header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
25.01.2016

Οι μαθηματικές ιδιοφυίες της Ρωσίας εργάζονται κυρίως στη Δύση


Στο βιβλίο του Michael Lewis "Flash Boys," ένας από τους χαρακτήρες, ο γκουρού σε θέματα τηλεπικοινωνιών Ronan Ryan, παρατήρησε ξαφνικά περίπου το 2005 ότι όλο και περισσότερα λογισμικά συναλλαγών "σχεδιάζονταν από ανθρώπους με παχιά ρώσικη προφορά". Και αυτό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς είχαν εγκαταλείψει το ακαδημαϊκό τους έργο στη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες.

 

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Μόσχα από τους Vladlen Timorin και Ιvan Sterligov της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει την εκροή Ρώσων μαθηματικών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης -μια σημαντική μετάβαση που έχει μεταβάλει το ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό τοπίο στις ΗΠΑ- και έχει απογυμνώσει τη Ρωσία από τους καλύτερους και εξυπνότερους πολίτες της, αλλά δεν της έχει στερήσει εντελώς τον τίτλο της μαθηματικής υπερδύναμης.
Τα μαθηματικά ήταν για καιρό το καταφύγιο των εξυπνότερων "εσωτερικών μεταναστών" της Σοβιετικής Ένωσης –ονειροπόλοι που δεν ήθελαν καμία σχέση με την ιδεολογική μηχανή των Κομμουνιστών. Για να είμαστε πιο ακριβείς, το κράτος τους χρησιμοποιούσε για να κάνουν πράγματα όπως ευαίσθητες έρευνες στον αμυντικό τομέα, αλλά τουλάχιστον απολάμβαναν περισσότερη δημιουργική ελευθερία από τους συγγραφείς, τους ζωγράφους ή ακόμα και τους συνθέτες. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα ζηλευτό σύστημα εκπαίδευσης και επιλογής μαθηματικών και φυσικών, με ειδικά, αξιοκρατικά σχολεία και ένα σύστημα διαγωνισμών, γνωστό ως "Ολυμπιάδες", που βοηθούσε τα καλύτερα μυαλά για να αναδειχθούν. Δεν υπήρχε, ωστόσο, σημαντική διεθνής αναγνώριση: το Κομμουνιστικό Κόμμα προτιμούσε να κρατά τα "χαρτιά" του κοντά στο στήθος του. Οι μαθηματικοί δεν μπορούσαν ούτε καν να δημοσιεύσουν το έργο τους στο εξωτερικό χωρίς να πάρουν άδεια, ενώ μετά την υπόθεση του Nikolai Luzin, ο οποίος το 1936 κατηγορήθηκε πως κρατά κρυφά  τα καλύτερά του ευρήματα για  δημοσίευση στο εξωτερικό και κόντεψε να χάσει τη ζωή του για αυτό, πολλοί δεν έμπαιναν καν στον κόπο να ζητήσουν άδεια.
Στη συνέχεια, η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και η ζήτηση για τα μυαλά αυτά αυξήθηκε. Σε μια μελέτη του 2012, ο George Borjas και ο Kirk Doran ανέλυαν πώς η άφιξη αυτών των ακαδημαϊκών στις ΗΠΑ είχε αλλάξει ολόκληρο τον κλάδο. "Η εμπειρική μας ανάλυση καταδεικνύει ότι οι Αμερικανοί μαθηματικοί τα ερευνητικά προγράμματα των οποίων επικαλύπτονταν σε μεγάλο βαθμό από αυτά των Σοβιετικών, βίωσαν μείωση της παραγωγικότητας μετά την είσοδο των σοβιετικών μεταναστών στην αγορά μαθηματικών των ΗΠΑ", έγραφαν.
Μεταξύ του 1992 και του 2008, ο μέσος Σοβιετικός μετανάστης δημοσίευσε 20 περισσότερες ερευνητικές εργασίες από το μέσο Αμερικανό, ενώ οι εργασίες αυτές αναφέρθηκαν 143 περισσότερες φορές. Με λίγα λόγια, οι σοβιετικοί μετανάστες ανήκαν στη μαθηματική ελίτ της Σοβιετικής Ένωσης και γρήγορα εντάχθηκαν στην αντίστοιχη ελίτ της αμερικανικής μαθηματικής κοινότητας.
Σε ορισμένους κλάδους, όπως οι ολοκληρωτικές και διαφορικές εξισώσεις, οι Ρώσοι ήταν πιο μπροστά από τους Αμερικανούς. Κατά την άφιξή τους στη Δύση, παραγκώνισαν τους ντόπιους σε αυτούς τους τομείς. Τελικά βρήκαν το δρόμο τους προς τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές ακριβώς τη στιγμή που μεγάλωνε η ζήτηση για ταλέντα στην ποσοτική ανάλυση και έτσι ξεκίνησε η τεχνολογική επανάσταση του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Αυτό κατέστησε πολλές αγορές πιο ανταγωνιστικές αλλά στο τέλος οδήγησε σε μια σημαντική μεταφορά γνώσης προς τη Δύση. Οι πρώην Σοβιετικοί επικαλούνταν, για παράδειγμα, προηγούμενη, σχετικά άγνωστη δουλειά που είχε δημοσιευτεί στη Σοβιετική Ένωση και έτσι εμπλούτιζαν τη διαθέσιμη βάση ερευνών. Αλλά και στις επιχειρήσεις, χρησιμοποιούσαν τεχνικές και προσεγγίσεις που δεν ήταν γνωστές στη Δύση πριν την άφιξή τους.
Είναι σαφές ότι η Δύση επωφελήθηκε από την εισροή: Αυτή είναι μια κλασσική περίπτωση που αποδεικνύει τη χρησιμότητα των ειδικευμένων μεταναστών. Η επίδραση στην ίδια τη Ρωσία, τη δωρήτρια χώρα, δεν έχει ερευνηθεί τόσο καλά.
Οι Timorin και Sterligov χρησιμοποίησαν την ακαδημαϊκή βάση δεδομένων Web of Science για να εντοπίσουν δημοσιεύσεις από μαθηματικούς με κοινά ρωσικά επίθετα. Το 1994, περίπου το 70% αυτών των επιστημόνων συνδέονταν με ρωσικά ιδρύματα. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε απότομα κατά τη δεκαετία του 1990, στο περίπου 50%. Η μελέτη των Timorin- Sterligov δίνει μια εικόνα για το πού πήγαν οι περισσότεροι μαθηματικοί. Όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ατόμων που μετακινήθηκαν προς τη Δύση τη περίοδο 1993-2015 πήγαν στις ΗΠΑ, με τη Γαλλία να έρχεται δεύτερη σε απόσταση.
Ένας αισιόδοξος θα επεσήμανε ότι μετά την αρχική πτώση, ο αριθμός των ερευνητών με ρωσικές διασυνδέσεις σταθεροποιήθηκε στο 50% περίπου και το μερίδιο των διπλών σχέσεων  -τόσο στα ρωσικά ιδρύματα όσο και στα δυτικά ιδρύματα-  και τη Δυτική ιδρύματα - άρχισαν να αυξάνονται, φθάνοντας περίπου το ένα τέταρτο. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα καλό για τη Ρωσία. Οι ερευνητές που έφυγαν από τη χώρα έχουν περισσότερες αναφορές στο όνομά τους και περισσότερες δημοσιεύσεις στα 25 κορυφαία περιοδικά. Όσοι παρέμειναν στη Ρωσία προτιμούν να δημοσιεύουν στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται είτε για βαθιά συντηρητικά άτομα ή λιγότερο χαρισματικά. Όπως έγραψαν οι Timorin και Sterligov:
Ο ρωσικός μαθηματικός κλάδος έχει χάσει τους καλύτερους εκπροσώπους του. Παρ 'όλα αυτά, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά σε διεθνές επίπεδο. Η μείωση σταμάτησε αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ορατή πρόοδος.
Αυτή η έλλειψη προόδου είναι δυνητικά πιο επιζήμια για τη Ρωσία από ό,τι η πτώση των τιμών του πετρελαίου ή ακόμα και η εξωτερική επιθετικότητα του προέδρου Putin. Η Σοβιετική Ένωση, λόγω και παρά την αυταρχική φύση της, παρήγαγε μια ομάδα από λαμπρούς επιστήμονες, οι οποίοι μπορεί να κρατούν το κλειδί για τον απογαλακτισμό της Ρωσίας από το πετρέλαιο και, αναμφισβήτητα, καθιστώντας περιττή την επιθετικότητα: Το τεχνολογικό πλεονέκτημα είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος να κερδίζεις εξουσία στο σημερινό κόσμο. Η σύγχρονη Ρωσία, ωστόσο, έχει λίγα να προσφέρει σε αυτή την ομάδα για να τους πείσει να γυρίσουν και χάνει την επόμενη γενιά μαθηματικών, διότι οι ικανότεροι μετανάστες είναι απασχολημένοι με την εκπαίδευση φοιτητών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

 

πηγή: capital

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΗ Ρωσία επιβεβαιώνει το ραντεβού του γαμπρού του Τραμπ με την τράπεζα VEB / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΑνακάμπτει η ρωσική τουριστική αγορά για τα Ιόνια νησιά / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΑθήνα καλεί Μόσχα στην «Πολιτεία των Άστρων» στις 2/4 στις 19:00 / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!«Αθήνα καλεί Μόσχα» κάθε Κυριακή στις 19:00 στην ΕΡΤ1 / Η μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΦάρος στον Βράχο Ανίβα, Σακαλινάσκαγια Ομπλάστ, Ρωσία / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνΕικόνες αποκάλυψης στη χερσόνησο Καμτσάτκα / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΟ Ιβάν Σαββίδης στο Λευκό Οίκο / oso uparxei antirosiki ameriki pote den tha uparxei mia kali ellinorosiki sxesi / PontiosΗ Ρωσία «καίει» τον Τραμπ / poytik toyrkia / sofia bhtoyΟ Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με την Μαρίν Λεπέν / poytik / sofia bhtoyΣκληρό διάβημα της Τουρκίας στη Ρωσία για το Κουρδικό /