σχετικά άρθρα
|
14.08.2010 20:02
Βαρύ το πλήγμα για την οικονομία της MόσχαςΜε ανυπολόγιστο ακόμη το κόστος της καταστροφής σε ανθρώπινες ζωές και στο περιβάλλον και με την αγωνία για το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος, ανατριχιαστικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο που θα επιφέρει στην οικονομία της Ρωσίας ο ολέθριος συνδυασμός της πύρινης λαίλαπας, του καύσωνα και της ξηρασίας.
Δεν αφορούν, άλλωστε, μόνο τον άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό ΑΕΠ, αλλά και τις έμμεσες επιπτώσεις που σχετίζονται με τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης για εκσυχρονισμό του αγροτικού τομέα. Ενώ ακόμη μαίνονταν οι φωτιές και παραμένει άγνωστο πότε θα κατασβεσθούν, οικονομικοί αναλυτές επιχείρησαν τις τελευταίες ημέρες μια πρώτη εκτίμηση για τις οικονομικές επιπτώσεις, υπολογίζοντας ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 15 δισ. δολάρια ή μία ποσοστιαία μονάδα. Αλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια της ανοδικής τάσης που σημείωνε η ρωσική οικονομία, καθώς ανέκαμπτε από τη βαθιά ύφεση στην οποία την βύθισε πέρυσι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Προτού η ξηρασία καταστρέψει την παραγωγή σιτηρών και η κυβέρνηση αποφασίσει να αναστείλει τις εξαγωγές σιτηρών, η ρωσική οικονομία αναμενόταν να σημειώσει ανάπτυξη 4% κατά το 2010. Eχει προηγηθεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,9% το περασμένο έτος. Καθώς προκύπτουν καινούργιες πτυχές του προβλήματος, παραμένει άγνωστο πόσοι κλάδοι της ρωσικής οικονομίας θα πληγούν από την καταστροφή. Ο τοξικός καπνός, για παράδειγμα, που έχει σκεπάσει τον ουρανό της Μόσχας, έχει δημιουργήσει ένα νέφος πάνω από το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της Ρωσίας και αναμένεται να πλήξει άμεσα τα κέρδη των εμπορικών καταστημάτων και των εστιατορίων της πρωτεύουσας. Κι όμως, μία μερίδα οικονομικών αναλυτών επιμένει να υπολογίζει το αμιγώς οικονομικό κόστος της καταστροφής μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ. Εχουν, όμως, παρέλθει ημέρες από τις πρώτες αυτές εκτιμήσεις, και τα ποσά αναμένεται να εκτιναχθούν ανάλογα με την τελική έκταση της καταστροφής. Σε περισσότερο από έξι δισ. ρούβλια, ποσό αντίστοιχο των 180 εκατ. δολαρίων, ανέρχεται το ποσό που θα καταβάλει το ρωσικό κράτος για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και άλλα 400 εκατ. ρούβλια ως αποζημίωση σε όσους επλήγησαν από τις φωτιές. Εξάλλου, οι τοπικές αρχές της περιοχής Βίκσα, μιας από τις επαρχίες που έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό, αποφάσισαν να διαθέσουν ποσό 133,21 εκατ. ρουβλίων από αποθεματικό ταμείο για την κάλυψη επειγουσών αναγκών των κατοίκων, που πρόκειται να λάβουν από το κράτος το ποσό των 10.000 ρουβλίων ο καθένας. Παράπλευρη απώλεια της ξηρασίας και της φωτιάς που κατέκαψε τα ρωσικά δάση ήταν, άλλωστε, και τα σχέδια του Κρεμλίνου να περιορίσει την εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από το πετρέλαιο, εκσυγχρονίζοντας και αναπτύσσοντας άλλους τομείς της οικονομίας, με προεξάρχουσα τη γεωργία. Τα σχέδια αυτά υπήρξαν, άλλωστε, από τις κινητήριες δυνάμεις που ώθησαν μερίδα Ρώσων επιχειρηματιών να εγκαταλείψουν τον τομέα του πετρελαίου και να στραφούν στη γεωργία, δημιουργώντας μια νέα γενιά επιχειρηματιών - αγροτών. Αυτοί βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, καθώς έπειτα από αρκετά χρόνια επιτυχημένης σοδειάς, αντιμετωπίζουν τη φετινή καταστροφή μεγάλου τμήματος της παραγωγής σιτηρών και την απαγόρευση των εξαγωγών σιτηρών που ισχύει από σήμερα.
Σε ό, τι αφορά το μέγεθος της καταστροφής από την ξηρασία στη Ρωσία, ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για απώλεια τουλάχιστον του 1/5 με 1/4 της παραγωγής σιτηρών, η οποία θα συρρικνωθεί φέτος στα 60 με 65 εκατ. τόνους από τα 97 εκατ. τόνους στα οποία είχε φτάσει η σοδειά το περασμένο έτος. Πρόκειται για μία απώλεια που σίγουρα θα γίνει αισθητή, καθώς το 2009 η Ρωσία ήταν η τρίτη δύναμη στον κόσμο σε εξαγωγές σιταριού μετά τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Eνωση. Σημειωτέον πως για την κάλυψη των εγχωρίων αναγκών της η Ρωσία χρειάζεται, όπως άλλωστε τόνισε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, περί τα 78 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως. Προκειμένου να υπάρξει επάρκεια στη χώρα, λοιπόν, θα επιστρατευθούν τα 9,5 εκατ. τόνοι του κρατικού ταμείου μαζί με τα 21 εκατ. τόνους που έχουν μείνει από την περυσινή καλή σοδειά. Για τους Ρώσους, άλλωστε, εκτός της κόλασης στην οποία έχει παραδοθεί η καθημερινότητά τους, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ήδη ιδιαίτερα επώδυνες, με την τιμή του ψωμιού να εκτινάσσεται στη Μόσχα κατά 20%, από τα 15 ρούβλια η φραντζόλα στα 18 ρούβλια. πηγή: Η Καθημερινή short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;