header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01.07.2016 19:42

«Μακράν μη σταθερή και όλο και λιγότερο προβλέψιμη η κατάσταση παγκοσμίως » λεει ο Πούτιν η συντακτική ομάδα


Η παγκόσμια κατάσταση, το ΝΑΤΟ  η Συρία και η τρομοκρατία, βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κ με Πρέσβεις και Μονίμους Αντιπροσώπους της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την παγκόσμια κατάσταση «μακράν μη σταθερή και όλο και λιγότερο προβλέψιμη», ενώ δεν παρέλειψε να ανφερθεί στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

 

«Συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς των διεθνών σχέσεων. Αυξάνεται ο ανταγωνισμός για την επιρροή και τους πόρους, συγκρούονται διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα πρέπει να οικοδομηθούν οι μηχανισμοί της παγκόσμιας διακυβέρνησης στον ΧΧΙ αιώνα, ενώ κάποιοι καταβάλουν προσπάθειες να αγνοήσουν οποιουσδήποτε κανόνες και όρους. Ταυτόχρονα, βλέπουμε επίμονες προσπάθειες ενός αριθμού εταίρων να διατηρήσουν το μονοπώλιο της γεωπολιτικής κυριαρχίας. Χρησιμοποιείται τόσο η εμπειρία της καταστολής, αποδυνάμωσης και δημιουργίας συγκρούσεων, όσο και βελτιωμένοι πολιτικοί, οικονομικοί και ενημερωτικοί μοχλοί.

Εννοώ την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, την πρόκληση περιφερειακών συγκρούσεων, την εξαγωγή των λεγόμενων πορτοκαλί επαναστάσεων και ούτω καθεξής. Ως διαμεσολαβητές, μερικές φορές, χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών   τρομοκράτες, φονταμενταλιστές, ακραίοι δεξιοί εθνικιστές και, μερικές φορές, ακόμη και πραγματικοί νέο-φασίστες».

Την ίδια ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος έφερε ως παράδειγμα της βλαβερότητας μίας τέτοιας πολιτικής, την κατάσταση στην Ουκρανία, αναφέροντας, ότι «η τιμή της εσωτερικής σύγκρουσης που πυροδότησαν, ήταν ανθρώπινες ζωές, καταστροφή των οικονομικών δεσμών και ροή προσφύγων, μεταξύ άλλων και προς τη Ρωσία».

«Εμείς, ειλικρινά, επιθυμούμε την όσο το δυνατόν συντομότερη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ενδιαφερόμενους φορείς, τη μορφή της Νορμανδίας και τις ΗΠΑ. Θέλουμε να δούμε στην Ουκρανία, ένα καλό γείτονα, ένα προβλέψιμο και πολιτισμένο συνεργάτη, που ζει σε ειρήνη, πρώτα απ' όλα με τον εαυτό της. Αλλά για να γίνει αυτό, το Κίεβο θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβει το αναπόφευκτο του άμεσου διαλόγου με Ντονμπάς, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, καθώς και την ανάγκη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων του Μινσκ στο σύνολό τους.

Παράλληλα χαρακτήρισε «απαράδεκτη την καθυστέρηση διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης και την έντονη επιθυμία να κατηγορούν κάποιον άλλο, κυρίως τη Ρωσία», επισημαίνοντας ότι «αυτό θα οδηγήσει σε επιδείνωση της ήδη νοσηρής κατάστασης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα επιτείνει τις συνέπειες εκείνου του μεγάλου λάθους, που έγινε κάποτε, εννοώ την επιλογή υπέρ της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, αντί της οικοδόμησης, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, μίας ισότιμης και αδιαίρετης αρχιτεκτονικής ασφάλειας, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό».

Σε άλλο κομμάτι της ομιλίας του έκανε λόγο για «εσκεμμένη ανάπτυξη του αντί-ρωσικού προσανατολισμού του ΝΑΤΟ», τονίζοντας, ότι «η Συμμαχία δεν αναζητά μόνο στη συμπεριφορά της Ρωσίας επιβεβαίωση της νομιμότητας και καταλληλότητας της ύπαρξής της, αλλά προβαίνει και σε πραγματικά βήματα αντιπαράθεσης». «Η μυθική ιρανική πυρηνική απειλή,  από την οποία δικαιολογούσαν την οικοδόμηση αντιπυραυλικής άμυνας, έχει απομακρυνθεί, αλλά στην Ανατολική Ευρώπη συνεχίζουν να οικοδομούν αντιπυραυλικές υποδομές», ανέφερε ο Πούτιν, κάνοντας λόγο για «δραματική αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένων στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική» και πρόσθεσε: «Μας κατηγορούν διαρκώς για το γεγονός, ότι πραγματοποιούμε ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες. Πού; Στο έδαφός μας. Ενώ αυτά που αναπτύσσονται κοντά στα σύνορά μας, είναι φυσιολογικό. Στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής αναπτύσσονται δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, αναπληρώνονται οπλοστάσια επιθετικών όπλων. Όλα αυτά στοχεύουν στην υπονόμευση της στρατιωτικής ισοτιμίας, που υπήρχε δεκαετίες».

«Τονίζω, ότι διατηρούμε συνεχώς όλες αυτές τις διαδικασίες υπό έλεγχο, γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε επαρκώς, και θα το κάνουμε, βέβαια, στο μέλλον. Αλλά δεν πρόκειται να υποκύψουμε στη μιλιταριστική φρενίτιδα, αλλά, όπως φαίνεται, προσπαθούν να μας ωθήσουν σε αυτό, να προκαλέσουν μια δαπανηρή και ανώφελη κούρσα εξοπλισμού, προκειμένου να δαπανήσουμε  ενέργεια και  πόρους, που διαθέτουμε για σημαντικότατα προβλήματα της δικής μας κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα: «Αυτό δεν θα γίνει, αλλά δεν θα υπάρξει και αδυναμία από την πλευρά μας. Είμαστε πάντα σε θέση να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των πολιτών της».

Παράλληλα, επισήμανε τη μεγάλη αύξηση της τρομοκρατικής απειλής, σημειώνοντας, ότι έχει φθάσει στο επίπεδο των κύριων προκλήσεων για τη διεθνή ασφάλεια, καθώς, όπως τόνισε, «μπορεί οι τρομοκράτες να μην έχουν ακόμα όλα τα σύγχρονα στρατιωτικά τεχνικά μέσα, αλλά έχουν ήδη έλθει σε επαφή με χημικά όπλα, και οι ενέργειές τους εκτείνονται πολύ πέρα από μια περιοχή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί, που θα πρέπει να αναμένουμε νέες μεγάλες επιθέσεις».
Ανέφερε, ότι στο επίκεντρο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας βρέθηκε η Συρία, προσθέτοντας:  «Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι από τη μοίρα αυτής της χώρας δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της περιοχής της Μέσης Ανατολής, καθώς στο συριακό έδαφος αποφασίζεται η έκβαση του αγώνα εναντίον του ISIS, κάτω από τη σημαία του οποίου συγκεντρώθηκαν τρομοκράτες και εξτρεμιστές όλων των αποχρώσεων, ενωμένοι από την επιθυμία επέκτασης σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο»

Σχετικά με την διαδικασία των ενδο-συριακών διαπραγματεύσεων, ανέφερε, ότι απέχει πολύ ακόμη η  τελική διευθέτηση, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών στη Συρία, έδειξε πως μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες, μέσω της δημιουργίας ενός ευρέως αντιτρομοκρατικού μετώπου, το οποίο τόσο επίμονα ζητούσε και ζητά η Ρωσία, μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι σημερινές απειλές, η τρομοκρατία και άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Αναφορικά με την Τουρκία δήλωσε: «Θα αναφερθώ ξεχωριστά στην κατάσταση γύρω από τις σχέσεις μας με τη γείτονα μας στο Νότο, την Τουρκία. Χθες, όπως γνωρίζετε, είχα μια συνομιλία με τον Πρόεδρο της χώρας αυτής. Είναι γνωστό, επίσης, ότι η Άγκυρα ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού. Έχοντας αυτό κατά νου, στο εγγύς μέλλον θα λάβουμε μέτρα για την αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας».

Ως προς την καθιέρωση μιας στενής και με σεβασμό σχέσης μεταξύ της ΕΚΑΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε, ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Γιούνκερ και τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, κ. Ρέντσι,  κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι «για τους Ευρωπαίους τώρα δεν είναι εύκολα, βλέπουμε και καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εκεί». Ως προς τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, εξέφρασε την άποψη, ότι «ταρακούνησαν τις αγορές», αλλά και την πεποίθηση, ότι «μεσοπρόθεσμα, τα πάντα, σίγουρα, θα αποκατασταθούν».

Επανέλαβε, ότι το λεγόμενο Brexit είναι επιλογή των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας, αρνούμενος την οποιαδήποτε παρέμβαση της Ρωσίας, τονίζοντας ωστόσο: «Σκοπεύουμε, φυσικά, να παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς το πόσο μακριά θα πάνε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, και ποιες θα είναι οι συνέπειες για το σύνολο της Ευρώπης και για μας. Είναι σαφές, ότι η τραυματική επίδραση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος θα είναι αισθητή για αρκετό διάστημα. Θα δούμε πώς οι αρχές της δημοκρατίας εφαρμόζονται εκεί σε πρακτικό επίπεδο. Θα τονίσω, ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν απορρίπτει την ιδέα του σχηματισμού ενός κοινού με την ΕΕ οικονομικού και ανθρωπιστικού χώρου από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό, αλλά την θεωρούμε την πιο ελπιδοφόρα από την άποψη μιας μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης για ολόκληρη την ευρασιατική ήπειρο»

Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τόνισε ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επιλογή των Αμερικανικών ψηφοφόρων και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε μελλοντικό Πρόεδρο, προσθέτοντας: «Επιπλέον, θα τονίσω, ότι ενδιαφερόμαστε να συνεργαστούμε στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις διεθνείς υποθέσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι αποδεκτή από εμάς η προσέγγιση μέρους του αμερικανικού κατεστημένου, που πιστεύει, ότι αποφασίζουν μόνοι τους ως προς τα ποια θέματα μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας και ως προς ποια να ασκούν σε εμάς διαφόρων ειδών πίεση, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Τασσόμαστε υπέρ μιας ισότιμης εταιρικής σχέσης που βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα. Μόνο σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε»

Και ενώ επισήμανε ότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, εξέφρασε την άποψη, ότι «ο αφορισμός, όποιος κατέχει τις πληροφορίες, κατέχει τον κόσμο», αντανακλά την πραγματικότητα του σήμερα, σημειώνοντας, ότι μερικές φορές, δημιουργείται η εντύπωση, πως δεν συμβαίνει τίποτα εάν δεν αναφερθεί σε αυτά ο Τύπος, ενώ φέροντας ως παράδειγμα τον Ζακ Σιράκ, που κάποτε του είχε πει, πως “πρέπει οπωσδήποτε να καλέσουμε τις κάμερες, διότι θα είναι σαν να μην συναντηθήκαμε καθόλου", τόνισε, αυτό συμβαίνει σήμερα πραγματικά στην πράξη και πρόσθεσε:
«Πρέπει να αντισταθούμε σθεναρά στο μονοπώλιο πληροφοριών των δυτικών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης με όλες τις διαθέσιμες μεθόδους όλων των ρωσικών ΜΜΕ, που εργάζονται στο εξωτερικό. Και, φυσικά, δεν μπορούμε να επιτρέπουμε ψέματα κατά της Ρωσίας και να αποτρέπουμε την παραποίηση της ιστορίας».

Λέξεις Κλειδιά: ΝΑΤΟ, Συρία, Πούτιν, Τουρκία
Σχόλιο (1)
  • Πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τα λόγια του Προέδρου! Γιωργος Β 03.07.2016 00:03
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /