header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
27.01.2013 05:50

Το "κουβάρι" στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Γεωπολιτικά "παιχνίδια" για τον ενεργειακό έλεγχο Ζούντα Αντιγόνη


Εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ δημιουργούν οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί για την κυριότητα του ελέγχου της ενέργειας και κυρίως της μεταφοράς της, με ισχυρό ρωσικό ενδιαφέρον αλλά και “δυτικές” παρεμβάσεις υπέρ της “διαφοροποίησης” των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης.

 

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει η έρευνα υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο, έχουν δρομολογηθεί οι ιδιωτικοποιήσεις και των ΔΕΗ-ΕΛΠΕ, η Κύπρος μπαίνει ενεργά στο ενεργειακό σκηνικό και η Ε.Ε. έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενεργειακή επάρκεια. Όλες οι πλευρές “κόπτονται” για να γίνει ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα, όρος που επί πολλά έτη χρησιμοποιούσαν και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. για την ανεξάρτητη συμμετοχή της χώρας σε projects κατασκευής αγωγών, τα σημαντικότερα εκ των οποίων “ναυάγησαν” (π.χ. Burgas, South Stream). Πλέον με τις υποδείξεις και των δανειστών, μια πρόθυμη εκτελεστική κυβέρνηση και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι συμμέτοχος σε τέτοια έργα, αφού διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί με συνέργειες εντός κι εκτός χώρας μπορούν κατευθείαν εξαγοράζοντας δημόσιες επιχειρήσεις να αποκτήσουν διακομιστικά κέντρα και όχι μόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο το ρωσικό μονοπώλιο Gazprom διεκδικεί την ΔΕΠΑ, με την υψηλότερη ενδεικτική προσφορά που φέρεται να αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ, ενώ η έτερη ρωσική Sintez για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ πλειοδότησε με 1,9 δισ. ευρώ. (όταν οι προσφορές των υπολοίπων κινήθηκαν περίπου στο μισό -400-550 εκατ.). Σενάρια θέλουν την ιδιωτική ρωσική εταιρεία να συμμετέχει επικουρικά υπέρ της Gazprom, η οποία δεν αποκλείεται να “χτυπήσει” και στην επικείμενη αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που έχει συμμετοχή 35% στη ΔΕΠΑ. Εξάλλου η Gazprom αποτελεί τον βασικό προμηθευτή με φυσικό αέριο της ελληνικής αγοράς και υπάρχει το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης το 2016, αλλά και η σχέση του ρωσικού ομίλου με την Promitheus Gas, στην οποία μετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου.

Η Gazprom ωστόσο πρέπει να τηρήσει την κοινοτική νομοθεσία (τρίτο ενεργειακό πακέτο) εξασφαλίζοντας τον ανταγωνισμό, αλλά ως κύριος προμηθευτής “απειλεί” να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. Τόσο το State Department όσο και η Ε.Ε. έστειλαν “μηνύματα” στην ελληνική κυβέρνηση και σε ενδεχόμενη επιλογή της Gazprom ότι πρέπει να φροντίσει ώστε να διαφοροποιηθούν οι ενεργειακές πηγές εφοδιασμού, προκειμένου να μην βρεθεί “υπό ομηρεία”. Ωστόσο, δεν υπήρξαν προσφορές από “δυτικές” εταιρείες.

Οι "μνηστήρες"

Υπενθυμίζεται ότι στην επόμενη φάση πέρασαν οι:

* Gazprom για τη ΔΕΠΑ (Ρωσία).

* Μ&Μ GasCo (όμιλοι Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη) για τη ΔΕΠΑ (Ελλάδα).

* PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον ΔΕΣΦΑ (Τσεχία-Ελλάδα).

* Socar για τον ΔΕΣΦΑ (Αζερμπαϊτζάν).

* Negusneft (Sintez Group) για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ (Ρωσία).

Την περασμένη Πέμπτη εγκρίθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ τα τεύχη του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, ενώ φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η διαδικασία να καταλήξει έως τα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι θα σημειωθούν καθυστερήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες συμμαχίες στην τελική φάση με την είσοδο άλλων παικτών, εφόσον το επιτρέψει το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι επικείμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Ουάσιγκτον και Μόσχα αναμένεται ότι θα ξεμπλέξουν το “κουβάρι” της δύσκολης ιδιωτικοποίησης.

 

Οι "παίκτες" του εξωτερικού

Η Gazprom είναι παγκόσμια ενεργειακή εταιρεία, το 50,002% της οποίας ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, με δραστηριότητα στη γεωλογική εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά, την αποθήκευση την επεξεργασία και τις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά και στην παραγωγή - εμπορία θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Διαθέτει τα μεγαλύτερα παγκοσμίως αποθέματα φυσικού αερίου (18%) -που το 2011 υπολογίζονταν σε 35 τρισ. κυβικά μέτρα- αλλά και στη Ρωσία (70%) και προμηθεύει περίπου 30 χώρες διεθνώς. Διαθέτει το μεγαλύτερο διεθνώς σύστημα μεταφοράς αερίου (με δίκτυο 161,7 χιλιάδων χιλιομέτρων), ενώ έχει και την πρωτοβουλία των νέων δρόμων - αγωγών μεταφοράς αερίου Nord Stream - South Stream με στόχο την τροφοδοσία της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η Negusneft είναι ιδιωτική ρωσική εταιρεία με αντικείμενο την παραγωγή και πώληση πετρελαίου - φυσικού αερίου, μέλος του Sintez Group που δραστηριοποιείται στην ενέργεια και στον τομέα του real estate, με στρατηγικό στόχο τις αγορές των Βαλκανίων.

Η Socar είναι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (στο οποίο ανήκει κατά 100%) και δραστηριοποιείται στην έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου, καθώς και στην παραγωγή, επεξεργασία και μεταφορά τους, ελέγχοντας σημαντικό μέρος των ενεργειακών πηγών στην περιοχή της Κασπίας.

Η PPF -που δημιουργήθηκε το 1991 προκειμένου να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση της τσεχικής οικονομίας- αποτελεί επενδυτικό - οικονομικό όμιλο που δραστηριοποιείται στους τομείς των τραπεζών, των ασφαλειών, του real estate, του εμπορίου, των μεταλλείων, αλλά και της ενέργειας, κυρίως μέσω της EPH Group, η οποία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην τσεχική αγορά ενέργειας.

 

πηγή: avgi.gr 

 

Λέξεις Κλειδιά: ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ιδιωτικοποίηση
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /