header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
10.10.2011

Η άρση των εμποδίων στην έκδοση βίζας θα τριπλασιάσει του Ρώσους τουρίστες Νατάσας Λιαπάκη


TPIΠΛAΣIAΣMO των αφίξεων Ρώσων τουριστών στη χώρα μας έως το 2013 εγγυάται η άρση των εμποδίων για την έκδοση βίζας προς τη χώρα μας, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις του Ρωσικού Επιμελητηρίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, μιλώντας στις εργασίες του άτυπου συμβουλίου υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στην Κρακοβία, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Eνωση πολιτικές διευκόλυνσης εισόδου τουριστών στην Ευρώπη από χώρες που χρειάζονται βίζα.

 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι έγινε το πρώτο βήμα προς την απλοποίηση της διαδικασίας, με σημαντικά οφέλη. Σε ελληνορωσικό επενδυτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, ο πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Ρωσικού Επιμελητηρίου Mikhail Dmitriev τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας «απαλύνοντας» σταδιακά το νομικό πλαίσιο της έκδοσης βίζας.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία μπορεί να αναδειχθεί έως το 2013 στη 2η σημαντικότερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, καταλαμβάνοντας μερίδιο ίσο με το Ηνωμένο Βασίλειο στις συνολικές τουριστικές αφίξεις της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης Sveltana Misikhina στο ελληνορωσικό συνέδριο, το 2013 οι αφίξεις Ρώσων τουριστών θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. αγγίζοντας έως και τα 1,9 εκατ. Μάλιστα, εντός μιας διετίας θα έχουμε τριπλασιασμό των αφίξεων Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας, δεδομένου ότι οι Ρώσοι που επισκέφτηκαν τη χώρα φέτος πλησιάζουν τους 650.000.

Ακόμα, το μερίδιο της ρωσικής αγοράς επί του συνόλου των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα θα αυξηθεί από το 4,4% που βρίσκεται σήμερα σε 6,5%-7,6% το 2012 και 9,5%-12% το 2013. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις απορρέουν τόσο από τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού όσο και από τα δεδομένα του Yπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, που μελετούν τις προοπτικές ανάπτυξης του ρωσικού τουριστικού ρεύματος αναφορικά με τα μεγέθη του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας.

Στην ανάδειξη των δυνατοτήτων της ρωσικής αγοράς θα συμβάλει σημαντικά όχι μόνο η περαιτέρω απλοποίηση της έκδοσης βίζας προς τη χώρα μας, αλλά και η εναρμόνιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα ελληνικά ξενοδοχεία με τις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών και η αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών της χώρας, όπως τόνισε η κ. Misikhina. Υπενθυμίζεται ότι οι αφίξεις Ρώσων επισκεπτών στη χώρα παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία από το 2010, οπότε ανήλθαν σε 451.200, σημειώνοντας αύξηση 63,5% συγκριτικά με το 2009. Σημαντικό μερίδιο της ρωσικής τουριστικής αγοράς απορρόφησαν φέτος τα Δωδεκάνησα (250.000 επισκέπτες από το σύνολο των 650.000).

 

Ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον

 

Στον κλάδο των μεταφορών, των ακινήτων και των λιμενικών υποδομών ενδιαφέρονται να επενδύσουν οι Ρώσοι επιχειρηματίες, όπως επισήμανε ο Mikhail Dmitriev, πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Ρωσικού Επιμελητηρίου, στην παρουσίασή του με θέμα «Πώς μπορεί να συμβάλει η Ρωσία στην αναβίωση της ελληνικής οικονομίας», στο πλαίσιο του ελληνορωσικού επενδυτικού συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών για τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών οργανισμών, με έμφαση στην αξιοποίηση του ΟΣΕ. Μάλιστα, εντός των προθέσεων της ρωσικής πλευράς είναι η δημιουργία συνεργειών, ώστε ο ελληνικός σιδηρόδρομος να συνδεθεί με την επέκταση της ρωσικής σήραγγας σε Μπρατισλάβα και Βιέννη. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, η πρόθεση των Ρώσων για μια τέτοιου είδους επέκταση, προς το παρόν, προσκρούει στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Τεράστιες είναι και οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων σε ζητήματα ναυτιλίας. Oπως αναφέρθηκε, υπάρχει η δυνατότητα να δομηθούν ισχυρές συμμαχίες στον ναυτιλιακό κλάδο, σε επίπεδο επενδύσεων και βελτίωσης του θαλάσσιου δικτύου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Ειδική αναφορά έγινε στον κλάδο του real estate, καθώς πολλοί Ρώσοι επισκέπτες των ελληνικών νησιών επιθυμούν να προχωρήσουν στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας στη χώρα μας. Ενδεικτικά, οι ισχυρές σχέσεις της Ρωσίας με τη Ρόδο καθιστούν το νησί ιδανικό προορισμό διαχείμασης.

Παράλληλα, η εξαγωγική μας δραστηριότητα προς τη Ρωσία μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά, αν ληφθεί υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον των Ρώσων για τη μεσογειακή κουζίνα και τα προϊόντα της. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών, οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων προς τη Ρωσία θα ανέλθουν σε 1,2 δισ. δολάρια. Εντούτοις, όπως επισημάνθηκε, ο ελληνικός εξαγωγικός κλάδος υστερεί σε θέματα μάρκετινγκ και διανομής, με αποτέλεσμα να επισκιάζεται από πιο ανταγωνιστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης.


πηγή: express.gr 
 

Λέξεις Κλειδιά: βίζα, Νικητιάδης, ενδιαφέρον
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /