header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
27.07.2015 12:59

Αλλαγή του ναυτικού δόγματος της Ρωσίας Μαρία Ρηγούτσου


Το Κρεμλίνο αλλάζει το ναυτικό του δόγμα. Στην Αρκτική, τον Ατλαντικό και την Κριμαία εστιάζεται πλέον το κύριο ενδιαφέρον της Ρωσίας. Στον Ειρηνικό ο Πούτιν επιδιώκει στενή συνεργασία με την Κίνα.

 

Την ημέρα εορτασμού του πολεμικού ναυτικού της χθες, η Ρωσία παρουσίασε το νέο ναυτικό της δόγμα. Στο επίκεντρο της ρωσικής πολιτικής βρίσκεται η Αρκτική, ο Ατλαντικός και η Κριμαία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιδρά με αυτό τον τρόπο στην ένταση των σχέσεων με τη Δύση. Οι βασικές γραμμές του νέου ναυτικού δόγματος σχετίζονται με αυτές που η Ρωσία υιοθέτησε ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο. Οι αρχές αυτές υποστήριζαν ότι η ένταση με την Ουκρανία και η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αποτελούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου και παρουσιάστηκε με πανηγυρικό τρόπο σε φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι του Καλίνιγκραντ «οι προτεραιότητες από εδώ και στο εξής θα δοθούν στη Αρκτική και τον Ατλαντικό».

Η Αρκτική είναι πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα και εδώ και χρόνια η Ρωσία επεκτείνει τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Πόλου. Εικάζεται ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ρωσία σχεδιάζει να φτιάξει ένα στρατιωτικό στόλο παγοθραυστικών που θα κινείται με πυρηνική ενέργεια, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντιμίτρι Ραγκοζίν. Το πρώτο πλοίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το 2017.
Το νέο ναυτικό δόγμα περιλαμβάνει επίσης την «επανένωση» με την χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ουκρανία και η Δύση θεωρούν πως η προσέγγιση αυτή καταπατά το Διεθνές Δίκαιο.
Τέλος, στο κείμενο των 46 σελίδων η Ρωσία διασαφηνίζει τις φιλικές σχέσεις της με την Κίνα και θέτει ως στόχο κοινές δραστηριότητες στον Ειρηνικό. Ο Πούτιν προσπαθεί εδώ και καιρό να έχει καλές οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο προσπαθώντας να υπερκεράσει τις δυσκολίες με τη Δύση.

 

πηγή: DW

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /