header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
11.04.2011

Ιλαρίων: «Η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο πάντα και παντού» Αιμίλιος Πολυγένης


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε χθες Κυριακή, 10 Απριλίου 2011 συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ κ. Ιλαρίωνας, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιο.


Επίσης, συλλειτούργησαν ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, Παπανικολάου ο βοηθός του Προέδρου του ΤΕΕΣ ιερέας Δημήτριος, ο Ιδιαίτερος του Προέδρου του ΤΕΕΣ ιεροδιάκονος Ιωάννης και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής.
Να σημειωθεί, ότι στο ιερό παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος καλωσορίζοντας τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ επεσήμανε, ότι η ενορία του Αγίου Παντελεήμονος έγινε τόπος προσευχής και κοινωνίας ομοδόξων αδελφών, οι οποίοι εκπροσωπούν διάφορους λαούς.
«Σας καλωσορίζουμε στην πανέμορφη και ευλογημένη ενορία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου στην σημερινή Θ. Λειτουργία προεξήρχατε. Είναι μεγάλη μας χαρά που σας έχουμε κοντά μας, ως εκπρόσωπο του αγαπητού αδελφού Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.
Εν συνεχεία, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε: «Οι Έλληνες πάντοτε με πόνο ψυχής παρακολουθούσαν τις δοκιμασίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και τώρα τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν με χαρά την αναγέννηση αυτής καυχώμενοι για τις επιτυχίες και τα κατορθώματά της.»
«Στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, ιδιαίτερη ανάγκη αποτελεί η Εκκλησία να δώσει την δική της μαρτυρία. . Γι΄ αυτό πρέπει να επιδιώκουμε όλοι οι ορθόδοξοι να είμαστε ενωμένοι, για να είναι η μαρτυρία μας δυνατή και αληθινή», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Κλείνοντας ο Μακαριώτατος, υπογράμμισε: «Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την επίσκεψή σας, στην Ελλάδα και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Χαιρόμαστε για την κοινή προσευχή στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Ορθόδοξοι Έλληνες, Ρώσοι και εκπρόσωποι άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σήμερα εδώ, σας παρακαλούμε όλοι να μεταφέρετε τις ευχές και την αγάπη μας στον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Κύριλλο και τους ομόπιστους αδελφούς μας, τους οποίους διαποιμένετε. Προσευχόμαστε για σας, και εσείς να εύχεσθε για μας. Αυτές οι προσευχές θα μεσιτεύουν στον Θεό για την κατευόδωση στην αγαθοεργία και την ευστάθεια του σύμπαντος κόσμου. καλώς ορίσατε!»
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε: «Μακαριώτατε, είναι η μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σε αυτό τον ωραίο και μεγαλοπρεπή Ναό, να βλέπω πλήθη πιστών, που κατέκλυσαν το Ναό για να συμμετάσχουν στην ακολουθία, συμπεριλαμβανομένης και της νεολαίας και παιδιών, και να χαίρομαι μαζί σας για το ότι η Ορθόδοξη πίστη, η οποία κράτησε τον τόπο σας στο διάβα των αιώνων, εξακολουθεί να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να ενισχύεται».
«Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε καλά τις εξαιρετικές δυσκολίες, οι οποίες συνοδεύουν τη μαρτυρία του Χριστού στο σύγχρονο κόσμο. Η Εκκλησία μας πέρασε εβδομήντα χρόνια της βαβυλώνιας αιχμαλωσίας, όταν της επιτέθηκαν όλες οι δυνάμεις του Άδη για να την καταστρέψουν. Τότε η Πολιτεία έβαλε σκοπό την εκρίζωση της πίστεως από τις ανθρώπινες καρδιές και κατά τη διάρκεια των εβδομήντα ετών η Εκκλησία υφίστατο τους διωγμούς, οι ιερείς φονεύονταν και φυλακίζονταν, και πολλοί ήταν εκείνοι οι πιστοί, οι οποίοι απέδειξαν την αφοσίωση τους στο Χριστό όχι μόνο με τη ζωή τους, αλλά και το θάνατό τους», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ιλαρίων.
Εν συνεχεία, ανέφερε, ότι «σήμερα τόσο η πίστη όσο και η Εκκλησία στη χώρα μας αναγεννιούνται, όμως γνωρίζουμε ότι ο εχθρός του ανθρώπινου γένους είναι ακοίμητος και θέλει να απολέσει το ποίμνιο, αλλά πλέον με ένα άλλο τρόπο. Σήμερα θέλει να περάσει το μήνυμά του στους νέους και στα παιδιά, ότι η ευτυχία συνίσταται στο να έχει κανείς πολλά χρήματα και να σημειώνει επιτυχίες στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, και για την ευτυχία δεν είναι ανάγκη από τη θρησκευτική ζωή, δεν είναι ανάγκη από μια σταθερή οικογένεια, όπως δεν είναι ανάγκη από συζυγική πίστη και την προσφορά αγάπης στα παιδιά μας. Παρά την υιοθετημένη σήμερα καταναλωτική προσέγγιση της ζωής η Εκκλησία θα διακηρύττει πάντα τις διαχρονικές αλήθειες.»
«Υπενθυμίζουμε συνέχεια στους ανθρώπους ότι ο λόγος της υπάρξεως της Εκκλησίας δεν είναι μόνο, όπως λένε, η κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών, δηλαδή η τέλεση των βαπτίσεων, γάμων και κηδειών. Η Εκκλησία καλείται να μαρτυρεί την αλήθεια ακόμα και εκτός του Ναού. Όταν μας λένε: «Εσείς, οι άνθρωποι της Εκκλησίας, πρέπει να ασχολείστε με τα δικά σας εσωτερικά θέματα χωρίς να επεμβαίνετε στα πολιτικά, στα ζητήματα κοινωνικής ηθικής», έχουμε να πούμε ότι η Εκκλησία δικαιούται να μαρτυρεί για την αλήθεια πάντα και παντού και κανείς, ποτέ και πουθενά δεν πρέπει να την απαγορεύει αυτό.
Ακόμη, πρόσθεσε: «Όταν κηρύττουμε εκτός των Ναών μας, δε μαρτυρούμε μόνο για τις θεολογικές αλήθειες, αλλά κάνουμε λόγο για το νόημα  της ζωής, υπενθυμίζουμε τις πανανθρώπινες αλήθειες, επί των οποίων κατά τη διάρκεια των αιώνων βασιζόταν η ζωή των ανθρώπων. Ανάμεσα σε αυτές την κυριαρχούσα θέση την κατέχει η ισχυρή χριστιανική Ορθόδοξη οικογένεια.»
Στην εποχή μας, όταν καταγράφονται τόσα διαζύγια, έχουμε τόσες ελλιπείς οικογένειες, τόσες ανθρώπινες τραγωδίες εξαιτίας της συζυγικής απάτης, η Εκκλησία εξακολουθεί να λέει εκείνα, τα οποία διδάσκει εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια, ότι η ζωή δίνεται στον άνθρωπο μία μόνο φορά και δε μπορεί να τη ζήσει «πρόχειρα». Πρέπει να ζούμε έτσι ώστε κάθε μέρα της επίγειας μας υπάρξεως να έχει νόημα. Υπενθυμίζουμε ότι αναζητώντας τον Θεό ο άνθρωπος ποτέ δε μένει στο ίδιο σημείο: ανά πάσα στιγμή της ζωής τους είτε πλησιάζει στον Θεό, είτε απομακρύνεται από αυτόν. Η Εκκλησία θα μαρτυρεί πάντα για αυτές τις αλήθειες, παρ΄ όλες τις συγκυρίες. Αυτή είναι η δύναμή της και η δύναμη της Αγίας Ορθοδοξίας», είπε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, σε ανάμνηση της κοινής προσευχής ο προσέφερε στην ενορία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος μια εικόνα της Παναγίας του Καζάν.

 

πηγή:  Romfea.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /