header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
30.05.2011 12:23

Ρόδος: Αποκαλυπτήρια της προτομής του εθνικού ποιητή της Ρωσίας Αλεξάντρ Πούσκιν παρουσία του Γ. Νικητιάδη


Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο επισφραγίστηκαν, το Σαββάτο, οι δεσμοί της Ρωσίας με την Ελλάδα, αλλά και η ιδιαίτερη αγάπη που δείχνουν οι Ρώσοι προς τη Ρόδο και η στήριξή τους, αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα, σε μία σεμνή και “ζεστή” τελετή στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του εθνικού ποιητή της Ρωσίας Αλεξάντρ Πούσκιν, από τον υφυπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη.


    Την προτομή δώρισε ο Ρώσος γλύπτης Γκριγκόρι Ποτότσκι και τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία και του ιδίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο μορφωτικός ακόλουθος της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, Αλεξάντρ Χομένγκο καθώς και η εκπρόσωπος του Β’ Αντιπροέδρου της Ρωσικής Βουλής, Ναταλί Ποπόβα, η οποία διάβασε και σχετικό μήνυμα. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς και αρκετός κόσμος.

    Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ρόδου μίλησε για μία ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας αφού πρόκειται για τα αποκαλυπτήρια ενός Εθνάρχη για το ρωσικό λαό, στη λογοτεχνία και την ποίηση. Και είπε: «Ο ρωσικός λαός είναι πολύ περήφανος για τον ποιητή του, θεωρείται εθνικός ποιητής, όπως ο δικός μας ο Διονύσιος Σολωμός και λένε πως είναι κάθε αρχή της ποίησης στη Ρωσία. Επομένως, είναι πάρα πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι εδώ στη Ρόδο φιλοξενούμε την προτομή του».

    Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε το όνομα του ποιητή σε ένα δρόμο της πόλης και πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεργαστεί και με την πρεσβεία και με τον κ. Ποτόφσκι για να δημιουργήσουμε ένα Μνημόνιο συνεργασίας που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μας, τις πολιτιστικές, τις πολιτικές και τις τουριστικές, με τη βοήθεια του κ. Νικητιάδη και αυτή η εκδήλωση να είναι απαρχή για ευρύτερη συνεργασία.

    Τον λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης, που χαρακτήρισε τον κ. Ποτότσκι πολύ μεγάλο καλλιτέχνη που ήρθε στη Ρόδο, δημιούργησε και ανέλαβε την υποχρέωση να κάνει και άλλα πράγματα. Κλείνοντας, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη της Ρόδου, κάτι που απέσπασε τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

    Ο κ. Ποτότσκι μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τους ανθρώπους που γνώρισε στη Ρόδο και κλείνοντας έστειλε το μήνυμα "ότι πουθενά στον κόσμο δεν αγαπάνε την Ελλάδα όσο στη Ρωσία. Μάθαμε ν’ αγαπάμε τον πολιτισμό αλά ελληνικά, όπως οι αρχαίοι Έλληνες. Εσείς οι Έλληνες δεν έχετε καταλάβει πόσο παλιά έχετε ενώσει όλο τον κόσμο…Ο κάθε κάτοικος αυτής της Γης είναι Έλληνας".

    Λίγο πριν κάνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο κ. Νικητιάδης μίλησε για τον Πούσκιν και είπε ότι αυτός ο πανανθρώπινος ποιητής που εμείς σήμερα χαιρόμαστε, που είναι ο εθνικός ποιητής μίας από τις μεγαλύτερες δυνάμεις, έρχεται σήμερα εδώ μέσα από την τέχνη ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, ενός πασίγνωστου, μοναδικού γλύπτη, ώστε να τον βλέπουμε εδώ αλλά να τον βλέπουν και οι δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες του, που ήδη έρχονται στην πανέμορφη Ρόδο και να ξέρουμε όλοι ότι πολύ γρήγορα, και εξαιτίας της αγάπης των Ρώσων για την Ελλάδα, θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι Ρώσοι που θα έρχονται στη Ρόδο για να περνάνε τις διακοπές τους.

    Κλείνοντας, ο κ. Νικητιάδης, είπε: να ξέρετε ότι στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, οι χιλιάδες των τουριστών που έρχονται είναι μία ισχυρή τονωτική ένεση για την οικονομία μας.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /