header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
σχετικά άρθρα
16.09.2013 17:51

Συνομιλίες Ευ. Βενιζέλου με την πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας: Η αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων στο επίκεντρο


«Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κυρία Βαλεντίνα Ματβιένκο, πριν από την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στη στρατηγική-εταιρική σχέση με τη Ρωσία και σημείωσε πως «χαιρετίσαμε ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των κκ Κέρι- Λαβρόφ, στη Γενεύη, ως βήμα για μια πολιτική λύση στο δράμα της Συρίας».

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών με την κ. Ματβιένκο, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «μια συζήτηση που θα αφορά όλο το πλέγμα των σχέσεών μας: τουρισμό, ενέργεια, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις».

Μάλιστα, χαρακτήρισε την κ. Ματβιένκο ως το κατάλληλο πρόσωπο για να δώσει μια μεγάλη ώθηση στις διμερείς εταιρικές σχέσεις και δεν έκρυψε τη χαρά του, που η Ελλάδα έχει μια φίλη του δικού της πολιτικού επιπέδου στη Ρωσία.

Υπογραμμίζοντας τις μακροχρόνιες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας υπάρχει προσωπογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια, που πέραν από πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ήταν και υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας», σημειώνοντας πως «αυτό υποδηλώνει τους πολύ στενούς, μακρινούς δεσμούς μας, πνευματικούς,, πολιτικούς και οικονομικούς μεταξύ των δύο χωρών».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσέθεσε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. «για να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και μεταξύ Ε.Ε. -Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε όλα τα επίπεδα».

Υπενθύμισε, τέλος, ότι κατά το παρελθόν, για δυο φορές έχει προεδρεύσει με την κ. Ματβιένκο των Μικτών Διυπουργικών Επιτροπών Ελλάδας- Ρωσίας και ανέφερε ότι αναμένει να την ξαναδεί σύντομα, κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για τη θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στα χρόνια που υπηρέτησε ως πρέσβειρα στην Ελλάδα και σημείωσε ότι από τότε η χώρα μας έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της.

«Αισθάνομαι πραγματικά φίλη της Ελλάδας και πραγματικά σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και στα ανώτερα κλιμάκια στη Ρωσία, οι οποίοι είναι ειλικρινείς φίλοι της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ματβιένκο, ενώ απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο υπογράμμισε ότι «σας θεωρούμε και εσάς φίλο της Ρωσίας».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην επέτειο των 185 ετών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, η Ρωσίδα αξιωματούχος σημείωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαίνουσα επέτειο και παρατήρησε ότι η μακροχρόνια συνεργασία των δύο χωρών είναι δηλωτική των δεσμών που ενώνουν τους δυο λαούς ανά τους αιώνες.

Τόνισε δε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων, σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο, και στοχεύουμε στην αναβάθμισή τους σε όλο το φάσμα που διέπει τις ελληνορωσικές σχέσεις», ενώ εκτίμησε ότι «έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας σε ένα άλλο επίπεδο».

Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι οι σχέσεις αυτές είναι ουσιώδης παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, και υπενθύμισε τη συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορα όργανα, όπως το Συμβούλιο για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, η Παρευξείνια Οικονομική Συνεργασία, η κοινοβουλευτική συνέλευση της Ορθοδοξίας κ.ά. Αναφερόμενη δε στην ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.
Καταλήγοντας η κ. Ματβιένκο τόνισε ότι έχει εντολή από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και για τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και σε αυτό το πλαίσιο σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς του Ρώσου ΥΠΕΞ κ. Λαβρόφ, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι αναμένει να συναντηθείτε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή: ΚΕΡΔΟΣ
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /