header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
16.03.2014 14:33

Βέτο της Ρωσίας στον ΟΗΕ


Το Σάββατο, βέτο άσκησε η Ρωσία στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που δηλώνει πως το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για το καθεστώς της περιοχής της Κριμαίας της Ουκρανίας «δεν έχει κύρος» και προτρέπει τα έθνη, αλλά και διεθνείς οργανισμούς να μην το αναγνωρίσουν.

 

«Αυτή είναι μια θλιβερή και αξιομνημόνευτη στιγμή», είπε η Σαμάνθα Πάουερ, η Αμερικανή πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, σε δηλώσεις που έκανε μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Το ρωσικό βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος , που καταρτίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες , ήταν αναμενόμενο. Η Μόσχα, η οποία έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία, στηρίζεται στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο αναμένεται να μεταφέρει τον έλεγχο της περιοχής από την Ουκρανία στη Ρωσία.

 

Δεκατρείς χώρες από τις συνολικά 15 ψήφισαν υπέρ, ενώ Ρωσία και Κίνα απείχαν. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας είπε πως «αυτή η προσάρτηση πηγαίνει πέρα από την Ουκρανία, μας αφορά όλους». «Αυτό το βέτο πρέπει να θεωρηθεί ως ήττα μόνο για τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Αυτό το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία ισχύ και δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης της Κριμαίας», αποφάσισε ο ΟΗΕ, καλώντας «όλα τα κράτη, τους διεθνείς οργανισμούς και τους εξειδικευμένους οργανισμούς να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης της Κριμαίας στη βάση αυτού του δημοψηφίσματος».

 

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου: «Δεν αναμένουμε εκπλήξεις σε αυτή την ψηφοφορία».

 

Το δημοψήφισμα της Κυριακής, χαρακτηρίστηκε από το Κίεβο ως παράνομο και προκάλεσε τη χειρότερη κρίση Ανατολής-Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ η ένταση πέρασε από τον χώρο της Κριμαίας και στην ανατολική Ουκρανία, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αργά το βράδυ της Παρασκευής.

 

Πηγή: defencenet.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /