header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01.10.2011 14:02

Ανοίγονται νέοι ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και ρωσικής αγοράς ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ


Οι δυνατότητες που υπάρχουν για τη συνεργασία της Ρόδου με την Ρωσία σε πολλούς τομείς εκτός από τον τουριστικό επισημάνθηκε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το απόγευμα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το Ελληνο-Ρωσικό Επενδυτικό Συνέδριο με θέμα «Νέοι Ορίζοντες για Οικονομικές, Τουριστικές και Εμπορικές Σχέσεις» που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Μόσχας.


Οι εργασίες του συνεδρίου που είναι σημαντικές για την περιοχή μας καθώς θα ανοίγονται νέοι ορίζοντες συνεργασίας και νέοι δίαυλοι επικοινωνίας με την ρωσική αγορά, θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και θα ολοκληρωθούν στις 2 Οκτωβρίου. Σε αυτές θα συμμετάσχουν 100 Ρώσοι πολιτικοί και επιχειρηματίες που ήρθαν χθες στο νησί μας.
Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού για τα θέματα της κοινοπολιτείας ανεξαρτήτων κρατών ,αποδήμων ομογενών και διεθνούς ανθρωπιστικής συνεργασίας G.Muradov , οι πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης ,του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Κώστας Χρυσοχοΐδης ,Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος,της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου Κώστας Γεωργιάδης ,του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος,ο βουλευτής της άνω βουλής της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Επιτροπής για την Νεολαία και τον Τουρισμό AI. Borisov,ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών N. Tonkov, ο γενικός διευθυντής του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Μόσχας Yuri Azarov και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Κέντρο Στρατηγικών Επεξεργαασιών» Μikh. Dimitriev. Την συνέντευξη παρακολούθησε και ο Α αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης. ο οποίος ως υφυπουργός Εξωτερικών είχε εργαστεί για την θεμελίωση της ελληνορωσικής φιλίας.
Τους φίλους μας από τη Ρωσία μια φίλη χώρα καλωσόρισε ο κ. Μαχαιρίδης ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον φίλο της Ρόδου και της Ελλάδα όπως είπε τον κ. Muradov.
«Είναι εδώ οι φίλοι μας οι Ρώσοι για να διερευνήσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας. Το συνέδριο είναι το πρώτο βήμα για την εκπλήρωση του στόχου αυτού. Πολιτικά και επιχειρηματικά στελέχη των δύο πλευρών στο ίδιο τραπέζι θα αναζητήσουν νέα επίπεδα συνεργασίας. Η διοργάνωση του συνεδρίου έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή μας και την Περιφέρειά μας για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει μια Περιφέρεια και θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων και όχι απλοί παρατηρητές. Το συνέδριο επιφυλάσσει καλά νέα και έχει μηνύματα να στείλει» ανέφερε ο κ. Μαχαιρίδης.
Σε άπταιστα ελληνικά ο κ. Muradov απέδειξε τα φιλελληνικά του αισθήματα και αναφέρθηκε στην σημασία του συνεδρίου και στις δυνατότητες της συνεργασίας μεταξύ της Ρόδου με την Ρωσία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη χαρά να σας χαιρετίζω στη Ρόδο, έναν ιστορικό τόπο. Το συνέδριο δεν θα περιοριστεί μονό στην οικονομική συνεργασία μας αλλά θα εδραιώσει και τις σχέσεις μεταξύ των Ρώσων με τους Έλληνες επιχειρηματίες. Βρισκόμαστε στην άκρη μιας δύσκολης περιόδου για όλη την ανθρωπότητα ,οι εξελίξεις στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή είναι ραγδαίες και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί υπαγορεύει την ανάγκη συνεργασίας».
Από την δική του πλευρά ο κ. Borisov τόνισε: «Θεωρώ ότι οι επιχειρηματίες μας θα βρουν κοινή γλώσσα , έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και όχι μόνο για τον τουρισμό. Αυτή την στιγμή οι Ρώσοι τουρίστες ψηφίζουν υπέρ της Ελλάδας και αυξάνεται ο αριθμός αυτών που έρχονται εδώ καθώς φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.»
Τους Ρώσους καλωσόρισε στη Ρόδο και ο κ. Καμπουράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ξενοδοχειακές υποδομές του νησιού μας λέγοντας ότι διαθέτει 550 ξενοδοχεία. «Είμαστε περήφανοι για τα ξενοδοχεία μας και πιο περήφανοι για την φιλοξενία και την αγκαλιά που βρίσκουν οι τουρίστες στη Ρόδο. Έρχεστε στο νησί μας για να αναζητήσετε επενδύσεις. Και για αυτό σας ευχαριστώ» τόνισε ο κ. Καμπουράκης.
Εφαλτήριο επιχειρηματικών ευκαιριών για να βρεθούν τα σημεία συνεργασίας χαρακτήρισε το συνέδριο ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζοντας ότι αιχμή του δόρατος μπορεί να είναι ο τουρισμός, εντούτοις θα μπορούσε η συνεργασία να επεκταθεί και στην διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης με τον κ.Azarov υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Μόσχας και με το Ελληνο-Ρωσικό Επιμελητήριο.
Για πρώτη φορά αύριο στις εργασίες του συνεδρίου θα παρουσιαστεί από τον κ.Dimitriev πρόεδρο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης η έκθεση που αναφέρει τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για την Ελλάδα. «Τα δύο τελευταία χρόνια η Ρωσία παίζει την κινητήρια δύναμη της οικονομίας στην Ευρώπη στην οποία έχει επενδύσει 20.000.000.0000 ευρώ και η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα. Οι ξένες επενδύσεις στην χώρα σας δεν είναι υψηλές. Μπορούμε όμως να αυξήσουμε τον όγκο του τουρισμού και των επενδύσεων με τρόπους που αναφέρω στην έκθεση. Στο 1/3 μπορεί να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας αν υλοποιηθεί η πρότασή μας,πρέπει όμως να λυθούν ζητήματα που αποτελούν εμπόδιο και το συνέδριο θα μας βοηθήσει σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι Ρώσοι επιχειρηματίες για να επενδύσουν στον τουρισμό αναφέρθηκε ο κ. Azorov λέγοντας ότι το συνέδριο θα καθορίσει τους τομείς της συνεργασίας για να προχωρήσει η υλοποίηση τους.


Χαιρετισμός από το βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινό

Xαιρετισμό προς τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου απευθύνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, στο πλαίσιο του Eλληνο-Ρωσικού επενδυτικού συνεδρίου.


Μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο κ. Κρεμαστινός αναφέρει:
«Θα ήταν ιδιαίτερη η χαρά μου να συμμετάσχω στις εργασίες του Ελληνο – Ρωσικού επενδυτικού συνεδρίου που ξεκινά τις εργασίες του την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση αλλά οι προγραμματισμένες από καιρό υποχρεώσεις μου δυστυχώς δεν μου το επιτρέπουν.
Πιστεύω ότι αυτό το συνέδριο, πέραν της αναμφισβήτητης συμβολής του στην αύξηση του τουρισμού μας, θα συμβάλει και στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο λαών.
Η Δωδεκάνησος και ιδιαίτερα η Ρόδος προσφέρεται λόγω του συνδυασμού νησιωτικότητας και κλιματολογικών συνθηκών για επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού χειμώνα – καλοκαίρι. Όμως, εάν παρακολουθήσετε τη διακύμανση του τουρισμού μας από το 1960, θα παρατηρήσετε μια ημιτονοειδή καμπύλη (αυξομείωση) που σχετίζεται με τα πολιτικο-στρατιωτικά γενόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχθούμε ότι χωρίς σοβαρές υποδομές, χωρίς μαρίνες, χωρίς λιμάνια, χωρίς παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ, χωρίς ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο 30.000 συνέδρων, δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του υψηλού και ποιοτικού τουρισμού. Ολες οι άλλες Μεσογειακές χώρες διαθέτουν τέτοιες υποδομές. Δεν είναι δυνατόν ο τουρισμός των μοναδικών νησιών μας να εξαρτάται από το τι συνθήκες επικρατούν στις όμορες χώρες. Οι διακυμάνσεις των τελευταίων ετών στην αύξηση του τουρισμού μας, μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πρώτιστος λόγος που καθορίζει την άνοδο ή την πτώση του τουρισμού είναι το επικρατούν πολιτικο-στρατιωτικό κλίμα στην περιοχή της Μεσογείου. Όμως τα νησιά μας που είναι μοναδικά στη Μεσόγειο - και ενδεχομένως σε όλον τον κόσμο - πρέπει να προσελκύουν πρωτογενώς τον τουρισμό. Τα νησιά μας μπορούν δικαιωματικά να κατέχουν την πρώτη θέση όχι μόνο σε αριθμούς τουριστών αλλά και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και φυσικά στο τουριστικό εισόδημα.
Τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, όλοι συμφωνούμε ότι το μείζον ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, όμως σταθερή ανάπτυξη χωρίς ουσιαστικές υποδομές είναι αδύνατη.
Πιστεύω, κ. Περιφερειάρχα ότι μπορείτε και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλετε στον τομέα αυτό. Αλλωστε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο της Μόσχας το επιβεβαιώνει. Χαιρετίζω, κατά συνέπεια, το σημερινό συνέδριο και ιδιαίτερα τους ξένους συνέδρους, ευχόμενος καλή παραμονή στη Ρόδο, παράλληλα με την ευόδωση των στόχων του συνεδρίου.


Πρόγραμμα Συνεδρίου

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011
10.00: Αναχώρηση από τα ξενοδοχεία
11.00: ¶φιξη στη Λίνδο
Στάση για πανοραμική φωτογράφηση, στη συνέχεια στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου. Βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου, λίγα βήματα μακριά από το παραδοσιακό χωριό. Πιστεύεται ότι πέρασε από αυτό το σημείο ο ¶γιος Παύλος το 43μΧ για να διδάξει τον Χριστιανισμό. Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στον ¶γιο Παύλο και γιΆ αυτό το λόγο, φιλοξενεί ετησίως πολλούς γάμους αλλοδαπών. Καλωσόρισμα με παραδοσιακό τοπικό συγκρότημα.
11.00: Ανάβαση στην Ακρόπολη της Λίνδου,
Είναι από τα πρώτα σε επισκεψιμότητα μνημεία στην Ελλάδα, σε κάθε βήμα συναντάμε μια διαφορετική ιστορική περίοδο. Απόρθητο φρούριο από την Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, την Ιπποτική περίοδο και μια μαγευτική θέα που κόβει την ανάσα. Μετά κατηφορίζουμε περνώντας μέσα από το παραδοσιακό χωριό και τα αρχοντικά σπίτια και τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του 15ου αιώνα.
Στη Λίνδο έζησε ο Κλεόβουλος, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας.
12.45: Αναχώρηση από Λίνδο

ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
17.30 – 18.00: Εγγραφές Συνεδρίου
Χαιρετισμοί:
- κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ, Μητροπολίτης Ρόδου.
- Ευστάθιος Κουσουρνάς, Δήμαρχος Ρόδου.
- Γρηγόρης Νιώτης, ΑΆ Αντιπρόεδρος της Βουλής.
- Κώστας Σκανδαλίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .
- Yuri Azarov, Γενικός Διευθυντής, Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Μόσχας .
- Αντώνης Καμπουράκης, Πρόεδρος της Ε. Ξ. Ρόδου.
- Κώστας Χρυσοχοΐδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Κήρυξη έναρξης εργασιών του συνεδρίου:
Ιωάννης Μαχαιρίδης, Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου
Θεματολογία ομιλιών - τοποθετήσεων:
-Οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις στην παρούσα κατάσταση - Προοπτικές συνεργασίας.
-Δημιουργία ενός νέου οικονομικού προτύπου Ελληνορωσικής συνεργασίας.
-Αύξηση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας.
-Ανάπτυξη θεματικών τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών σε Ελληνικές και Ρωσικές περιφέρειες.
-Υλοποίηση επενδύσεων και καινοτόμων έργων σε Ελλάδα και Ρωσία.

Ομιλητές:
-Γρ. Νιώτης, ΑΆ Αντιπρόεδρος της Βουλής.
-Γ. Νικητιάδης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού .
-Χρ. Δήμας, Πρόεδρος Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου.
-Γ. Χονδρογιάννης, Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος & Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κέρκυρας.
-Γ. Πατσιαβός, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών.
-G. Muradov, Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού για τα θέματα της κοινοπολιτείας ανεξαρτήτων κρατών, αποδήμων ομογενών και διεθνούς ανθρωπιστικής συνεργασίας.
-Borisov Al., Αντιπρόεδρος του Ομοσπ. Συμβουλίου, της Επιτροπής για τη Νεολαία και τον Τουρισμό.
-Kazakovtsev Ol., Μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπ. Επιτροπής για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές και Νομισματική Κυκλοφορία.
-Chkhikvishvili Vl., Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα.
-Tonkov N., Αντιπρόεδρος Συμβούλιου της Ομοσπ. Επιτροπής για την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

Τοποθετήσεις
Συντονιστές:
Γ. Πουσσαίος, Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου.
Σ. Κεδίκογλου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνορωσικής φιλίας.
G. Muradov, Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού για τα θέματα της κοινοπολιτείας ανεξαρτήτων κρατών, αποδήμων ομογενών και διεθνούς ανθρωπιστικής συνεργασίας.
21.30 Δείπνο στον αύλειο χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

 

πηγή : proodos.net
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /