δολάρια ΗΠΑ σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία της Κρατικής Τράπεζας της ΕΣΣΔ (0,6 ρούβλια/1 δολάριο). Στο ποσό των 10,96 δις. δολαρίων που προέκυψε, έγινε έκπτωση ύψους 90%.

 

Το υπόλοιπο 1,09 δις. θα εξοφληθεί σε διάστημα 20 ετών σε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, όμως ούτε και αυτά τα χρήματα θα φτάσουν στον ρωσικό προϋπολογισμό.

 

Όπως διευκρινίζει η κυβέρνηση, βάσει της συμφωνίας, αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση στο έδαφος της Β. Κορέας προγραμμάτων στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας.

 

 

Ευνοϊκές συνθήκες διαγραφής

Το μεγαλύτερο χρέος που διέγραψε η Ρωσία ήταν της Κούβας, που ξεπερνούσε τα 32 δις. δολ. Η σημαντική απόφαση ελήφθη πέρυσι. Και σε αυτή την περίπτωση, εφαρμόστηκε ουσιαστικά το ίδιο σχήμα, με το 90% του χρέους να διαγράφεται και την Κούβα να αναλαμβάνει την υποχρέωση εξόφλησης των υπολοίπων 3,2 δις. δολ. σε διάστημα 10 ετών.

 

Μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερα χρέη ήταν επίσης το Αφγανιστάν και το Ιράν, στην καθεμιά από τις οποίες η Ρωσία χάρισε χρέη 12 δις. δολ. Ακόμη, διαγράφηκαν τα 11 δις. δολ. από τη Μογγολία, 9,8 δις. δολ. από τη Συρία και 9,4 δις. δολ. από το Βιετνάμ. Σε Αιθιοπία, Αλγερία, Νικαράγουα, Λιβύη και Αγκόλα χαρίστηκαν οφειλές που κυμαίνονταν ανά περίπτωση από 3,5 έως 4,8 δις. δολάρια.

 

Ο ειδικός της τράπεζας «BCS Premier», Αντόν Σαμπάνοφ, αναφέρει ότι τέτοιες πιστώσεις χορηγούνταν την εποχή της ΕΣΣΔ για πολιτικούς λόγους με ευνοϊκούς όρους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες του παραλήπτη να εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις του σχετικά με το χρέος, γι’ αυτό και σήμερα χρέη όπως αυτά στάθηκε αναγκαίο να αναδιαρθρωθούν. Συνήθως, τα δάνεια αυτά χορηγούνταν υπό τη μορφή προμηθειών όπλων, εμπορευμάτων, είτε απευθείας σε συνάλλαγμα για τη στήριξη των καθεστώτων, επισημαίνει ο Νιγκματούλιν.

 

 

Τα αντισταθμιστικά οφέλη

Ο Σαμπάνοφ σημειώνει πως είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό, ότι δεν πρόκειται για πλήρη διαγραφή του χρέους, αλλά για αναδιάταξη της οφειλής που περιλαμβάνει τον όρο επιστροφής τουλάχιστον ενός τμήματος. Επιπλέον, τα απολεσθέντα έσοδα αντισταθμίζονται κατά κανόνα με κάποιες άλλες οικονομικές συμφωνίες.

 

Ο ίδιος, αναφέρει ότι εκτός από την ίδια τη διαγραφή, πάντοτε υπογράφονται ταυτόχρονα άλλες πράξεις, οι οποίες είναι επωφελείς για εκείνον που χαρίζει το χρέος. Για παράδειγμα, διαγράφοντας το χρέος της Κούβας, η Ρωσία την ίδια ώρα εισήλθε στην κλειστή αγορά εξόρυξης πετρελαίου της χώρας αυτής. Στη Λιβύη, το χρέος διαγράφηκε με αντάλλαγμα συμβόλαια για την κατασκευή δρόμων, την εξόρυξη πετρελαίου και τις αγορές όπλων. Ενώ η Β. Κορέα είναι μια ιδανική αγορά για την προμήθεια διάφορου εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων. Επομένως, μεταξύ των δύο κακών επελέγη το μικρότερο κακό, καταλήγει ο Σαμπάνοφ.

 

 

Χρέος των ΗΠΑ στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να δανείζει σε άλλες χώρες, κυρίως στις γειτονικές. Μεταξύ αυτών, είναι η Ουκρανία (στην οποία έχει υποσχεθεί το ποσό των 15 δις. δολ.), η Λευκορωσία (2 δις δολ.), η Κύπρος (5 δις. δολ.), το Βιετνάμ (8 δις. δολ.), η Βενεζουέλα (4 δις. δολ.), η Ισλανδία (4 δις. ευρώ), και πολλές άλλες.

 

Χρωστούν στη Ρωσία ακόμη και οι ΗΠΑ. Το χρέος τους στη Ρωσία φτάνει περίπου το 3% του συνολικού κρατικού χρέους των ΗΠΑ, το οποίο μεταφράζεται σε 150 δις. δολάρια. Όπως αναφέρει το μέλος της τράπεζας «BCS Premier», το χρέος αυτό διαμορφώθηκε με τον ίδιο τρόπο, όπως και εκείνο της Ουκρανίας, δηλαδή μέσω της αγοράς ομολόγων. Η Ρωσία βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ των δανειστών των ΗΠΑ, συμπληρώνει ο οικονομολόγος.

 

Όπως αναφέρει ο Σαμπάνοφ, συνήθως στις περιπτώσεις χρεοκοπίας μιας χώρας τα ευρωομόλογα απλώς μετακινούνται χρονικά με παράλληλη αύξηση των εσόδων, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την αποδοτικότητα αυτών των επενδύσεων. 

 

Πηγή: zougla.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΛαβρόφ: Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο Σκοπιανό / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΜνημείο Ντοστογιέφσκι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΘ.Αυγερινός για Λαβροφ και ζήτημα Σκοπίων- Τι λέει ο ανταποκριτής για το mega_ 15_1_2018 / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΛαβρόφ: Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ακριβό υγροποιημένο αέριο, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ / Θανάσης ΑυγερινόςΤέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΣ.Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από υποχωρήσεις, η ΠΓΔΜ έχει / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΔ.Κωνσταντακόπουλος: Μετατροπή της βαλκανικής σε χώρο υποτελών / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΑυτοκινητόδρομος της Μόσχας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΗΠΑ- Δημοκρατικοί: Ο Πούτιν είναι «απειλή» και ο Τραμπ «άπραγος» / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΗ Ουάσιγκτον είναι ο Νο1 εχθρός για την Μόσχα, πιστεύει το 68% των Ρώσων / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΓια εμμονική συμπεριφορά κατηγορεί η Ρωσία τις ΗΠΑ μετά το έγγραφο /