header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
08.09.2013 00:05

Βασιλικότερη του βασιλέως Γιώργος Χατζηιωάννου


Δεν είναι πρώτη φορά που η χώρα μας σπεύδει να εμφανιστεί "βασιλικότερη του βασιλέως" και να  προσπαθεί να φανεί αρεστή στην Ουάσιγκτον, που την περίοδο αυτή οργανώνει  επιθετική ενέργεια εναντίον της Συρίας, για την νομιμότητα της οποίας αμφιβάλλει ακόμη και  η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινής γνώμης. Αρκετά χρόνια πριν σπεύσαμε επίσης από τους  πρώτους να συμπαραταχθούμε  με τα σχέδια του Τζορτζ Μπους του νεώτερου να εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα και ραντάρ στην Τσεχία και Πολωνία, προκειμένου δήθεν να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιθέσεις της Τεχεράνης, αλλά στην πραγματικότητα για να απειλήσει τη Ρωσία.

 

Ενδεχομένως τότε  η Ελλάδα να είχε πραγματικά ανάγκη να εξισσοροπήσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, γιατί με την δεύτερη συζητούσε τους αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και Σάουθ Στριμ, αλλά και την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, γεγονός που αποτελούσε ανατροπή της Συμφωνίας της Γιάλτας, με αποτέλεσμα να καταστεί  "μαύρο πρόβατο" που έπρεπε να συνετιστεί. Το σχέδιο όμως που στηρίξαμε ακυρώθηκε από τον ίδιο τον αντικαταστάτη του Μπους στο Λευκό Οίκο , τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που σήμερα αναβάλλει την επίθεση εναντίον της Συρίας προσπαθώντας να κερδίσει την κοινή  γνώμη της χώρας του, αλλά και να εκτιμήσει τις συνέπειες της αναμενόμενης επίθεσης που κατά γενική ομολογία θα ανοίξει στην κυριολεξία το "Κουτί της Πανδώρας" στη Μέση Ανατολή. 


Συνεπώς ούτε και τώρα δεν συνέτρεχε για την Ελλάδα λόγος καλοπιάσματος της Ουάσιγκτον, αφού επιπλέον και την Γκαζπρόμ απομακρύναμε  και τη ΔΕΣΦΑ δώσαμε  στο Μπακού, και ο ΤΑΠ θα περάσει από το έδαφός δωρεάν αφού πληρώσει διόδια στην Τουρκία, και με το Ισραήλ υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας για τα ενεργειακά και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον, συμπτωματικά τις παραμονές της δραματικής εξέλιξης στη Συρία και γενικά έχουμε προσανατολιστεί για άλλη μια φορά αποκλειστικά προς τη Δύση.


Έχουμε πάρει ή ζητήσαμε ποτέ ανταλλάγματα για τις ανωτέρω συμπεριφορές μας?
Στο μεταξύ, η θέση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και βόρειο Αφρική  συνεχώς αποδυναμώνεται με τις περίφημες "Αραβικές Ανοίξεις" που  δημιουργούν κενό εξουσίας και φέρνουν στα πράγματα φανατικές ομάδες ισλαμιστών, συχνα συμμάχων της αλ -Κάιντα, κάτι που μπορεί σίγουρα να συμβείι και στη Συρία αν η αναμενόμενη αμερικανική επίθεση αντρέψει τον  κατά τα άλλα στυγνό δικτάτορα Μπασάρ αλ-Ασάντ. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ  γίνονται αυτάρκεις σε ενέργεια και δεν έχουν πλέον ανάγκη τη Μέση Ανατολή, ενώ η Ρωσία  κλείνει κολοσσιαίες συμφωνίες για τους υδρογονάνθρακές της με την Κίνα και δεν εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη. Αντίθετα η Ευρώπη και ειδικότερα η χτυπημένη από την κρίση νότια Ευρώπη και η χώρα μας, επηρρεάζονται άμεσα  από αυτά που συμβαίνουν στη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, την Τουρκία, την ανατολική Μεσόγειο γενικότερα και τη βόρειο Αφρική.


Θα μπορούσε λοιπόν η Ελλάδα, αντί να δίνει γη και ύδωρ χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα στην Ουάσιγκτον, να αξιοποιήσει το ειδικό της βάρος σαν καλή διαχρονική σύμμαχος των ΗΠΑ από τη μία  πλευρά, αλλά και σαν χώρα πνευματικά κοντά στη Μόσχα, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμιρ Πούτιν από την άλλη και να ζητήσει από Ουάσιγκτον και Μόσχα να παρέμβουν συνεργαζόμενες ρεαλιστικά, με διπλωματικές μεθόδους και όχι με  στρατιωτικές επιθέσεις,  στο εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα της Συρίας, που είναι περίπου  το ίδιο με αυτό όλων των αραβικών και μεσανατολικών χωρών. Διότι διαφορετικά, αυτό που περιμένουμε 'ολοι να γίνει μετά την επιστροφή των  μελών του Κογκρέσσου από τα μπάνια τους  στις Μπαχάμες και τη Χαβάη στις 9 Σεπτεμβρίου, θα λειτουργήσει σαν βούτυρο στο ψωμί της Μόσχας και  των δυσαρεστημένων με την Ουάσιγκτον και τη Δυση γενικότερα στην Μέση Ανατολή.


Γιώργος Χατζηιωάννου
Πρώην Συμβουλος Τύπου στις πρεσβείες της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μόσχα και Λονδίνο.
Εκδότης του μηνιαίου αγγλόφωνου δελτίου εκτίμησης κινδύνων στο χώρο τηςενέργειας Energy International Risk Assessment

 

 

πηγή:  efsyn.gr

Σχόλιο (1)
  • Σωστή η αναφορά για την Ελλάδα στις ανάγκες των καιρών και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω Μάγδα Μυστικού Εικαστικός Συντάκτης Δημοσιογράφος ΕΔΣΤΕ - FIGET 08.09.2013 18:20
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /