header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 02
12.12.2011 01:40

Ιλαρίων: "Η Ρωσική Εκκλησία θα είναι πάντα κοντά στον ελληνικό λαό" Αιμίλιος Πολυγένης


Ξεκίνησε πριν από λίγο το "Ορατόριο των Χριστουγέννων" του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως η Ρωσική Εκκλησία ήταν και θα είναι στο πλευρό του Ελληνικού λαού τόσο στις χαρές και τις λύπες του, όσο και στις νίκες και τις ήττες του.

"Πολλές είναι οι θρησκείες που υπόσχονται στον άνθρωπο να του αποκαλύψουν την οδό προς τον Θεό. Όμως καμία από τις θρησκείες, εκτός χριστιανισμού, δεν αφήνει τον άνθρωπο να γνωρίσει τον Θεό ως αδελφό και φίλο" είπε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

"Με τη Γεννηση του Χριστού", πρόσθεσε, "γίνεται η πλήρης ανακαίνιση της ανθρώπινης φύσεως. Και αυτό δεν αφορά μόνο εκείνα τα μοναδικά Χριστούγεννα πριν από δυο χιλιετίες στη Βηθλεεμ, αλλά και εκείνη τη Γέννηση του Χριστού, που επαναλαμβάνεται συνέχεια στις ψυχές μας".

Και συνέχισε: "Το μεγαλύτερο θαύμα της Θείας Ενανθρωπήσεως συνίσταται στο ότι αφού έγινε μια φορά στην ιστορία, αταςνανεώνεται μέσα σε κάθε άνθρωπο ερχόμενο προς τον Χρισό. Μέσα στη βαθιά σιωπή της νύχτας ο Λόγος του Θεού ενσαρκώθηκε στη γη: με παρόμοιο τρόπο Αυτός ενσαρκώνεται στο σιωπηλό βάθος της ψυχής μας εκεί, όπου σιωπά η διάνοια, λείπουν τα λόγια και ο νους παρίσταται ενώπιον του Θεού. Άγνωστος και αγνώριστος γεννήθηκε στη γη ο Χριστός και μόνο οι μάγοι και οι βοσκοί μαζί με τους αγγέλους εξήλθαν να τον προϋπαντήσουν: έτσι σιωπηλά και απαρατήρητα από τους άλλους γεννάται ο Χριστός στην ανθρώπινη ψυχή, ενώ αυτή έρχεται να Τον προϋπαντήσει, διότι μεσα της αναβει ένα αστέρι, το οποίο οδηγεί προς το Φως".

"Μυστικώς", σημείωσε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, "ερχόμαστε να συναντήσουμε τον Χριστό στην προσευχή, οταν διαπιστώνουμε ότι η προσευχή μας εισακούσθηκε και έγινε δεκτή. Συναντάμε τον Χριστό μέσα στην Ευχαριστία όταν αφού κοινωνήσουμε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού νιώθουμε πως η Θεία ενέργειά Του διαπερνά το δικό μας σώμα ενώ στις φλέβες μας κυλάει το Αίμα του Θεού. Συναντάμε τον Χριστό στο πρόσωπο των πλησίον μας, όταν ο άνθρωπος μας αποκαλύπτεται και διαβλέπουμε στα ενδόμυχά του να λάμπει το κατ΄εικόνα. Συναντάμε τον Χριστό στη καθημερινή μας ζωή, όταν ανάμεσα στο θόρυβο ξαφνικά ακούμε τη φωνή Του που μας καλεί ή όταν διακρίνουμε τη σαφή και απρόσμενη παρέμβασή Του στην πορεία της ιστορίας.

Έτσι ακριβώς, ξαφνικά και απρόοπτα, επενέβη ο Θεός στη ζωή της ανθρωπότητας πριν είκοσι αιώνες, όταν με τη Γέννησή Του ανέτρεψε την πορεία της ιστορίας. Έτσι ακριβώς γεννάται ξανά και ξανά στις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων, αλλοιώνει, μεταμορφώνει και μετατρέπει όλη τη ζωή τους, καθίστωντας αυτούς από απίστους πιστούς, από αμαρτωλούς αγίους και από απολούμενους σωζόμενους".

"Εύχομαι η σημερινή συναυλία", είπε καταλήγοντας ο κ. Ιλαρίωνας, "να αποτελέσει δώρο της Ρωσικής Εκκλησίας για όλους εσάς. Έστω και προσωρινά να ξεχάσουμε τις επίγειες μας δυσκολίες και θλίψεις, να μεταβούμε νοερώς στη Βηθλεεμ, το Ναζαρέτ και την Ιερουσαλήμ και να δοξάσουμε τον Θεό, ο Οποίος για χάρη μας έγινε ένα αδύνατο Βρέφος. Είθε η εορτή των Χριστουγέννων να γίνει εορτή της Γεννήσεως του Χριστού μέσα στις ψυχές μας". 

 

πηγή: romfea.gr 

Λέξεις Κλειδιά: Μέγαρο Μουσικής, Ιλαρίων
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /