header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
07.10.2010 04:40

Αγροτικά προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα θέλει η Μόσχα Αγροτικά προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα θέλει η Μόσχα


Η επιμέλεια που επέδειξαν οι Έλληνες εξαγωγείς σε σχέση με την καθαρότητα των φορτίων νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών, οδήγησε σχεδόν στον διπλασιασμό των ποσοτήτων.

 

Εχέγγυο για αύξηση του όγκου των ελληνικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών προς τη ρωσική αγορά, αποτελεί η πιστή τήρηση των όρων του Μνημονίου Ε.Ε. - Ρωσίας, σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας στις εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, η επιμέλεια και αυστηρή τήρηση των όρων του Μνημονίου Ε.Ε.-Ρωσίας (για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων) που επέδειξαν οι Έλληνες εξαγωγείς, σε σχέση με την καθαρότητα των φορτίων νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών, οδήγησε σχεδόν στον διπλασιασμό των ποσοτήτων, έναντι της προηγούμενης εμπορικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT ? HELLAS, Γ. Πολυχρονάκη, αν η επιμέλεια αυτή συνεχιστεί, τότε θα διευρυνθεί ο όγκος των εξαγόμενων προς τη Ρωσία αγροτικών προϊόντων, αλλά και θα αυξηθεί η αξία των εξαγωγών την περίοδο 2010-2011.

Μάλιστα, με βάση τις πληροφορίες που έχει ο INCOFRUIT, σχετικά και με τα τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της εισαγωγής των προϊόντων από τις χώρες της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, οι Έλληνες εξαγωγείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

Στους ελέγχους που πραγματοποίησε η αρμόδια ρωσική αρχή (Rosselkhoznadzor) σε εξαγωγείς έξι ευρωπαϊκών χωρών διαπιστώθηκε η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας και εκφράσθηκε η ανησυχία για τη διαπίστωση της έκδοσης από εξουσιοδοτημένα εργαστήρια πιστοποιητικών ασφαλείας για φυτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Με απόφαση της Ρωσικής Υπηρεσίας Rosselkhoznadzor από την 1 Οκτωβρίου του 2010 το σύνολο των παραγομένων προϊόντων της Βουλγαρίας θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό ασφάλειας, προκειμένου να εισαχθούν στη Ρωσία.

Τις τελευταίες αλλαγές στη ρωσική Νομοθεσία MRL (ανώτατο Όριο Καταλοίπων), για την ευθυγράμμισή της με τα διεθνή πρότυπα, ακόμη και την εναρμόνιση των επιπέδων της με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η νομοθεσία MRL ισχύει πλέον για το έδαφος της τελωνειακής ένωσης που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η μεγαλύτερη κατηγορία γεωργικών προϊόντων που εξάγονται στη ρωσική αγορά, υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους αξίας πάνω από 1,4 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 55% του όγκου και το 33% της αξίας των γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. που εξάγονται προς τη Ρωσία.

Ανάπτυξη
Παρότι, ο ρυθμός ανάπτυξης του εμπορίου σε ολόκληρη την τελευταία δεκαετία έχει επιβραδυνθεί και τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε και μείωση των τιμών, ωστόσο, αναμένεται ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών θα επαναληφθεί στη σεζόν 2010/2011.

Εξάλλου, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι η δυναμική ανάπτυξης στην αγορά της Ρωσίας παραμένει υψηλή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του ΙΝCO­FRUIT, ενώ ο ΠΟΥ συνιστά στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να τρώει τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών ημερησίως, εκτιμάται ότι οι Ρώσοι καταναλωτές καταναλώνουν κατά μέσο όρο μόνο το 30% αυτού του επιπέδου-στόχου, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη.

 

 

πηγή: Ημερήσια online
 

Λέξεις Κλειδιά: εξαγωγές, φρούτα, ροδάκινα, αγορά
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /