header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
σχετικά άρθρα
07.12.2016 22:14

Ν. Κοτζιάς: Η Ρωσία είναι μια αδύναμη δύναμη


«Η Ρωσία είναι μία "αδύναμη δύναμη": Είναι δύναμη και διεκδικεί, αλλά είναι αδύναμη και δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτό που θέλει», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

«Και είναι μία αναθεωρητική δύναμη που θέλει να αλλάξει τις δομές του διεθνούς συστήματος αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνει. Αυτό εξηγεί, όπως τόνισε, τη συμπεριφορά της», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι υπάρχουν εγγενείς αντιφάσεις και αντιθέσεις στα φαινόμενα, οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη και επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της διατήρησης ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας με τη Ρωσία και της επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, άσκησε κριτική στην κακή συνήθεια και πρακτική που ακολουθείται στις νατοϊκές συναντήσεις να λέγονται από όλους τα ίδια και να αποφεύγουν όλοι να απαντήσουν στον πυρήνα των ζητημάτων.
«Αυτό, το είδαμε χαρακτηριστικά με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Το ίδιο, συμβαίνει και με τη Ρωσία. Δεν απαντάμε στο κεντρικό ερώτημα εάν θέλουμε και θεωρούμε τη Ρωσία μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Στον Ψυχρό Πόλεμο, παρόλη την αντιπαλότητα και διαπάλη των συστημάτων, η Σοβιετική Ένωση ήταν μέρος του Ελσίνκι, μιας αρχιτεκτονικής δομής ασφάλειας», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και τόνισε:

«Το κεντρικό ερώτημα σήμερα, όπως επισήμανε, είναι εάν θέλουμε να φτιάξουμε μία δομή ασφάλειας ενάντια στη Ρωσία ή μια κοινή δομή ασφάλειας της Ευρώπης με τη Ρωσία».
Ο κ. Κοτζιάς προέταξε την εφαρμογή της μεθόδου της δεκαετίας του '60, δηλαδή την προσέγγιση για την αλλαγή. «Εγώ δεν είμαι με αυτούς που λένε ότι δεν πρέπει να προσεγγίζουμε και να συζητάμε, δεν είμαι και με αυτούς που λένε να συζητάμε για να συζητάμε. Εγώ είμαι υπέρ του να συζητάμε με στόχο την αλλαγή», είπε και πρόσθεσε: «Το δεύτερο σε αυτό το σημείο είναι να πούμε τι ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε».
Τέλος, υπογράμμισε ότι το άλλο στοιχείο της συμπεριφοράς της Ρωσίας είναι στο near abroad (το εγγύς εξωτερικό), ότι δηλαδή στην περιφέρειά τους οι Ρώσοι δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά όπως σε μακρινές χώρες. Δεν επιθυμούν να αλλάξουν τα σύνορα της Γαλλίας ή της Ισπανίας. Το εγγύς εξωτερικό τους όμως το θεωρούν προνομιακό πεδίο ελέγχου τους. Κάτι που στη Δύση, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, δημιουργεί διάσταση απόψεων ως προς την πολιτική έναντι της Ρωσίας, διότι αυτός που δεν βρίσκεται στο near abroad θεωρεί ότι είναι υπερβολικές οι ανησυχίες των χωρών που είναι στο near abroad της Ρωσίας.
πηγή: cnn.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /