header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.07.2016

Η ρωσοτουρκική προσέγγιση εξακολουθεί να απασχολεί τα ρωσικά ΜΜΕ η συντακτική ομάδα


Τα βρίσκουν στο θέμα της Συρίας, Ρωσία και Τουρκία με την κάθε πλευρά να έχει διαφορετικά κίνητρα που να διακαιολογούν αυτές τις κινήσεις, σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι ρωσικές εφημερίδες.

 

«Ο Ερντογάν έβαλε στο ράφι τα σχέδια για την κατάρρευση της Συρίας» είναι ο τίτλος της Νεζαβίσιμαγια,  και υπότιτλος: «Η Άγκυρα προετοίμασε συμφιλίωση με τη Μόσχα, έχοντας μυστικές συνομιλίες με τους Κούρδους», η Η εφημερίδα προβαίνει στην εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του στην πόλη Kilis, για χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε περίπου 3 εκ Σύριους πρόσφυγες «αποδεικνύει την αλλαγή της πορείας της Άγκυρας και την προσέγγισή της με τη Μόσχα»,. Παράλληλα επικαλείται δήλωση υψηλόβαθμης τουρκικής πηγής στους Financial Times, ότι τα όσα ανέφερε ο Ερντογάν είναι «δήλωση προθέσεων» και ότι «προς το παρόν δεν έχει παρθεί τελική απόφαση».

Την ίδια ώρα προβάλλει τις θέσεις του Προέδρου του Ινστιτούτου Θρησκείας και Πολιτικής, Αλεξάντρ Ιγκνατένκο,  ο οποίος πιστεύει πως «η τροποποιημένη πλέον προσέγγιση της Άγκυρας είναι  σε αρμονία με τις προτάσεις της Μόσχας».«Ο Ερντογάν άλλαξε στάση υπό την επίδραση διαφόρων περιστάσεων. Αισθάνθηκε με αγωνία τον κίνδυνο της κατάρρευσης της Συρίας και συνειδητοποίησε, ότι ο σχηματισμός της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία. Στην παρούσα κατάσταση, ο Ερντογάν θεώρησε καλύτερο να υποστηρίξει την πολιτική της διατήρησης του συριακού κράτους, του οποίου η επιτομή είναι ο Άσαντ, προσέγγιση που διατηρεί η Ρωσία, με αποτέλεσμα να υπάρξει προσέγγιση των θέσεων» τονίζει μεταξύ άλλων. 

Σε παρόμοιο κλίμα η Βέντομοστι, με τίτλο: «Ρωσία και Τουρκία αναζητούν κοινές προσεγγίσεις για τη Συρία», υποστηρίζει ότι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, κατά τις διαπραγματεύσεις στο Σότσι, κατέληξαν σε κοινή αντίληψη ως προς το ποιος θα πρέπει να θεωρείται τρομοκράτης και ποιος όχι στη Συρία,  ενώ επισημαίνει την επανέναρξη των εργασιών της Ομάδας Εργασίας Ρωσιας-Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά, Αλεξάντρ Σουμίλιν, υποστηρίζει, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, εάν η μια από τις δύο  πλευρές δεν προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις, όπως για παράδειγμα, αναγνώριση από τη Μόσχα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ως τρομοκρατικού ή αναγνώριση από την Άγκυρα ως αντίστοιχου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για συμφιλίωση με τη Ρωσία για οικονομικούς λόγους, ενώ η Ρωσία για πολιτικούς, στρατιωτικούς και στρατηγικούς, καθώς «επί του παρόντος, η θέση της Ρωσίας στη Συρία περιπλέκεται και είναι αδύνατο να τα βγάλει πέρα χωρίς την Τουρκία». Στο ίδιο κομμάτι ο Αναπληρωτλής διευθυντής του Ινστιτούτου των χωρών ΚΑΚ, Βλαντίμιρ Γιεφσέεβ, εκτιμά, πως η βοήθεια της Τουρκίας θα είναι πολύ χρήσιμη κατά τη σχεδιαζόμενη από τον Άσαντ μεγάλης κλίμακας επίθεση των στρατευμάτων του στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χαλέπι, δεδομένου, ότι εάν η Άγκυρα κλείσει τουλάχιστον ένα μικρό μέρος των συνόρων της σε αυτό το τμήμα, θα διευκολυνθεί κατά πολύ το έργο των στρατευμάτων του Άσαντ. Δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι για την Τουρκία παραμένει εξαιρετικά σημαντικό το θέμα των Κούρδων της Συρίας, τονίζει ότι ίσως υπάρξει ένα είδος ανταλλαγής, με την Άγκυρα να βοηθήσει στην ανάκτηση του Χαλεπιού και τη Ρωσία να λάβει υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας, σχετικά με το μέλλον της Συρίας.
Την ίδια ώρα, ο εβδομαδιαίο περιοδικό Κομμερσάντ Βλαστ συνδέει τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τη συμφιλίωση των 2 χωρών. Σε σχετικό άρθρο του με τίτλο: «Η Τουρκία ελαχιστοποιεί τα προβλήματα» και υπότιτλο: «Η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με Ρωσία και Ισραήλ», υποστηρίζει, ότι η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κων/πολης και η σχεδόν ταυτόχρονη αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με Ρωσία και Ισραήλ δεν συνδέονται μόνο από προσωρινές περιστάσεις, αλλά από το γεγονός, ότι η Άγκυρα βρέθηκε στο κέντρο πολλών επικαλυπτόμενων κρίσεων σε θέματα ασφαλείας.
Επισημαίνει, ότι παρά το δόγμα Ερντογάν “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες”, τελικά η  Άγκυρα ήρθε σε διαμάχη με όλους τους γείτονες της, με αποκορύφωμα τη ρήξη των σχέσεων με Ισραήλ και Ρωσία, και θεωρεί την «απροσδόκητη» συμφιλίωση με Ρωσία και Ισραήλ  προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να μειώσει των αριθμό των μετώπων, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι  η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κων/πολή αποτελεί υπενθύμιση της σοβαρότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία στον τομέα της ασφάλειας.
 

Λέξεις Κλειδιά: Λαβρόφ, Τσαβούσογλου, Ερντογάν
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /