header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
29.01.2014 11:08

Για επενδύσεις συζήτησαν Σαμαράς - Πούτιν στις Βρυξέλλες


 Τα θέματα του φθηνότερου φυσικού αερίου από την Gazprom, των ιδιωτικοποιήσεων και του τουρισμού έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση του στις Βρυξέλλες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, προανήγγειλε και την παρουσία του Κάρολου Παπούλια στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

 

«Συναντιόμαστε σήμερα με τον πρόεδρο τον κ. Πούτιν ως φίλοι. Ο ελληνικός λαός και ο ρωσικός λαός έχουν ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει. Και πάνω σε αυτό χτίζουν αυτή τη φιλία. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στον κόσμο χωρίς αναπτυσσόμενη σχέση συνεχή μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η συνάντηση προηγουμένως του Προέδρου Putin με τον κ. Βαν Ρομπάι και τον κ. Μπαρόζο» είπε ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Ρώσο πρόεδρο.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα μου αυτή τη στιγμή ξεπερνά μια βαθύτατη, επώδυνη ύφεση έξι ετών και οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη».

Στο θέμα των επενδύσεων ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις που κάνουμε στην Ελλάδα είναι, επίσης, πολύ σημαντικά ιδιαίτερα για τους σιδηροδρόμους και για τα λιμάνια μας, ιδιαίτερα εκείνο της Θεσσαλονίκης» ενώ για το χώρο του τουρισμού δήλωσε:

«Έχουμε ήδη να επιδείξουμε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη Ρωσία ενώ ο καθένας καταλαβαίνει το πόσο σημαντικό θα ήταν να υπάρξει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ζήτηση που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα».

Ο Αντώνης Σαμαράς ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι, σημειώνοντας ότι «την χώρα μας στην τελετή έναρξης θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε εξέφρασε «μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση» για τη συνάντηση. «Είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε νωρίτερα, είχαμε μιλήσει και τηλεφωνικώς. Συμμερίζομαι την εκτίμηση σας σχετικά με το κοινό μας θεμέλιο -υπόβαθρο πολύ βαθύ ιστορικό και παραδοσιακό- των φιλικών μας σχέσεων. Φυσικά ξέρουμε τις δυσκολίες που περνά τώρα η Ελλάδα» είπε.
Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εμφανίσθηκε ανοιχτός για να συζητήσει τα θέματα που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Θέλω να σημειώσω ότι κατά την περσινή χρονιά οι συναλλαγές οι εμπορικές μεταξύ μας αυξήθηκαν κατά 16%. Πραγματικά είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού, 1.200.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν τη Χώρα σας πέρσι. Υπάρχουν και επενδυτικά σχέδια. Με μεγάλη μου χαρά, με μεγάλη ευχαρίστηση θα συζητήσω μαζί σας οποιοδήποτε θέμα θέσατε στην ημερήσια διάταξη» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα και το Ισραήλ, στα πλαίσια της σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας και Τελ Αβιβ, ενώ η εβραϊκή κοινότητα έχει πολύ καλή εικόνα για τον Πρωθυπουργό που μίλησε χθες για το Ολοκαύτωμα στις Βρυξέλλες, κυρίως για τον τρόπο που κινήθηκε και κινείται η κυβέρνησή του έναντι της Χρυσής Αυγής.

Ιδιάιτερο βάρος ρίχνει η Αθήνα και στην ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ, με την κυβέρνηση Βενιαμίν Νετανιάχου να επιθυμεί περαιτέρω στρατιωτικές συμφωνίες, ενώ εδώ και καιρό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κατασκευάσουν πολεμικά πλοία. Στο κρίσιμο ζήτημα για τα ενεργειακά, υπάρχει στασιμότητα, ενώ έχει υπογραφεί τριμερές μνημόνιο συνεργασίας, Ισραήλ - Κύπρου και Ελλάδας.

 

Πηγή: .tovima.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /