header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
10.10.2011

Η άρση των εμποδίων στην έκδοση βίζας θα τριπλασιάσει του Ρώσους τουρίστες Νατάσας Λιαπάκη


TPIΠΛAΣIAΣMO των αφίξεων Ρώσων τουριστών στη χώρα μας έως το 2013 εγγυάται η άρση των εμποδίων για την έκδοση βίζας προς τη χώρα μας, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις του Ρωσικού Επιμελητηρίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, μιλώντας στις εργασίες του άτυπου συμβουλίου υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στην Κρακοβία, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Eνωση πολιτικές διευκόλυνσης εισόδου τουριστών στην Ευρώπη από χώρες που χρειάζονται βίζα.

 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι έγινε το πρώτο βήμα προς την απλοποίηση της διαδικασίας, με σημαντικά οφέλη. Σε ελληνορωσικό επενδυτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, ο πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Ρωσικού Επιμελητηρίου Mikhail Dmitriev τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας «απαλύνοντας» σταδιακά το νομικό πλαίσιο της έκδοσης βίζας.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία μπορεί να αναδειχθεί έως το 2013 στη 2η σημαντικότερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, καταλαμβάνοντας μερίδιο ίσο με το Ηνωμένο Βασίλειο στις συνολικές τουριστικές αφίξεις της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης Sveltana Misikhina στο ελληνορωσικό συνέδριο, το 2013 οι αφίξεις Ρώσων τουριστών θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. αγγίζοντας έως και τα 1,9 εκατ. Μάλιστα, εντός μιας διετίας θα έχουμε τριπλασιασμό των αφίξεων Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας, δεδομένου ότι οι Ρώσοι που επισκέφτηκαν τη χώρα φέτος πλησιάζουν τους 650.000.

Ακόμα, το μερίδιο της ρωσικής αγοράς επί του συνόλου των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα θα αυξηθεί από το 4,4% που βρίσκεται σήμερα σε 6,5%-7,6% το 2012 και 9,5%-12% το 2013. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις απορρέουν τόσο από τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού όσο και από τα δεδομένα του Yπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, που μελετούν τις προοπτικές ανάπτυξης του ρωσικού τουριστικού ρεύματος αναφορικά με τα μεγέθη του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας.

Στην ανάδειξη των δυνατοτήτων της ρωσικής αγοράς θα συμβάλει σημαντικά όχι μόνο η περαιτέρω απλοποίηση της έκδοσης βίζας προς τη χώρα μας, αλλά και η εναρμόνιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα ελληνικά ξενοδοχεία με τις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών και η αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών της χώρας, όπως τόνισε η κ. Misikhina. Υπενθυμίζεται ότι οι αφίξεις Ρώσων επισκεπτών στη χώρα παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία από το 2010, οπότε ανήλθαν σε 451.200, σημειώνοντας αύξηση 63,5% συγκριτικά με το 2009. Σημαντικό μερίδιο της ρωσικής τουριστικής αγοράς απορρόφησαν φέτος τα Δωδεκάνησα (250.000 επισκέπτες από το σύνολο των 650.000).

 

Ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον

 

Στον κλάδο των μεταφορών, των ακινήτων και των λιμενικών υποδομών ενδιαφέρονται να επενδύσουν οι Ρώσοι επιχειρηματίες, όπως επισήμανε ο Mikhail Dmitriev, πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Ρωσικού Επιμελητηρίου, στην παρουσίασή του με θέμα «Πώς μπορεί να συμβάλει η Ρωσία στην αναβίωση της ελληνικής οικονομίας», στο πλαίσιο του ελληνορωσικού επενδυτικού συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών για τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών οργανισμών, με έμφαση στην αξιοποίηση του ΟΣΕ. Μάλιστα, εντός των προθέσεων της ρωσικής πλευράς είναι η δημιουργία συνεργειών, ώστε ο ελληνικός σιδηρόδρομος να συνδεθεί με την επέκταση της ρωσικής σήραγγας σε Μπρατισλάβα και Βιέννη. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, η πρόθεση των Ρώσων για μια τέτοιου είδους επέκταση, προς το παρόν, προσκρούει στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Τεράστιες είναι και οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων σε ζητήματα ναυτιλίας. Oπως αναφέρθηκε, υπάρχει η δυνατότητα να δομηθούν ισχυρές συμμαχίες στον ναυτιλιακό κλάδο, σε επίπεδο επενδύσεων και βελτίωσης του θαλάσσιου δικτύου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Ειδική αναφορά έγινε στον κλάδο του real estate, καθώς πολλοί Ρώσοι επισκέπτες των ελληνικών νησιών επιθυμούν να προχωρήσουν στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας στη χώρα μας. Ενδεικτικά, οι ισχυρές σχέσεις της Ρωσίας με τη Ρόδο καθιστούν το νησί ιδανικό προορισμό διαχείμασης.

Παράλληλα, η εξαγωγική μας δραστηριότητα προς τη Ρωσία μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά, αν ληφθεί υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον των Ρώσων για τη μεσογειακή κουζίνα και τα προϊόντα της. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών, οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων προς τη Ρωσία θα ανέλθουν σε 1,2 δισ. δολάρια. Εντούτοις, όπως επισημάνθηκε, ο ελληνικός εξαγωγικός κλάδος υστερεί σε θέματα μάρκετινγκ και διανομής, με αποτέλεσμα να επισκιάζεται από πιο ανταγωνιστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης.


πηγή: express.gr 
 

Λέξεις Κλειδιά: βίζα, Νικητιάδης, ενδιαφέρον
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΜάσλενιτσα: Η αποκριά των Ρώσων / η συντακτική ομάδαΑδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΑνησυχία μεν, ουδετερότητα δε από πλευράς Μόσχας για την τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΠανσυριακό Φόρουμ στο Σότσι: Ειρήνη στο λαό της Συρίας! / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΠανσυριακό Φόρουμ: Η Συρία ξαναστήνεται στα πόδια της / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΜε -7°C βούτηξε για τα Θεοφάνεια ο Πούτιν / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΛαβρόφ: Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο Σκοπιανό / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΜνημείο Ντοστογιέφσκι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΘ.Αυγερινός για Λαβροφ και ζήτημα Σκοπίων- Τι λέει ο ανταποκριτής για το mega_ 15_1_2018 / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΛαβρόφ: Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ακριβό υγροποιημένο αέριο, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ / Θανάσης ΑυγερινόςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΣ.Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από υποχωρήσεις, η ΠΓΔΜ έχει / Θανάσης Αυγερινός