header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
12.12.2011

Ελληνορωσικό συμπόσιο: Στόχος στη ρωσική αγορά για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά είναι και άλλες περιοχές, εκτός της κορεσμένης Μόσχας


Η στόχευση των εξαγωγικών μας προσπαθειών προς τη ρωσική αγορά δεν θα πρέπει να εστιάζεται στη Μόσχα, αλλά υπάρχουν άλλες περιοχές που προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για τα Ελληνικά προϊόντα όπως αναφέρθηκε στο συμπόσιο ''Εξαγωγές Ελληνικών τροφίμων και ποτών στη Ρωσία - περιφερειακή συνεργασία'', που διοργάνωσε το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο και πραγματοποιείται στο Ευγενίδειο Ιδρυμα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλης τόνισε τη σημασία των ελληνικών εξαγωγών στην πορεία της οικονομίας μας και γνωστοποίησε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα μεταβεί στη Μόσχα για τη συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής. "Στο επιπεδο των τροφιμων όχι μόνο μπορούμε αλλα έχουμε και ποιότητα'', τόνισε αναφερόμενος στα θετικά της Μεσογειακής διατροφής.

 

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Κανελλόπουλος, από την πλευρά του, σημείωσε τη σημασία της συνέπειας για τη μελλοντική συνεργασία των δύο πλευρών. Υπογράμμισε ότι η ποιότητα των προϊόντων μας αλλά και το ευπροσάρμοστο στις απαιτήσεις των αγοραστών μας πρέπει να αξιοποιηθεί. ''Η Ελληνική γεωργία κάνει ένα πολύ μεγάλο άλμα το τελευταίο διάστημα και αυτό που θέλουμε είναι η συμβολαιακή γεωργία να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο'', ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Β. Τσικισβίλι στον χαιρετισμό του σημείωσε τη σημασία της εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών και ανέφερε ενδεικτικά ότι το 2010 σημειώθηκε αύξηση 22% στις εμπορικές συναλλαγές και πρόσθεσε ότι τα Ελληνικά αγροτικά προιόντα αποτελούν το 34% του συνόλου των προμηθειών της χώρας. Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα και το ελαιόλαδο βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών μας και πρόσθεσε ότι ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου η Ρωσία προσφέρει νέες δυνατότητες συνεργασίας.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρ. Δήμας ανέφερε ότι οι προσεχείς ενέργειες που σχεδιάζονται είναι:

- η θεσμοθέτηση ετήσιων εκδηλώσεων για τις εξαγωγες, τον τουρισμό, την κτηματαγορά (ετοιμάζεται σχετικό συνδριο για τον Μαρτιο του 2012) και άλλες εμπορικές δραστηριότητες

- την πραγματοποίηση σεμιναρίων για τη συστηματικότερη γνώση της ρώσικης αγοράς

- τη δημιουργία δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασιών με θσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Μόσχας, την Αγία πετρούπολη και άλλες βασικές περιοχές της Ρωσίας και

- τη δημιουργία δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών και συνργασιών με θεσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και τα περιφερειακά επιμελητήρια της χώρας.

Στο μήνυμα της ελληνικής πρεσβείας στη Ρωσία, που διαβάστηκε στη διοργάνωση, σημειώνεται ότι οι δύο χώρες αποτελούν εταίρους με δοκιμασμένη εμπειρία στενών πολιτικών, οικονομικών - ιδίαίτερα ενεργειακών και τουριστικών - καθώς και θρησκευτικών και πολιτικών σχέσεων και ηα ναγκη για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία γίνεται επιτακτικότερη την τρέχουσα περίοδο της οξυτατης πανευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης ''κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να αναζητήσει αξιόπιστους συμμάχους''.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνορωσικής Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας,Σ. Κεδικογλου, σχολίασε ξεκινώντας την ομιλία του ότι: ''στα δύσκολα καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι και τώρα τους έχουμε ανάγκη''. Ανέφερε με έμφαση την επιτακτική αναγκη της προσέκλυσης επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών ενώ πρόσθεσε: ''οκτώ χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνορωσικής Φιλίας ποτέ δεν είχαμε την επιτυχια που θέλαμε, ανοίγαμε πόρτες που ξαναέκλειναν αλλά δεν έχουμε άλλο χρόνο''. Σημείωσε ότι η ρωσική αγορά είναι προνομοιακή για τα ελληνικά προιόντα, τόνισε ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με την κορεσμένη αγορά της Μόσχας ''καθώς η περιφέρια είναι σημαντικότερη'' και κατέληξε: ''Οι εξαγωγές μας είναι θέμα εθνικής ανεξαρτησίας''.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ κ. Αλκ. Καλαμπόκης ανέφερε ότι στον επιχειρησιακό του άξονα για την επόμενη διετία δίνει σημασία στην ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων ώστε εκτός από τις παραδοσιακές αγορές να κατακτήσουμε και νέες αγορές στόχους όπως είναι η ρώσικη αγορά.

Ανέφερε ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια απέτυχε και γι αυτό πρέπει να στραφούμε στη πραγματική οικονομία.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε ότι τα τρόφιμα και τα ποτά καταλαμβάνουν πέτε από τις 10 πρώτες θέσεις των προϊόντων μας προς εξαγωγή στη Ρωσία και επικρότησε ότι στόχος δεν είναι μόνο η αγορά της Μόσχας.

Το ''πρόγραμμα εξωστρέφεια ΟΑΕΠ'' είναι μία σημαντική βοήθεια και κατέληξε ότι η έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζεται με το πρόγραμμα αυτό το οποίο παρουσίασε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΟΑΕΠ κ. Β.Λάζαρης.

Ελληνικές εταιρείες όπως η ΕΛΓΑΙΑ, Νηρέας, Κρητών Αρτος και EFG Ασφαλιστικές Υπηρεσίες παρουσίασαν την εμπειρία τους ενώ πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές επαφές μεταξύ εκπροσώπων από ελληνικές και 19 ρώσικες εταιρείες.

 

πηγή:omogeneia.ana-mpa.gr 

Λέξεις Κλειδιά: αγορά, Δόλης, Κανελλόπουλος
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /