header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
11.04.2011

Ιλαρίων: «Η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο πάντα και παντού» Αιμίλιος Πολυγένης


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε χθες Κυριακή, 10 Απριλίου 2011 συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ κ. Ιλαρίωνας, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιο.


Επίσης, συλλειτούργησαν ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, Παπανικολάου ο βοηθός του Προέδρου του ΤΕΕΣ ιερέας Δημήτριος, ο Ιδιαίτερος του Προέδρου του ΤΕΕΣ ιεροδιάκονος Ιωάννης και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής.
Να σημειωθεί, ότι στο ιερό παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος καλωσορίζοντας τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ επεσήμανε, ότι η ενορία του Αγίου Παντελεήμονος έγινε τόπος προσευχής και κοινωνίας ομοδόξων αδελφών, οι οποίοι εκπροσωπούν διάφορους λαούς.
«Σας καλωσορίζουμε στην πανέμορφη και ευλογημένη ενορία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου στην σημερινή Θ. Λειτουργία προεξήρχατε. Είναι μεγάλη μας χαρά που σας έχουμε κοντά μας, ως εκπρόσωπο του αγαπητού αδελφού Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.
Εν συνεχεία, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε: «Οι Έλληνες πάντοτε με πόνο ψυχής παρακολουθούσαν τις δοκιμασίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και τώρα τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν με χαρά την αναγέννηση αυτής καυχώμενοι για τις επιτυχίες και τα κατορθώματά της.»
«Στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, ιδιαίτερη ανάγκη αποτελεί η Εκκλησία να δώσει την δική της μαρτυρία. . Γι΄ αυτό πρέπει να επιδιώκουμε όλοι οι ορθόδοξοι να είμαστε ενωμένοι, για να είναι η μαρτυρία μας δυνατή και αληθινή», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Κλείνοντας ο Μακαριώτατος, υπογράμμισε: «Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την επίσκεψή σας, στην Ελλάδα και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Χαιρόμαστε για την κοινή προσευχή στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Ορθόδοξοι Έλληνες, Ρώσοι και εκπρόσωποι άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σήμερα εδώ, σας παρακαλούμε όλοι να μεταφέρετε τις ευχές και την αγάπη μας στον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Κύριλλο και τους ομόπιστους αδελφούς μας, τους οποίους διαποιμένετε. Προσευχόμαστε για σας, και εσείς να εύχεσθε για μας. Αυτές οι προσευχές θα μεσιτεύουν στον Θεό για την κατευόδωση στην αγαθοεργία και την ευστάθεια του σύμπαντος κόσμου. καλώς ορίσατε!»
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε: «Μακαριώτατε, είναι η μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σε αυτό τον ωραίο και μεγαλοπρεπή Ναό, να βλέπω πλήθη πιστών, που κατέκλυσαν το Ναό για να συμμετάσχουν στην ακολουθία, συμπεριλαμβανομένης και της νεολαίας και παιδιών, και να χαίρομαι μαζί σας για το ότι η Ορθόδοξη πίστη, η οποία κράτησε τον τόπο σας στο διάβα των αιώνων, εξακολουθεί να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να ενισχύεται».
«Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε καλά τις εξαιρετικές δυσκολίες, οι οποίες συνοδεύουν τη μαρτυρία του Χριστού στο σύγχρονο κόσμο. Η Εκκλησία μας πέρασε εβδομήντα χρόνια της βαβυλώνιας αιχμαλωσίας, όταν της επιτέθηκαν όλες οι δυνάμεις του Άδη για να την καταστρέψουν. Τότε η Πολιτεία έβαλε σκοπό την εκρίζωση της πίστεως από τις ανθρώπινες καρδιές και κατά τη διάρκεια των εβδομήντα ετών η Εκκλησία υφίστατο τους διωγμούς, οι ιερείς φονεύονταν και φυλακίζονταν, και πολλοί ήταν εκείνοι οι πιστοί, οι οποίοι απέδειξαν την αφοσίωση τους στο Χριστό όχι μόνο με τη ζωή τους, αλλά και το θάνατό τους», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ιλαρίων.
Εν συνεχεία, ανέφερε, ότι «σήμερα τόσο η πίστη όσο και η Εκκλησία στη χώρα μας αναγεννιούνται, όμως γνωρίζουμε ότι ο εχθρός του ανθρώπινου γένους είναι ακοίμητος και θέλει να απολέσει το ποίμνιο, αλλά πλέον με ένα άλλο τρόπο. Σήμερα θέλει να περάσει το μήνυμά του στους νέους και στα παιδιά, ότι η ευτυχία συνίσταται στο να έχει κανείς πολλά χρήματα και να σημειώνει επιτυχίες στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, και για την ευτυχία δεν είναι ανάγκη από τη θρησκευτική ζωή, δεν είναι ανάγκη από μια σταθερή οικογένεια, όπως δεν είναι ανάγκη από συζυγική πίστη και την προσφορά αγάπης στα παιδιά μας. Παρά την υιοθετημένη σήμερα καταναλωτική προσέγγιση της ζωής η Εκκλησία θα διακηρύττει πάντα τις διαχρονικές αλήθειες.»
«Υπενθυμίζουμε συνέχεια στους ανθρώπους ότι ο λόγος της υπάρξεως της Εκκλησίας δεν είναι μόνο, όπως λένε, η κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών, δηλαδή η τέλεση των βαπτίσεων, γάμων και κηδειών. Η Εκκλησία καλείται να μαρτυρεί την αλήθεια ακόμα και εκτός του Ναού. Όταν μας λένε: «Εσείς, οι άνθρωποι της Εκκλησίας, πρέπει να ασχολείστε με τα δικά σας εσωτερικά θέματα χωρίς να επεμβαίνετε στα πολιτικά, στα ζητήματα κοινωνικής ηθικής», έχουμε να πούμε ότι η Εκκλησία δικαιούται να μαρτυρεί για την αλήθεια πάντα και παντού και κανείς, ποτέ και πουθενά δεν πρέπει να την απαγορεύει αυτό.
Ακόμη, πρόσθεσε: «Όταν κηρύττουμε εκτός των Ναών μας, δε μαρτυρούμε μόνο για τις θεολογικές αλήθειες, αλλά κάνουμε λόγο για το νόημα  της ζωής, υπενθυμίζουμε τις πανανθρώπινες αλήθειες, επί των οποίων κατά τη διάρκεια των αιώνων βασιζόταν η ζωή των ανθρώπων. Ανάμεσα σε αυτές την κυριαρχούσα θέση την κατέχει η ισχυρή χριστιανική Ορθόδοξη οικογένεια.»
Στην εποχή μας, όταν καταγράφονται τόσα διαζύγια, έχουμε τόσες ελλιπείς οικογένειες, τόσες ανθρώπινες τραγωδίες εξαιτίας της συζυγικής απάτης, η Εκκλησία εξακολουθεί να λέει εκείνα, τα οποία διδάσκει εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια, ότι η ζωή δίνεται στον άνθρωπο μία μόνο φορά και δε μπορεί να τη ζήσει «πρόχειρα». Πρέπει να ζούμε έτσι ώστε κάθε μέρα της επίγειας μας υπάρξεως να έχει νόημα. Υπενθυμίζουμε ότι αναζητώντας τον Θεό ο άνθρωπος ποτέ δε μένει στο ίδιο σημείο: ανά πάσα στιγμή της ζωής τους είτε πλησιάζει στον Θεό, είτε απομακρύνεται από αυτόν. Η Εκκλησία θα μαρτυρεί πάντα για αυτές τις αλήθειες, παρ΄ όλες τις συγκυρίες. Αυτή είναι η δύναμή της και η δύναμη της Αγίας Ορθοδοξίας», είπε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, σε ανάμνηση της κοινής προσευχής ο προσέφερε στην ενορία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος μια εικόνα της Παναγίας του Καζάν.

 

πηγή:  Romfea.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΜάσλενιτσα: Η αποκριά των Ρώσων / η συντακτική ομάδαΑδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΑνησυχία μεν, ουδετερότητα δε από πλευράς Μόσχας για την τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΠανσυριακό Φόρουμ στο Σότσι: Ειρήνη στο λαό της Συρίας! / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΠανσυριακό Φόρουμ: Η Συρία ξαναστήνεται στα πόδια της / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΜε -7°C βούτηξε για τα Θεοφάνεια ο Πούτιν / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΛαβρόφ: Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο Σκοπιανό / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΜνημείο Ντοστογιέφσκι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΘ.Αυγερινός για Λαβροφ και ζήτημα Σκοπίων- Τι λέει ο ανταποκριτής για το mega_ 15_1_2018 / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΛαβρόφ: Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ακριβό υγροποιημένο αέριο, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ / Θανάσης ΑυγερινόςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΣ.Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από υποχωρήσεις, η ΠΓΔΜ έχει / Θανάσης Αυγερινός