header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
19.06.2015 14:17

Παγκόσμια στρατηγική συμμαχία χτίζουν Gazprom και Shell, που συμφώνησαν να κατασκευάσουν 2 νέους αγωγούς αερίου Nord Stream στη Βαλτική, λέει ο Αλεξέι Μίλερ στο Reuters


Μια παγκόσμια στρατηγική συμμαχία δημιουργεί η Gazprom με τον ενεργειακό κολοσσό Royal Dutch Shell, που θα περιλάβει την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων και θα επιτρέψει στη ρωσική εταιρία να διεισδύσει σε νέες αγορές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της στο Reuters.


H Gazprom, η μεγαλύτερη παραγωγός αερίου στον κόσμο, είπε σήμερα ότι η Shell και οι επί μακρόν αγοραστές του αερίου της στην Ευρώπη – η γερμανική E.ON και η αυστριακή OMV – συμφώνησαν να κατασκευάσουν δύο νέους αγωγούς αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική θάλασσα προς τη Γερμανία.
Σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις που δίνει, ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Shell προβλέπει επίσης την επέκταση της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ύψους 20 δισεκ. δολαρίων που έχουν από κοινού οι δύο εταιρίες στην νήσο Σαχαλίνη στη ρωσική Άπω Ανατολή καθώς και ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων στο κομμάτι της παραγωγής (upstream).
«Τόσο σημαντικά έγγραφα υπογράφονται μια φορά κάθε πέντε ή ακόμα και 10 χρόνια», δήλωσε ο Μίλερ στο περιθώριο του κορυφαίου επενδυτικού φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.
Η συμφωνία με τη Shell αποτελεί επιτυχία για την Gazprom σε μια εποχή που πολλές δυτικές εταιρίες μειώνουν την έκθεσή τους στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας για τις κινήσεις του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Η Gazprom, που υπόκειται σε αμερικανικές και όχι ευρωπαϊκές κυρώσεις, μάχεται για ένα μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη την ώρα που η αγορά αερίου χαρακτηρίζεται από πλεονάζουσα προσφορά και ενώ η εταιρία βρίσκεται σε μακρόχρονη διένεξη με την Ουκρανία αναφορικά με το αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη.
«Πολλοί από τους παραδοσιακούς εταίρους μας αναδεικνύονται σε ισχυρούς περιφερειακούς παίκτες…Η Shell είναι ένας παγκόσμιος παίκτης. Και καθώς οι παγκόσμιες αγορές αερίου αναπτύσσονται…θα δημιουργήσουμε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία» είπε ο Μίλερ.
Νωρίτερα φέτος, η Shell συμφώνησε να εξαγοράσει την μικρότερη ανταγωνίστριά της BG έναντι 70 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους. Σύμφωνα με τον Μίλερ, η συμφωνία δίνει περαιτέρω δυνατότητες στη συνεργασία, όπως ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων στον τομέα της παραγωγής μεταξύ της Gazprom και του αγγλο-ολλανδικού ομίλου.
«Η συμφωνία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί. Η Shell για παράδειγμα χρειάζεται να έχει την πλήρη κυριότητα της BG» είπε. «Ο σχεδιασμός μας είναι τον επόμενο χρόνο να είμαστε σε θέση να υπογράψουμε συμφωνία στην Αγία Πετρούπολη στο ίδιο φόρουμ».
Για την εξαγορά της BG, η Shell χρειάζεται να λάβει το «πράσινο φως» αναφορικά με θέματα μονοπωλίου από τις αρμόδιες αρχές στη Βραζιλία, την Αυστραλία και η Κίνα, όπου ήδη έχει πολύ σημαντική παρουσία.
«Γνωρίζουμε για την Βραζιλία, την Αυστραλία και για την ασιατική αγορά. Και αυτό μας επιτρέπει να μιλήσουμε για παγκόσμια συνεργασία», είπε ο Μίλερ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Ερωτηθείς για το πώς έπεισε την Shell να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε μια εποχή που πολλές δυτικές εταιρίες μειώνουν την έκθεσή τους στη Ρωσία, ο Μίλερ είπε ότι οι επιχειρήσεις, και όχι η πολιτική, είναι αυτό που έχει το πάνω χέρι.
«Σε ό,τι αφορά το Nord Stream – δεν υπήρχε θέμα πολιτικής. Η απόφαση ελήφθη τον Νοέμβριο του 2011 και όλη η δουλειά έγινε βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν πριν από τρία χρόνια» δήλωσε.
Η συνεργασία με τη Shell δεν θα περιοριστεί σε ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων ή ανταλλαγές μεταξύ του αερίου της Gazprom και του LNG της Shell και θα μπορούσε να περιλαμβάνει πετρελαϊκά προϊόντα και άλλα καύσιμα, είπε.
Η Gazprom και η Shell συμφώνησαν επίσης σήμερα να επεκτείνουν τη μονάδα LNG στη Σαχαλίνη, το μοναδικό εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, προσθέτοντας μια τρίτη γραμμή παραγωγής LNG στις εγκαταστάσεις, που σήμερα παράγουν 10 εκατ. τόνους.
Η κατασκευή μιας τρίτης γραμμής παραγωγής ήταν η επιλογή που προτιμούσε η Shell, η οποία έχει ένα μειοψηφικό ποσοστό στο έργο.
Στην Ευρώπη, ο Μίλερ είπε ότι οι δύο νέοι αγωγοί Nord Stream κάτω από τη Βαλτική που θα κατασκευαστούν με την Shell, την E.ON και την OMV θα μεταφέρουν επιπλέον 55 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, ή πάνω από το ένα δέκατο της ζήτησης του αερίου στην Ευρώπη έως τα τέλη του 2019.
Το αέριο θα φθάνει και πέρα από τη Γερμανία, είπε, καθώς η OMV σκοπεύει να καταστήσει την Αυστρία έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους αερίου στην Ευρώπη.
Το έργο δεν θα κοστίσει πάνω από 9,9 δισεκ. ευρώ, ενώ το τίμημα ίσως είναι και χαμηλότερο λόγω της εξοικονόμησης δαπανών, συγκριτικά με τα 8,5 δισεκ. ευρώ που επενδύθηκαν για τους δύο υφιστάμενους αγωγούς.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι δύο πρώτοι αγωγοί, με το 30% να προέρχεται από τους μετόχους και το 70% από τραπεζικά δάνεια.
«Το επίπεδο ετοιμότητας είναι πολύ υψηλό» δήλωσε ο Μίλερ.
Η προεργασία για τέτοια μεγάλα έργα συνήθως κρατάει χρόνια αλλά ο Μίλερ είπε ότι έχει γίνει ήδη πολλή δουλειά, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού του έργου και της χάραξης του αγωγού, της επιλογής των πολλών αναδόχων καθώς και των υλικών κατασκευής των αγωγών.
Ο αγωγός, μήκους 1.225 χιλιομέτρων, θα ξεκινά κοντά από το ρωσικό λιμάνι του Ουστ Λούγκα στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και θα εισέρχεται σε γερμανικό έδαφος όχι μακριά από το σημερινό σημείο εισόδου του Nord Stream 1 και 2.
Ο αγωγός Nord Stream έχει αυτή τη στιγμή ετήσια χωρητικότητα 55 δισεκ. κυβικών μέτρων. Οι μέτοχοί του είναι η Gazprom, η Wintershall της BASF, η E.ON, η Gasunie και η γαλλική ENGIE .

ΜΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ TURK STREAM
Ο Μίλερ είπε ότι η Wintershall είναι πιθανόν να συμμετάσχει στο έργο για την κατασκευή δύο νέων αγωγών κάτω από τη Βαλτική και είπε ότι το έργο σχεδιάστηκε ώστε να παρασχεθεί νέο αέριο στην Ευρώπη, και όχι για να αντικαταστήσει το πρόγραμμα Turkish Stream για την κατασκευή ενός νέου αγωγού στη νότια Ευρώπη.
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταγωνιστικός προς τον Turk Stream» δήλωσε.
Η Gazprom θέλει να παρακάμψει την Ουκρανία, βασική δίοδο εξαγωγής αερίου προς την Ευρώπη, και σχεδιάζει να κατασκευάσει τον αγωγό Turkish Stream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα για να διασφαλίσει την ομαλή μεταφορά του ρωσικού αερίου όταν λήξει το συμβόλαιο διαμετακόμισης με το Κίεβο το 2019.
Η Gazprom έχει αυτή τη στιγμή περιορισμένη μόνο πρόσβαση στον αγωγό Nord Stream βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που προσπαθεί να εμποδίσει παρόχους ενέργειας από το να έχουν κυρίαρχο ρόλο στις υποδομές.
Ωστόσο, ο Μίλερ είπε ότι με τον καιρό η ζήτηση αερίου αναμένεται να αυξηθεί και θα χρειαστούν νέοι αγωγοί από τη Ρωσία.
«Συναντήσαμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη και μας επισήμαναν ότι η παροχή από τις παραδοσιακές πηγές παραγωγής αερίου στην Ευρώπη μειώνεται σημαντικά. Χωρίς νέες ποσότητες ρωσικού αερίου, απλά δεν μπορούν να αντέξουν» δήλωσε ο Μίλερ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /