header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
29.01.2012 12:27

Γαλάζια διλήμματα για τις «κόκκινες γραμμές» Αρης Ραβανός ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΑΜΑΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ


Στη Ρωσία, όπου ο κ. Αντ. Σαμαράς βρέθηκε επί τριήμερο, χρησιμοποιούν ευρέως την παροιμία «Αυτός ο μποναμάς δεν είναι για μας». Για τη ΝΔ ο «μποναμάς» της νέας δανειακής σύμβασης με τα νέα μέτρα για να υπάρξει το νέο πακέτο διάσωσης δεν είναι αποδεκτός. «Δεν είναι για εμάς. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε» λένε χαρακτηριστικά, ενώ κυριαρχεί ευρέως πλέον στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας η συζήτηση για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κ. Σαμαρά που ζυγίζει τις αποφάσεις του.
Η επίσκεψη στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να τον ανανέωσε αρκετά και να του έδωσε μια επικοινωνιακή ώθηση, πέρα από το γεγονός ότι ξεκίνησε ένα φλερτ με τη ρωσική πολιτική ελίτ για την «επόμενη ημέρα», η τρόικα όμως τον περιμένει με... άγριες διαθέσεις. Ο ίδιος κατανοεί το δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τη χώρα, αλλά δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος, φθάνει να φανεί μέχρι ποιου σημείου, να υποχωρήσει.
Κάν' το όπως ο Λένιν
Ο Λένιν, ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, το μαυσωλείο του οποίου βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, το οποίο δεν επισκέφθηκε ο κ. Σαμαράς, αλλά ήταν σε... απόσταση αναπνοής, έλεγε: «Είναι παλιά αλήθεια ότι στην πολιτική συχνά πρέπει να διδαχθείς από τον εχθρό». Αυτή την περίοδο ο κ. Σαμαράς διδασκόμενος από τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς της τρόικας, του «γαλάζιου» εχθρού, προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του, αν και δεν ξεφεύγει από το γνωστό δόγμα «ναι στους στόχους, όχι στα σκληρά μέτρα», δέχεται όμως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η απόφαση είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς από τη μία πλευρά πρέπει να μη μεταβάλει εξ ολοκλήρου τη στρατηγική του, καθώς με αυτήν το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να κερδίσει ξανά τον αστικό κόσμο, αλλά από την άλλη υπάρχει η πίεση του ΛΑΟΣ και το λαϊκό τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ. «Θα υποχωρήσουμε σε όλα, όμως με τίποτε στην εθνική μας υπερηφάνεια» είπε προχθές ο πρόεδρός του κ. Γ. Καρατζαφέρης, ενώ στην ίδια λογική κινούνται όλες οι «αντιμνημονιακές φυλές» της ΝΔ που προτάσσουν την εθνική αξιοπρέπεια.
Οι πιέσεις είναι ήδη πολλές από το εξωτερικό, ενώ κορυφαία στελέχη έχουν πληροφορηθεί ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια για τον πρόεδρο της ΝΔ από υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής καγκελαρίας αλλά και από παράγοντες του ΕΛΚ.
Η γραμμή της ΝΔ ως αυτή τη στιγμή είναι πιο κοντά προς την άρνηση, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις, ενστάσεις και διλήμματα. «Η υπογραφή της ΝΔ, η συναίνεσή της θα αποτυπωθεί στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή» είναι η άποψη του κ. Δ. Σταμάτη, πολιτικού συμβούλου του κ. Σαμαρά, που απηχεί και τις απόψεις πολλών στο κεντρικό επιτελείο. Στον τρίτο όροφο των κτιρίων της ΝΔ (Λεωφ. Συγγρού 340) επέστρεψαν οι μνήμες από την περίοδο που ο κ. Σαμαράς έστειλε την επιστολή στους πιστωτές και στο ΕΛΚ. Η άποψη όμως που κυριαρχεί πλέον είναι ότι γραπτή δέσμευση πρέπει να υπάρχει μόνο από τον Πρωθυπουργό και οι εταίροι θα πρέπει να δεχθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο τον «λόγο της πολιτικής τους τιμής».
Πολλά τα «αγκάθια»
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αρκετά προβληματισμένος για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών, όπως μεταδίδουν τακτικοί συνομιλητές του, δεν εμφανίζεται αποφασισμένος να φθάσει στα άκρα την υπόθεση. Το ζητούμενο είναι όμως μέχρι ποιου σημείου θα κινηθεί, κάτι που συζητήθηκε προχθές το βράδυ σε κλειστή σύσκεψη συνεργατών του στο σπίτι του στην Κηφισιά. Γι' αυτό και όσα κορυφαία στελέχη βρίσκονται κοντά του, αγνοώντας τις ακραίες φωνές και τα υποτιμητικά σχόλια, επιμένουν ότι θα βρεθεί σύντομα λύση που δεν θα προσβάλλει κανέναν.Η ΝΔ βλέπει πολλά «αγκάθια» στα όσα ζητάει η τρόικα, όπως π.χ. στον εξορθολογισμό των επικουρικών και στο θέμα του μισθολογικού κόστους, στον περιορισμό κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων, ενδεχομένως ακόμη και με απολύσεις, στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κτλ. Υπάρχουν συνομιλητές του κ. Σαμαρά που θεωρούν ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί εγγράφως πως ουσιαστικά θα ακολουθήσει και αυτός απαρέγκλιτα την πολιτική του μνημονίου και άλλοι που επισημαίνουν πως οφείλει, εδώ που έφθασαν τα πράγματα, να επιδιώξει μια συμβιβαστική φόρμουλα.
«Είναι μια εξευτελιστική διαδικασία. Ας πούμε και ένα όχι επιτέλους» λένε ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ που ανήκουν στην ομάδα των υποστηρικτών του κ. Σαμαρά. Αλλοι που κινούνται στην αντιμνημονιακή πτέρυγα αναφέρουν πως υπάρχει η λογική από τους πιστωτές της «πολιτικής ταπείνωσης» και οι πιο μετριοπαθείς που μιλάνε για αναγκαία κίνηση, «εδώ που φθάσαμε».
Οι γνωρίζοντες τις εσωτερικές συζητήσεις επιμένουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει αυτό που πρέπει και επαναφέρουν μια παλαιότερη φράση-«οδηγό» του κ. Σαμαρά: «Πάνω απ' όλα βάζω την πατρίδα μου και αφήνω τον Σαμαρά στην άκρη».

Αντικρουόμενες απόψεις για τον χρόνο των εκλογών
Το τελευταίο ανάχωμα της 8ης Απριλίου
«Αν σπάσει και η “κόκκινη γραμμή” της 8ης Απριλίου, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα». Η άποψη αυτή κυριαρχεί μεταξύ πολλών συνεργατών και συνομιλητών του κ. Αντ. Σαμαρά που θεωρούν ότι η παράταση του χρόνου των εκλογών θα επιδεινώσει το κλίμα στην κομματική βάση. Το περιβάλλον είναι δύσκολο και ο κ. Σαμαράς αναμένεται να πιεστεί και εκ των έσω, όπως φαίνεται και από τις κινήσεις του κ. Γ. Καρατζαφέρη και του ΠαΣοΚ, παρά τα όποια προβλήματα έχει.
Στην ΚΟ επικρατεί προβληματισμός για ενδεχόμενη παράταση του κυβερνητικού βίου και πολλοί βουλευτές λένε – το έχουν επισημάνει και στον κ. Σαμαρά – ότι μία ακόμη παράταση του χρόνου των εκλογών δεν θα βοηθήσει στον σχεδιασμό του κόμματος.
Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, ότι όσο καθυστερεί ο χρόνος των εκλογών, και υπό την προϋπόθεση πως θα έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα της δανειακής σύμβασης, θα αυξάνονται οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ με την επιστροφή «αστών» ψηφοφόρων και όσων θεωρούνται «κεντρογενείς».
Η ανάλυση αυτή όμως δεν λαμβάνει υπόψη της το ισχυρό αντιμνημονιακό μέτωπο εντός της ΝΔ που επιμένει και προσπαθεί να επηρεάσει και τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας και στο θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων.

Αντι-μνημόνιο
Λαϊκή Δεξιά κατά τροχονόμων
Μέσο πίεσης στον κ. Αντ. Σαμαρά να διατηρήσει τις «κόκκινες γραμμές» είναι και η μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζει η λαϊκή Δεξιά (πρωτοστατεί ο κ. Γιάννης Μανώλης) στις 8 Φεβρουαρίου σε μεγάλη αίθουσα στο Περιστέρι, όπου υπολογίζει να συγκεντρώσει περισσότερα από 2.500 άτομα. Στην εκδήλωση αυτή θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος κ. Στ. Λυγερός, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Ν. Κιουτσούκης, οι κκ. Β. Κορκίδης, Π. Καλλίρης (πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου), Ηλ. Ηλιόπουλος (ΓΓ της ΑΔΕΔΥ) κ.ά., ενώ αναζητείται πρόσωπο-έκπληξη από τον χώρο της Αριστεράς. Το σύνθημά τους είναι «Εκλογές τώρα! Συνεχίζουμε την αντίσταση στο μνημόνιο, στην τρόικα και στους ντόπιους τροχονόμους».

 

 πηγή: tovima.gr 

 

Λέξεις Κλειδιά: Σαμαράς, διλήμματα, Ρωσία
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /