header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
10.03.2018 18:46

«Politico»: Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να κλείσουν την έρευνα για Ρωσία


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην διάρκεια της κατάθεσής του, το Νοέμβριο του 2017, ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Ερικ Πρινς (ιδρυτής της Blackwater) απέρριψε την ερώτηση που του απηύθυναν οι Δημοκρατικοί, σχετικά με το ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στις Σεϊχέλες τον Ιανουάριο του 2017.

Η επίσκεψη αυτή περιγράφηκε ως μία προσπάθεια συγκρότησης ενός μυστικού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Τραμπ και του Κρεμλίνου, σχολιάζει το «Politico».

Επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Κάρτερ Πέιτζ ισχυρίστηκε στην επιτροπή ότι είχε μόνο περιορισμένες και αβλαβείς επαφές με υψηλόβαθμους Ρώσους στην διάρκεια των δύο ταξιδιών που πραγματοποίησε στην Μόσχα, το 2016.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ρότζερ Στόουν, για πολύ καιρό έμπιστος άνθρωπος του προέδρου Τράμπ, είχε καταθέσει στα μέλη της επιτροπής, ότι η επικοινωνία του μετά τα Wikileaks δεν ήταν ποτέ άμεση, αλλά πάντα μέσω ενός διαμεσολαβητή.

Στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, υπονομεύτηκαν ερωτήσεις των Δημοκρατικών στην διάρκεια των καταθέσεων κι αναφορικά με τις επαφές που είχαν συνεργάτες του Τραμπ με την ρωσική κυβέρνηση. Για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, οι αναφορές ή τα έγγραφα που έχουν -στο μεταξύ- δημοσιευτεί δηλώνουν μία διαφορετική εξέλιξη της υπόθεσης, έναντι των καταθέσεων.

Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να κλείσουν την έρευνα της επιτροπής για την Ρωσία, οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι σημαντικοί μάρτυρες στην υπόθεση, είναι ενδεχόμενο να τους έχουν παραπλανήσει ή να έχουν καταθέσει ψεύδη.

Ωστόσο, στην περίπτωση που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είναι εγκληματική πράξη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι μάρτυρες θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές συνέπειες. Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται απρόθυμοι να κινήσουν διαδικασίες για ψευδορκία, ενώ οι δικηγόροι που έχουν χειριστεί παρόμοιες υποθέσεις, αξιολογούν ως ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια απόδειξης του αδικήματος, εν μέσω κλίματος πολιτικής πόλωσης.

Οι μάρτυρες από την μεριά τους, αρνούνται ότι προσπάθησαν να παραπλανήσουν το Κογκρέσο, ενώ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συμφωνούν ότι μάρτυρες οι οποίοι έχουν ψευδορκήσει ενόρκως, θα πρέπει να διώκονται ποινικά. “Εάν είσαι ουσιαστικός μάρτυρας κι έρχεσαι να καταθέσεις στο Κογκρέσο, ενώ ορκίζεται να πεις την αλήθεια κι αποδεικνύεται ότι είπες ψέματα, τότε, θα πρέπει να υποστείς τις συνέπειες γι’ αυτό,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τομ Ρούνεϊ, σε συνέντευξή του.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοι του Ρούνεϊ στο Κογκρέσο, δεν φαίνεται να βιάζονται για την ενεργοποίηση κινήσεων σε βάρος μαρτύρων, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στα αντικρουόμενα στοιχεία των καταθέσεων, αλλά και σε όσα στοιχεία έχουν πρόσφατα δει το φως της δημοσιότητας.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα καταγράφηκε την Τετάρτη, όταν η εφημερίδα “The Washington Post” ανέφερε ότι ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ έχει αποδείξεις που έρχονται σε αντίθεση με την κατάθεση που έδωσε ο Πρινς το Νοέμβριο, ενώ τις αποδείξεις αυτές στηρίζει ο νέος συνεργαζόμενος μάρτυρας Τζορτζ Νέιντερ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της “Washington Post,” αλλά και της εφημερίδας “The New York Times” ο Αμερικανολιβανέζος επιχειρηματίας συμμετείχε στην συνάντηση που έγινε στις Σεϊχέλες, ενώ κατέθεσε στον Μάλερ ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διαμεσολάβησαν για μία συνάντηση μεταξύ του Πρινς κι ενός Ρώσου τραπεζίτη, που είχε διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο. Ο στόχος της συνάντησης αυτής, που ο Πρινς την είχε χαρακτηρίσει “κατασκεύασμα” τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν η οργάνωση ενός μυστικού καναλιού επικοινωνίας πριν από την επίσημη προεδρική ορκωμοσία του Τραμπ.

“Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την κατάθεση του Έρικ Πρινς, δήλωσε ο Ρούνεϊ. Ο Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πίτερ Κίνγκ, υποβάθμισε φραστικά τις ερωτήσεις σχετικά με την απόκρυψη από τον Πρινς, της παρουσίας του Νέιντερ στην συνάντηση στις Σεϊχέλες.

Διαφορετική προσέγγιση έχει ο Άνταμ Σιφ, ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνοντας ότι οι αναφορές των ΜΜΕ στην υπόθεση αυτή, που έγιναν μέσα στην εβδομάδα, αξίζουν την έκδοση ενταλμάτων για μία δεύτερη κατάθεση του Πρινς στην επιτροπή, ενώ θα πρέπει να ζητηθεί από τον Μάλερ, να επιτρέψει και μία κατάθεση του Νέιντερ.

“Εάν αυτές οι δημοσιογραφικές αναφορές είναι αξιόπιστες, υπάρχει μία ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ αυτών των αναφορών και των όσων ακούσαμε στην κατάθεση του Έρικ Πρινς. Δεν ξέρω ποια από τις δύο εκδοχές είναι έγκυρη και πρέπει να το μάθουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί και οι δύο να είναι αληθινές,” τόνισε ο Σιφ.

Ένας εκπρόσωπος του Πρινς παρέπεμψε στην προηγούμενη κατάθεσή του, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα νέα δημοσιεύματα. “Ο Έρικ δεν έχει τίποτα να προσθέσει στις αποδείξεις του γι’ αυτό. Δεν έχουμε να κάνουμε κανένα άλλο σχόλιο,” δήλωσε ο Τζονι Γκάρφιλντ.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους. Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ, πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury). Mετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου.

Η έρευνα του έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, με την έρευνα Μάλερ διεξάγονται τρεις έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων). Οι έρευνες αυτές έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγή: ekirikas.com

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /