header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
18.02.2013 03:22

Εντολή Σαμαρά να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η ΔΕΠΑ


Με κριτήρια το τίμημα και τη διαφάνεια συνεχίζεται κανονικά ο διαγωνισμός της αποκρατικοποίησης του ομίλου της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) και χωρίς καμία παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα. Αυτές τις σαφείς εντολές έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο, κατά τη διάρκεια προχθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και τον επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είχε ο πρωθυπουργόςπροκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να δώσει οδηγίες για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ. Παράλληλα, ενημέρωση για την πορεία του διαγωνισμού, φέρεται να ζήτησε από τον Αντ. Σαμαρά και ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Βλαντιμίρ Τσικβισίλι, στο περιθώριο επίσκεψης που έκανε μαζί με εκπροσώπους των ρωσικών σιδηροδρόμων στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι Ρώσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον κ. Σαμαρά για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO.
Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ το Σάββατο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο εξετάστηκε η πορεία του διαγωνισμού.


ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Αθανασόπουλο, ότι πρέπει να προχωρήσει κανονικά η δεύτερη φάση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Είχαν προηγηθεί, λένε οι πληροφορίες, ερωτήσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, αναφορικά με τις φημολογούμενες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Μόσχας για την έκβαση του διαγωνισμού. Ο πρωθυπουργός, θέλουν οι ίδιες πηγές, επανέλαβε με έμφαση στον πρόεδρο ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να τελειώσει σύντομα και στις 12 Απριλίου να υπάρχουν δεσμευτικές προσφορές. «Από κει και πέρα οι όποιες πολιτικές αποφάσεις είναι δικές μου», φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης, διερευνήθηκε και το αποτέλεσμα της αλλαγής των όρων του διαγωνισμού στη δεύτερη φάση.
Υπενθυμίζεται ότι με τροποποίηση που έγινε δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη φάση να επανέλθουν με προτάσεις, αλλά και η δυνατότητα στις εταιρείες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο να σχηματίσουν κοινοπραξίες με άλλες επιχειρήσεις. Αυτό συνέβη προκειμένου να προσέλθουν δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες. Πηγές αναφέρουν, ότι μέχρι τώρα, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχουν εμφανιστεί ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες ούτε από άλλες χώρες.
Συνεπώς εκτιμήθηκε, στη διάρκεια της σύσκεψης, πως η κυβέρνηση έχει δώσει αυτήν την ευκαιρία αλλά η αποκρατικοποίηση δεν πρέπει να καθυστερήσει και να προχωρήσει κανονικά.


ΑΝΑΔΟΧΟΣ
Βασικές αρχές για την ανακήρυξη αναδόχου παραμένει το τίμημα, αλλά και η διαφάνεια στις διαγωνιστικές διαδικασίες της αποκρατικοποίησης, στην οποία η κυβέρνηση επενδύει πολλά.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος πρέσβης στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, φέρεται να ζήτησε ενημέρωση για την πορεία του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, δεδομένων των δύο ρωσικών εταιριών που συμμετέχουν της Negusneft του ομίλου Sintez και της Gazprom.
Ο κ. Σαμαράς, φέρεται να τόνισε και στον πρέσβη πως οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Πρόσφατα σε δημοσίευμά της η ρωσική εφημερίδα «Moscow Times» τόνιζε ότι «επιτυχία μιας ρωσικής εταιρείας στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ ανοίγει το δρόμο σε ένα κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα, σε μια χώρα που συνδέεται με τη Ρωσία και με θρησκευτικούς δεσμούς».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι επενδύσεις όμως εξαρτώνται από τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων αερίου». Η εφημερίδα δημοσίευσε και δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου της Sintez Αντρέι Κορόλιεφ: «Η Ελλάδα είναι ένα πιθανό κέντρο για το αέριο από τη Μεσόγειο, από τη Βόρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες καθώς και από τις χώρες της Κασπία», ενώ δεν αποκλείει και τη συνεργασία με τη Gazprom «αν κάνει ελκυστική πρόταση».
Το άρθρο υπενθύμιζε ότι «ρωσικές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, για τουριστικές ευκαιρίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», και με νόημα υπογραμμίζει: «Όμως, όλα εξαρτώνται από τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης του φυσικού αερίου».


Συνεργασία Gazprom με Eni;
Στο μεταξύ, ανεπίσημες πηγές, θέλουν τη Gazprom να βρίσκεται σε συζητήσεις με δυτικοευρωπαϊκή εταιρεία, προκειμένου να καταθέσουν από κοινού προσφορά για τη ΔΕΠΑ. Πληροφορίες θέλουν να συζητά με την ιταλική Eni, Gazprom και Eni να συνεργάζονται στην κεντρική Ευρώπη στη διανομή φυσικού αερίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Eni συμμετέχει με ποσοστό 49% στις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.


Οι πέντε προσφορές
Στην τελική φάση του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ έχουν περάσει οι ρωσικές Negusneft του ομίλου Sintez και η Gazprom. Η πρώτη εταιρεία έχει κάνει μη δεσμευτική προσφορά ύψους 1,9 δισ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, ενώ η δεύτερη έχει προτείνει τίμημα ύψους 900 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν η αζέρικη Socar, η ελληνική «M&M GasCo» και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το τσέχικο fund PPF.

 

πηγή: gr.news.yahoo.com 

Λέξεις Κλειδιά: Gazprom, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Σαμαράς
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /