header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01.04.2016 18:04

Συνεργασία στον τομέα της κβαντικής τεχνολογίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας η συντακτική ομάδα


Διάφορες ελπιδοφόρες συμφωνίες φέρνει το Έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016, οι οποίες μένει να δούμε αν θα υλοποιηθούν.  Το σύμφωνο που υπεγράφη σήμερα προβλέπει χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. 

 

To Σύμφωνο υπογράφουν από την πλευρά της Ρωσίας η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και Έπιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Λουντμίλα Ογκορόντοβα και από την ελληνική πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας πρωτοποριακής συνεργασίας, η οποία με εφαλτήριο τις καίριες Κβαντικές Τεχνολογίες μπορεί να προχωρήσει, πέρα από κοινά ερευνητικά έργα και ανταλλαγές επιστημόνων, σε από κοινού επενδύσει. Παρά τις αντίξοες συνθήκες η Έλλάδα έχει αναπτύξει ερευνητικά κέντρα αριστείας διεθνώς αναγνωρισμένα στον αναδυόμενο τομέα των κβαντικών τεχνολογιών, ο οποίος αποτελεί αιχμή για την έρευνα, με ευρύτατο φάσμα καινοτομικών εφαρμογών, όπως σε συστήματα επόμενης γενιάς του τομέα της πληροφορικής, στην ασφάλεια και ταχύτητα τηλεπικοινωνιών, στην βελτίωση της ακρίβειας και
ευαισθησίας διαγνωστικών τεχνικών, σε νέα έξυπνα υλικά, στην νανοτεχνολογία, στον καθορισμό προτύπων για το εμπόριο και τη βιομηχανία, στην ιατρική και στην πολιτισμική κληρονομιά για να αναφέρουμε μόνο μερικές. Ο χώρος της Έρευνας και Καινοτομίας έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο, και δημιουργώντας νέους θύλακες αριστείας και άμιλλας ανάμεσα στους νέους να βοηθήσει στην ανάταξη της παραγωγικής δυναμικής της χώρας, και να εμπνεύσει όραμα, και προοπτική για όλους.

ΟΙ Κβαντικές Τεχνολογίες στην πρωτοπορία της γνώσης έχουν ήδη αναδείξει ένα σαφές δυναμικό για σημαντικές καινοτόμες εφαρμογές σε πεδία που θα αποτελέσουν και τις τέσσερις θεματικές στις οποίες βασίζεται το σύμφωνο συνεργασίας, την Κβαντική Νανο-ηλεκτρονική, τη Νανοφωτονική, την Κβαντική Πληροφορία - Επικοινωνία και τα Μεταϋλικά.

Οι Κβαντικές Τεχνολογίες δίνουν ιδιαίτερη ευκαιρία αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού των δύο χωρών. Προσφέρουν μεγάλη δυνατότητα τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ελλάδα -λόγω των σημαντικών ερευνητικών κέντρων που ήδη διαθέτουν και την προθυμία των βασικών παραγόντων σε αυτό τον τομέα- να εργαστούν από κοινού.

Οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τη σημασία της Έπιστήμης και της Τεχνολογίας στην ανάπτυξη των εθνικών τους οικονομιών και επιθυμούν την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στη βάση της αμοιβαίας ωφέλειας.

Οπως ορίζει το σύμφωνο, η πρώτη πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στον τομέα των Κβαντικών Τεχνολογιών θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2016. Η χρηματοδότηση θα ανέλθει στο ύψος του 1 εκ. ευρώ για κάθε μία από τις τέσσερις προτάσεις και η διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων θα είναι από 24 έως 36 μήνες.

Στην πρόσκληση έχουν δικαίωμα συμμετοχής ερευνητικά ινστιτούτα, ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα και Οργανισμοί, Πανεπιστήμια, δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες
και άλλοι ερευνητικοί οργανισμοί, επαγγελματικές κοινότητες και τεχνολογικές πλατφόρμες, των δύο χωρών.

 

Με πληροφορίες από Πρωτο Θέμα 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /