09.02.2011 00:00
Διεθνές σύμπαν ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ».
Η έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) με τον τίτλο “Χτίζοντας την επανάσταση: Αρχιτεκτονική και τέχνη στη Ρωσία, 1915-1935”, η οποία ξεκίνησε την πορεία της από τη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2008, άρχισε αυτές τις μέρες το μεγάλο ταξίδι της στο εξωτερικό. Πρώτος σταθμός της η Βαρκελόνη, όπου θα φιλοξενείται στο Λα Καΐσα έως τις 17 Απριλίου.
Είναι μια τριπλή έκθεση, όπως θα θυμούνται όσοι την είχαν επισκεφθεί στη Μονή Λαζαριστών, αφού περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή Κωστάκη, φωτογραφίες κτιρίων από το Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας και φωτογραφίες των ίδιων κτιρίων όπως είναι σήμερα από τον φακό του αμερικανού φωτογράφου Ρίτσαρντ Περ.
“Η έκθεση παρουσιάζει τη σύνθεση της τέχνης με την αρχιτεκτονική την περίοδο του κονστρουκτιβισμού”, λέει η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του μουσείου, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τη Βαρκελόνη. “Αυτή η έκθεση έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από την πρώτη ημέρα που είχε παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, και την είχαν επισκεφθεί πολλοί σημαντικοί αρχιτέκτονες και ιστορικοί. Μεταξύ αυτών και η διευθύντρια της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, η οποία μας είχε προτείνει να τη φιλοξενήσει και στο Λονδίνο”. Η παρουσίαση εκεί θα γίνει μετά τη στάση στην Ισπανία, αφού μετά τη Βαρκελόνη θα τη δουν και στη Μαδρίτη. Όμως το ταξίδι της δεν θα σταματήσει στο Λονδίνο, αφού έπονται εκθέσεις στο Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου στο Βερολίνο, ενώ γίνονται συζητήσεις για τον καθορισμό ημερομηνιών για την παρουσίασή της στο Μάξι της Ρώμης και στο μουσείο Λουιζιάνα της Κοπεγχάγης.
“Είναι σημαντικό ότι μια παραγωγή του μουσείου περιοδεύει, και μάλιστα σε αυτά τα τόσο σημαντικά μουσεία”, προσθέτει η κ. Τσαντσάνογλου, λέγοντας ότι το μουσείο έχει αρχίσει να λέει ‘όχι’ στις πολλές προτάσεις συνεργασίας που φθάνουν στη Θεσσαλονίκη. Όμως μερικές τις αποδέχεται. Έτσι, για παράδειγμα, μέσα στο 2011 θα συνεργασθεί με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το γνωστό ΜΟΜΑ.
Μια νέα διάσταση
Στη Μονή Λαζαριστών παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες η έκθεση το “Σύμπαν της Ρώσικης Πρωτοπορίας”, επίσης διεθνής παραγωγή, που έγινε σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποτίνι του Σανταντέρ.
Παράλληλα το μουσείο διοργανώνει ένα εργαστήριο για νέους καλλιτέχνες και μια έκθεση με σημαντικούς σύγχρονους διεθνείς καλλιτέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την 3η Μπιενάλε, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο.
“Το οικονομικό πρόβλημα που μας είχε τρομάξει λύθηκε, αφού τρεις μπιενάλε, δηλαδή του 2011, του 2013 και του 2015, χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ με ένα εκατομμύριο η καθεμία”, αναφέρει η Μαρία Τσαντσάνογλου. Μετά από πρόταση της Κατερίνας Κοσκινά, προέδρου του δσ του ΚΜΣΤ, η φετινή μπιενάλε επρόκειτο να επικεντρωθεί στη Μεσόγειο. Η αρχική ιδέα διευρύνθηκε μετά την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού για το Σταυροδρόμι των Πολιτισμών, ώστε να περιλάβει χώρες όπως το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, καθώς και τις αραβικές χώρες της Μεσογείου.
“Την περιμένουν πια οι Θεσσαλονικείς”, σημειώνει η κ. Τσαντσάνογλου, κρίνοντας και από την επισκεψιμότητα των προηγούμενων μπιενάλε (η πρώτη συγκέντρωσε 40.000 επισκέπτες, ενώ 60.000 προσήλκυσε η δεύτερη).
Η επιλογή των επιμελητών έχει γίνει, αλλά θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με το σκεπτικό της έκθεσης, η οποία θα είναι υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί από την κίνηση των πέντε μουσείων.
“Αυτό της δίνει μια νέα διάσταση. Το Κρατικό θα έχει τον διαχειριστικό ρόλο, ενώ υπάρχει μια οργανωτική επιτροπή με συμμετοχή όλων των μουσείων, τα οποία θα παραχωρήσουν χώρους για το κεντρικό πρόγραμμα, αλλά θα διοργανώσουν και δικές τους εκθέσεις, που θα συνδιαλέγονται με το κεντρικό πρόγραμμα”, λέει η κ. Τσαντσάνογλου και προσθέτει: “Η μπιενάλε πρέπει να είναι η μπιενάλε της Θεσσαλονίκης. Πουθενά δεν υπάρχει μπιενάλε μουσείου, αλλά υπάρχει για παράδειγμα η μπιενάλε της Βενετίας ή η μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης”.
Πόλεις εν κινήσει
Ομιλίες ενδιαφέρουσες και ποικίλης θεματολογίας πλαισιώνουν την έκθεση “Το σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας”. Στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη πραγματοποιείται σήμερα στις 7 μ.μ. ομιλία του αρχιτέκτωνα, μηχανικού Σταύρου Αλιφραγκή με θέμα “Πόλεις εν κινήσει. Αρχιτεκτονική και πόλη στη λογοτεχνία και την τέχνη του μεσοπολέμου: Μόσχα, 1920-1930”. Οι εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν αφορούν ανοικτή ξενάγηση στην έκθεση την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, από τη βοηθό επιμελήτρια της έκθεσης και επιμελήτρια του ΚΜΣΤ Αγγελική Χαριστού, ομιλία της Μαρίας Τσαντσάνογλου την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. με θέμα “Δυστοπικές αποδράσεις και ουτοπικές εξερευνήσεις: Το όραμα της κατάκτησης των άλλων τόπων στη Ρωσία” και ομιλία της Αγγελικής Χαριστού την Τετάρτη 9 Μαρτίου με θέμα “Αναζητώντας τον πλανήτη Ουτοπία: Πτήση και Διάστημα στη Ρωσική Πρωτοπορία”. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ στις ομιλίες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (δεν υπάρχει εισιτήριο).
πηγή: makthes.gr
Ποια είναι η γνώμη σας;