header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.03.2016 19:48

Μια εβδομάδα με δηλώσεις συμπαράστασης στον Ιβαν Σαββίδη η συντακτική ομάδα


Κορυφαίες και δεκάδες οι δηλώσεις μεγάλων προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής που υπερασπίζονται την ελληνικότητα του επιχειρηματία Ιβαν Σαββίδη. Όλα ξεκίνησαν με τις προκλητικές και υβριστικές τοποθετήσεις του Ανδρέα Ανδριανόπουλου παράγοντα του Ολυμπιακού που είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος Πειραιά, σε κειμενό του, περί «φιλοξενούμενου-ρωσοπόντιου» για τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.

 

Ο ίδιος ο Σαββίδης απάντησε με εξώδικο ενώ την περασμένη εβδομάδα οι δηλώσεις συμπαράστασης προς το πρόσωπο του επιχειρηματία είναι συγκλονιστικές. Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Πάνος Καμμένος, η Μανταλένα Παπαδοπούλου, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, καθώς και πρόεδροι Ποντιακών σωματείων και άλλοι σύλλογοι βρίσκονται όλοι στο πλευρό του με τις επίσημες τοποθετήσεις τους. 

Την ίδια ώρα όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ η υπόθεση, δεν πρόκειται να παραμείνει στο επίπεδο της απλής αποστολής εξωδίκου.

 

Τριανταφυλλίδης: Να ανακαλέσει ο Ανδριανόπουλος

«Η αναφορά Ανδριανόπουλου και όποιους αυτός εκπροσωπεί περί “φιλοξενούμενου-ρωσοπόντιου” είναι άθλια, ρατσιστική και κατάπτυστη. Αν ο Ιβάν είναι “φιλοξενούμενος” στην Ελλάδα, τότε είμαι και εγώ “φιλοξενούμενος”, όπως και ο παππούς Αλέξανδρος από το Σοχούμι, όπως και τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες Πόντιοι σε όλο τον πλανήτη, που έχουν ως φάρο στην καρδιά τους τη μητέρα-πατρίδα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. 

Και απαίτησε «ως Πόντιος, ως βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και ως πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς από τον κ. Ανδριανόπουλο και όποιους αυτός εκπροσωπεί, να αποσύρει άμεσα τους αήθεις, προσβλητικούς και ανιστόρητους όρους και χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε».

«Η πατρίδα δεν έχει την πολυτέλεια, ειδικά στην παρούσα φάση, ανιστόρητων και ρατσιστικών διαχωρισμών, διαιρέσεων και διακρίσεων. Έχει ανάγκη από εθνική, κοινωνική συνοχή και ενότητα. Ο Ιβάν δεν είναι μόνο Έλληνας, είναι Τραντέλλενας, με πράξεις και όχι με λόγια. Τελεία», κατέληξε

 

ΑΝΕΛ.: Να ζητηθεί δημόσια συγγνώμη

«Η προσβολή που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός στο πρόσωπο του Έλληνα του Πόντου Ιβάν Σαββίδη επιβάλλει και απαιτεί άμεση επανόρθωση και δημόσια συγγνώμη τώρα» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ακόμα, η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, δήλωσε ότι «οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον της καταγωγής του Ιβάν Σαββίδη συνιστούν προσβολή σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου συνολικά και είναι απόλυτα κατακριτέοι. Θα πρέπει να του ζητηθεί δημόσια συγγνώμη».

 

Γ. Μπουτάρης: «Ντρέπομαι για του ιθύνοντες του Ολυμπιακού»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, άσκησε σκληρή κριτική σε όσους επιτίθενται στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ και κάλεσε την ΠΑΕ Ολυμπιακός να ζητήσει συγγνώμη από τον ομογενή επιχειρηματία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτή η ιστορία. Εγώ διάβασα τις δηλώσεις του Ανδριανόπουλου και δεν είναι απλώς απαράδεκτες, είναι και εξαιρετικά γελοίες. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο Ιβάν Σαββίδης μπορεί να είναι ρωσοπόντιος και ρωσοπόντιους λέμε τους Έλληνες Πόντιους, οι οποίοι εκδιώχθηκαν και πήγαν στη Ρωσία κάποια στιγμή και αποκατέστησαν τη ρωσική γλώσσα για να μιλάνε μεταξύ τους. Γι' αυτό δεν μιλάει ελληνικά. Τα οποία σιγά σιγά τα μαθαίνει. Είναι παντελώς απαράδεκτο το να χαρακτηρίζεις Ρωσοπόντιο έναν άνθρωπο ο οποίος ήρθε στη Θεσσαλονίκη, πήρε τον ΠΑΟΚ, έχει κάνει ένα σωρό επενδύσεις στην Ελλάδα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

«Δεν κρύβω τα αισθήματα μου τα αθλητικά. Στο ποδόσφαιρο είμαι Άρης και Ολυμπιακός και εκεί τελειώνει η ιστορία. Αλλά ντρέπομαι για του ιθύνοντες του Ολυμπιακού»

 

Θ. Ζαγοράκης: «Οφείλεται μια συγγνώμη από τον Ιβάν Σαββίδη»

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου, υποχρεωμένος να κοιτάξω μπροστά αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, για το άθλημα που υπηρέτησα πάνω από δύο δεκαετίες, θεωρώ αδιανόητη και στερούμενη επιχειρημάτων, ακόμη και λογικής, την ενορχηστρωμένη επίθεση, που δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο κ. Ιβάν Σαββίδης αναφορικά με την ελληνικότητα και την καταγωγή του.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης έχει αποδείξει έμπρακτα, πολύ πριν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ περάσει στην ιδιοκτησία του, την αγάπη του για την πατρίδα. Μια αγάπη εκφρασμένη και διατυπωμένη με τον ίδιο έντονο τρόπο, όπως ακριβώς την εκφράζουν τα εκατομμύρια των Ελλήνων ομογενών ανά την υφήλιο.

Ο ποντιακός ελληνισμός του οποίου ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι από τους σημαντικότερους εκφραστές του, παραμένει όρθιος και δυνατός αποτελώντας φάρο ελπίδας και ανεξάντλητο παράγοντα προσφοράς προς την πατρίδα μας.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, με το πάθος του Έλληνα ομογενή, αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα της κρίσης. Να προσφέρει δεκάδες θέσεις εργασίας, να καταβάλλει σε φόρους πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, να δώσει όραμα και ελπίδα, σε μια χώρα που προσπαθεί να ορθώσει ξανά το ανάστημά της. Η επιχειρηματική και κοινωνική παρουσία του αποτελεί «κεφάλαιο» για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι επαναλαμβανόμενοι προσβλητικοί προσωπικοί χαρακτηρισμοί, στα όρια του ρατσισμού, αποτελούν το λιγότερο πρόκληση για όλους όσοι πάλεψαν και μόχθησαν για τον ποντιακό ελληνισμό».

 

Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής εθνικο-πολιτιστικής αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας: Είμαστε Ρωσοπόντιοι- Έλληνες της Ρωσίας! Είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας!

 

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής εθνικο-πολιτιστικής αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας και το Συμβούλιο Νεολαίας της Ομοσπονδιακής εθνικο-πολιτιστικής αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, ανακοινώνει:

"Η δύναμη κάθε λαού, ειδικότερα του ελληνικού, εκδηλώνεται στο σεβασμό και την αγάπη προς την πατρίδα του, για τον τόπο, όπου κάθε άνθρωπος γεννήθηκε και μεγάλωσε. Για μας, τους Έλληνες της Ρωσίας, ένας τέτοιος τόπος ήταν η Σοβιετική Ένωση και αργότερα η Ρωσία.

Ειδικά η Ρωσία ήταν που μας οδήγησε στην αγάπη προς την ιστορική μας Πατρίδα - την Ελλάδα. Ειδικά η Ρωσία μας έδωσε την εκπαίδευση και μας μεγάλωσε στο πνεύμα του πατριωτισμού, της αγάπης προς την πατρίδα μας και το λαό μας. Και τώρα, ζώντας και διαπαιδαγωγόντας τα παιδιά μας στην ρώσικη γη, εμείς με όλη την ψυχή μας νιώθουμε τη μακραίωνη συγγένεια των πολιτισμών μας. Γεννηθήκαμε σε μια μεγάλη χώρα, η οποία διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην απόκτηση της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους και είμαστε περήφανοι γι αυτό.

Ειδικά η Ρωσία, έδωσε τη δυνατότητα να αναδειχθεί η ιδιοφυία του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου Κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας, καθώς και άλλων διάσημων Ελλήνων. Είμαστε ευτυχισμένοι που συνδέουμε την μοίρα μας με τη χώρα μας, καθώς ειδικά η Ρωσία στη διάρκεια ολόκληρου του 19ου αιώνα αποτέλεσε το λιμάνι της σωτηρίας για τους κατατρεγμένους έλληνες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είμαστε από τη Ρωσία - αυτό το θυμόμαστε και πάντα θα είμαστε ευγνώμονες σε αυτή τη γη, για το ότι παραμείναμε Έλληνες!

Ναι, είμαστε Ρωσοπόντιοι, Έλληνες από τη Ρωσία, και είμαστε περήφανοι γι αυτό! Εμείς, οι Έλληνες που ζούν στη Ρωσία, είμαστε πάνω από εκατό χιλιάδες".

 

Τοπαλίδης: Ακραίες και ρατσιστικές οι τοποθετήσεις για τον Σαββίδη 

Ακραία ρατσιστικές και μειωτικές προς όλους του Πόντιους και τους Έλληνες, χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις του Ολυμπιακού για τον Ιβάν Σαββίδη ο Χρήστος Τοπαλίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

«Για την ελληνικότητα της καταγωγής του κ. Σαββίδη δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συζητήσουμε. Δεν θα συζητάμε αυτονόητα πράγματα. Δεν θέλω να μπω στην ουσία της αντιπαράθεσης των ΠΑΕ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, συνεπεία της διακοπής του αγώνα Κυπέλλου στην Τούμπα. Ούτε θέλουμε να… ποδοσφαιροποιήσουμε τον ποντιακό χώρο. Αυτό, όμως, που έχω να πω είναι ότι οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίες έρχονται σε συνέχεια κάποιων δημοσίων τοποθετήσεων πρώην πολιτικών και συγκεκριμένα, του κ. Αδριανόπουλου, περί Ρωσοπόντιων, είναι απαράδεκτες, άστοχες, ακραία ρατσιστικές, μειωτικές και προσβλητικές προς όλους τους συμπατριώτες μας νεοπρόσφυγες Έλληνες Πόντιους που ήρθαν, οι τελευταίοι, τη δεκαετία του 1990 από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Είναι σε αντιστοιχία το ίδιο ρατσιστικές, το ίδιο προσβλητικές, το ίδιο μειωτικές με τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονταν στην πρώτα γενιά που ήρθε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ως… Τουρκόσποροι κτλ. Είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις και πρέπει να ανασκευαστούν. Και εγώ εκπλήσσομαι, γιατί ο κ. Μαρινάκης έχει δείξει ευαισθησία πάνω στο ποντιακό ζήτημα και ξέρω, μάλιστα, πως έλκει την καταγωγή του από τη μεριά της γιαγιάς του, από τη γνωστή οικογένεια Ποντίων, των Υψηλάντηδων.

Δεν θέλω να θεωρήσω πως είναι μία ρατσιστική τοποθέτηση εναντίον των νεοπρόσφυγων. Ότι απλά έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο… Είναι σε ποδοσφαιρική διάσταση, αλλά σε όποιο επίπεδο και αν γίνεται, είναι απαράδεκτη, καταδικαστέα, κατακριτέα και αποδοκιμαστέα.
Οι Πόντιοι είναι Έλληνες. Εγώ, απλά, θέλω να καυτηριάσω τους χαρακτηρισμούς Ρωσοπόντιοι, φιλοξενούμενοι… Είναι απαράδεκτοι αυτοί οι όροι. Η παρουσία αυτών των ανθρώπων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ήταν αποτέλεσμα της Γενοκτονίας. Όσο υπάρχουν φωνές μέσα στη χώρα μας που αρνούνται ακόμη και σήμερα αυτό το γεγονός, πάντα θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους ρατσιστικές αναφορές, σε βάρος μιας ομάδας του ελληνικού φύλου. Δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο ο διαχωρισμός της ελληνικής κοινωνίας κάτω από τέτοιους όρους»

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Στην εξώδικο διαμαρτυρία η οποία επιδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο Ιβάν Σαββίδης –και όχι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ-  ζητάει από τους ερυθρόλευκους να ανακαλέσουν τους χαρακτηρισμούς και αναλυτικά αναφέρει:

«Με οργή και αγανάκτηση διάβασα τις πρόσφατες τοποθετήσεις δια του Τύπουτης “ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ”, οι οποίες αναφέρονται στο πρόσωπό μου άλλοτε με τον υβριστικό χαρακτηρισμό “κλόουν”, άλλοτε με τον ρατσιστικό χρωματισμό “ο Ρωσοπόντιος”, πάντοτε όμως με τη λίαν απαξιωτική φράση ότι είμαι “φιλοξενούμενος” στη χώρα μου.

Αναφορικώς με τον πρώτο χαρακτηρισμό περί κλόουν, απαξιώ ακόμη και να τον σχολιάσω, διό και σας τον επιστρέφω αυτούσιο και απαράλλακτο.

Ως προς τα όσα αισχρά αναφέρετε περί “φιλοξενίας” μου στην Ελλάδα, μόνο γέλιο και θυμηδία προκαλούν. Εύχομαι, μόνον, να μην αντικατοπτρίζουν ενδόμυχες εθνικιστικές σκέψεις των εμπνευστών των τοποθετήσεων.

Κανείς δεν φιλοξενείται εκεί όπου ανήκει. Είμαι Έλληνας ομογενής εκ γεννήσεως και η ελληνική υπηκοότητα μού απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα της 31ης Δεκεμβρίου του 2012, και με την τιμητική αιτιολογία ότι “προσέφερα εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς προώθησα τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και του ελληνικού ιδεώδους στο χώρο των Ελλήνων ομογενών στη Ρωσία και τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συνέβαλα στην ενδυνάμωση της απανταχού ορθοδοξίας και επέδειξα πλούσιο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και ενεργό συμμετοχή και συνδρομή στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας”.

Ανταποδίδοντας την ύψιστη αυτή τιμή της Ελληνικής Πολιτείας προς το πρόσωπό μου, εδώ και τέσσερα χρόνια επενδύω εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώ νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και εκπληρώνω στο ακέραιο όλες τις νόμιμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στο Ελληνικό Δημόσιο, ενισχύοντας με τις διάφορες επιχειρήσεις μου -όσο μπορώ- τις προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Η πορεία της ζωής μου και της επιχειρηματικότητάς μου δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητεί την ελληνικότητα της ψυχής μου και της σκέψης μου.

Ευχόμενος να αισθανθείτε κάποια στιγμή εξίσου ή και περισσότερο Έλληνες από εμένα,

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ εντονότατα για τις προαναφερθείσες χλευαστικές τοποθετήσεις σας δια του Τύπου.

Σας ΚΑΛΩ άμα τη λήψει της παρούσης να τις ανακαλέσετε δημοσίως.

Άλλως, σας ΔΗΛΩΝΩ ότι στην περίπτωση μη συμμορφώσεώς σας, θα λάβω όλα τα ενδεικνυόμενα από το νόμο μέτρα εναντίον σας για την προάσπιση και διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων μου.

Με τη ρητή επιφύλαξη και κάθε άλλου νομίμου δικαιώματός μου αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς προς τους οποίους απευθύνεται, προκειμένου να λάβουν γνώση και για τις έννομες συνέπειες».

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /