header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
22.11.2015 01:01

Συνάντηση Τσίπρα- Ντβαρκόβιτς. Όσα είπε η ρωσική πλευρά και δεν ακούσαμε Λάμπρος Ζαχαρής


Επιθυμούν την ενίσχυση του έτους Ελλάδας- Ρωσίας 2016 ωστόσο το ρωσικό ενδιαφέρον παραμένει αόριστο για ΤΡΑΙΝΟΣΕ,  ROSCO, καθώς και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τη ρωσική βούληση, όπως εκφράστηκε στη διάρκεια και μετά τη συνάντηση που είχε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αρκάντι Ντβαρκόβιτς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στην Αθήνα. Την ίδια ώρα ο αγωγός έχει την πλήρη πολιτική στήριξη από τη ρωσική πλευρά ενώ οι Ρώσοι δεν προτίθεται να καταργήσουν το εμπάργκο τροφίμων. Παράλληλα εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να "σπάσει" την απόφαση αυτή και να προχωρήσουν τα προιόντα της.

 

Απροσδιόριστο παραμένει το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις, με μία τάση οπισθοχώρησης, πετώντας το μπαλάκι στη ρωσική εταιρεία η οποία θα αποτελέσει "το κλειδί για τη λήψη της απόφασης". Όπως εξήγησε ο Ντβαρκόβιτς σε ρωσικά μέσα "η Ρωσία επιθυμεί να λάβει περισσότερη πληροφόρηση για τους διαγωνισμούς" από τη μία αλλά από την άλλη πλευρά , όπως είπε επί της ουσίας, την τελική απόφαση συμμετοχής θα λάβει η εταιρεία ( σ.σ Ρωσικοί σιδηροδρόμοι) και όχι η ρωσική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Οκτωβρίου είχε γίνει γνωστό πως η διοίκηση της ρωσικής εταιρείας θα εισηγούντο την απόσυρση του ενδιαφέροντος της κάτι το οποίο θα κοινοποιούσε στη ρωσική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία τύπου του υπουργικού συμβουλίου της Ρωσίας, Τσίπρας και Ντβαρκόβιτς συζήτησαν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 

Η ρωσική και η ελληνική πλευρά συμφώνησαν να δώσουν ώθηση στις συνομιλίες για το σχέδιο του Νοτιο-Ευρωπαϊκού αγωγού φυσικού αερίου, ενώ αποφασίστηκε ότι τη Μόσχα θα επισκεφθεί σε μερικές ημέρες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με τον κ. Ντβορκόβιτς, για συνομιλίες με τον ομόλογό του Αλεξάντρ Νόβακ, έτσι ώστε "να συνεχιστεί η συζήτηση των ζητημάτων μας".
"Φυσικά και συζητήθηκε το σχέδιο αυτό (σ.σ. του αγωγού), όμως η βασική διαδικασία εξελίσσεται σε επιχειρηματικό επίπεδο. Εμείς απλώς συμφωνήσαμε να δώσουμε ώθηση στις συνομιλίες αυτές, ώστε τίποτε να μην τις καθυστερεί. Δηλαδή σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει πλήρης υποστήριξη της διαδικασίας αυτής", είπε ο Ρώσος αντιπρόεδρος, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
Κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, της γεωργίας και του τουρισμού αλλά και πιθανές ρωσικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Για να ενισχυθεί η συνεργασία σε διάφορους τομείς είναι απαραίτητο να μεγιστοποιηθουν οι εκδηλώσεις του έτους Ελλάδας Ρωσίας 2016, κατέστησε σαφές ο Ρώσος Αντιπρόεδρος.

Είπε, επίσης, ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας Λάρκο δεν αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι Ρωσία δεν προτίθεται να καταργήσει το εμπάργκο τροφίμων, εάν η ΕΕ δεν άρει τις κυρώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πρόσθετες ευκαιρίες για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εμπάργκο. "Όσον αφορά τα εμπορεύματα που βρίσκονται υπό εμπάργκο, μπορούμε να ασχοληθούμε μόνο με τη δημιουργία βιομηχανιών κοινής διεκπεραίωσης και να παραδώσει τα μεταποιημένα προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις", είπε ο Ντβαρκόβιτς, θυμίζοντας κατά πολύ τα όσα είχε πει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τσίπρα για μικτές ελληνορωσικές εταιρείες στη διάρκεια της πρώτης συναντησής τους στο Κρεμλίνο, τον περασμένο Απρίλιο.


 

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /