header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
16.09.2013 22:47

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο: Τίμησε τη Ματβιένκο


Την πρόεδρο της Άνω Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα. Ματβιένκο, τίμησε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Ερμής» του ΕΒΕΑ, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
 

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος επέδωσε στον κα. Ματβιένκο το μετάλλιο διακεκριμένης προσωπικότητας του ΕΒΕΑ, για την πολύχρονη προσφορά της στην ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Κατά την τελετή της βράβευσης της κας. Ματβιένκο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η σημερινή της επίσκεψη της Προέδρου της Άνω Δούμας στην Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα στο ΕΒΕΑ, το ναό της επιχειρηματικότητας αποδεικνύει ότι οι ελληνορωσική φιλιά όχι μόνο υφίσταται, αλλά και μπορεί να εκβαθυνθεί ακόμη περισσότερο.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, αυτή την δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας είναι αναγκαία περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά. Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση (13,5% την περσινή χρόνια) των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Αυτή η ανοδική τάση θέλουμε να συνεχιστεί. Και μπορούμε να το πετύχουμε επ' ωφελεία και των δύο χωρών. Όπως επιθυμούμε την ενεργό και δυναμική συμμετοχή των Ρωσικών επιχειρήσεων τόσο στις επενδύσεις στην χώρα μας, όσο και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και σίγουρα αποτελεί χώρα μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών. Καλούμε την Πρόεδρο της Άνω Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αποτελέσει η Ελλάδα χώρα πρώτης επιλογής για την εισροή Ρωσικών κεφαλαίων».

Από την πλευρά της η κα. Βαλεντίνα Ματβιένκο, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ για την τιμητική αυτή διάκριση, τόνισε ότι ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψής της στη χώρα μας. «Η ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία και σκοπός της επίσκεψής μου στην Ελλάδα, η οποία γίνεται κατ' εντολή του προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι να επιβεβαιώσω την πολιτική αυτή της χώρας μου. Αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζητούμενο η εδραίωση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, αναγκαία προϋπόθεση άλλωστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». 3

Όπως ανέφερε επίσης η πρόεδρος της Άνω Δούμας της Ρωσίας, η επίσκεψή της στην Ελλάδα συμπίπτει με τα 185 χρόνια άριστων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, σχέσεων που μπορούν να εμβαθυνθούν ακόμη περισσότερο, καθώς υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διπλωματικό, αλλά και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Η κα. Ματβιένκο έκανε εκτενή αναφορά στις πρόσφατες επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της Gazprom για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, αλλά και των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για μεγάλες επενδύσεις, όχι μόνο στον ΟΣΕ, αλλά και γενικότερα σε όλο το συγκοινωνιακό πλέγμα της χώρας μας, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί συγκοινωνιακός κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Άνω Δούμας, υπάρχει πολιτική συναίνεση για κοινές επενδύσεις και το κλίμα είναι θετικό, επ' ωφελεία και των δύο χωρών. Η κα. Ματβιένκο αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα «γαλαντόμους». Στο σημείο αυτό, η κα. Ματβιένκο ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 να συμβάλει για την απλοποίηση ή ακόμη και την κατάργηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα φιλελληνικά αισθήματα που τρέφει η ίδια προσωπικά, αλλά και στο σύνολό τους οι ρώσοι πολίτες, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να στηρίξει κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι «στο πρόσωπο της κας. Ματβιένκο βλέπουμε μια πολύ καλή φίλη της Ελλάδος». Τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πρωτοστατήσει για την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας, ενώ αναφερόμενος στις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και στις αποκρατικοποιήσεις, τόνισε ότι όλες οι διεργασίες γίνονται με πλήρη διαφάνεια και με γνώμονα την ανάπτυξη. Κατέληξε δε, λέγοντας, ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα, αναγκαίες προϋποθέσεις για την εισροή ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις.
Επισυνάπτεται αναλυτικά η ομιλία του κ. Μίχαλου

«Έχουμε σήμερα τη μεγάλη τιμή και χαρά να υποδεχόμαστε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών την Πρόεδρο της Άνω Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την κυρία Βαλεντίνα Ματβιένκο.

πηγή: pelop.gr

Υποδεχόμαστε μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα, μια φίλη και θερμή υποστηρικτή της χώρας μας, που διαχρονικά έχει αποδείξει τα φιλελληνικά της αισθήματα. Και δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω το γεγονός ότι έχω τη χαρά και τη τιμή να υποδέχομαι στο Επιμελητήριο την κ. Ματβιένκο για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν όταν η κυρία Ματβιένκο διετέλεσε πρεσβευτής της χώρας της, στην Αθήνα. Και από τότε η σπουδαία αυτή Ρωσίδα πολιτικός είχε αποδείξει ότι αγαπά τη χώρα μας και τη γλώσσα μας την οποία και ομιλεί αρκετά καλά.

Η σημερινή της επίσκεψη της Προέδρου της Άνω Δούμας στην Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα στο ΕΒΕΑ, το ναό της επιχειρηματικότητας αποδεικνύει ότι οι ελληνορωσική φιλιά όχι μόνο υφίσταται, αλλά και μπορεί να εκβαθυνθεί ακόμη περισσότερο.

Η κ. Ματβιένκο, ως η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, είχε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται διαχρονικά με ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Δεσμοί οι οποίοι στηρίζονται στην βάση κοινών πνευματικών και πολιτιστικών αξιών, κοινών ιστορικών εμπειριών και παραδόσεων.

Με μεγάλη ικανοποίηση, βλέπουμε τους δεσμούς αυτούς να αποτυπώνονται όλο και περισσότερο και στο επίπεδο της επιχειρηματικής συνεργασίας.

Η πορεία των διμερών οικονομικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζει τη διάθεση των επιχειρηματικών κοινοτήτων εκατέρωθεν να συνεργαστούν, να αξιοποιήσουν από κοινού ευκαιρίες και πλεονεκτήματα. Υπάρχουν, παρ' όλα αυτά, μεγάλα περιθώρια περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, αυτή την δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας είναι αναγκαία περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά. Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση (13,5% την περσινή χρόνια) των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Αυτή η ανοδική τάση θέλουμε να συνεχιστεί. Και μπορούμε να το πετύχουμε επ' ωφελεία και των δύο χωρών. Όπως επιθυμούμε την ενεργό και δυναμική συμμετοχή των Ρωσικών επιχειρήσεων τόσο στις επενδύσεις στην χώρα μας, όσο και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και σίγουρα αποτελεί χώρα μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών. Καλούμε την Πρόεδρο της Άνω Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αποτελέσει η Ελλάδα χώρα πρώτης επιλογής για την εισροή Ρωσικών κεφαλαίων.

Ως ΕΒΕΑ αλλά και ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις: αναλαμβάνοντας δράσεις με στόχο τη διευκόλυνση της δικτύωσης μεταξύ των επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση τυχόν εμποδίων, την ενθάρρυνση και την υποστήριξη πρωτοβουλιών από κάθε πλευρά.

Οι ενέργειές μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν, σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια, αλλά και με διμερείς επιχειρηματικούς φορείς όπως το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο.

Η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της έχουν επωμιστεί τα τελευταία χρόνια το βάρος - και τις συνέπειες - της σκληρότερης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα στην Ευρώπη.

Παρά τις δυσκολίες, η χώρα κατάφερε να σταθεί όρθια, διαψεύδοντας όσους στοιχημάτιζαν στην καταστροφή της. Και συνεχίζει να προσπαθεί, με στόχο την ανάκαμψη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Παρά την εφιαλτική πραγματικότητα που βίωσαν και βιώνουν, εξακολουθούν να αγωνίζονται. Εξακολουθούν να επιδιώκουν την ανάπτυξη εκτός συνόρων. Εξακολουθούν να είναι αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί συνεργάτες για τους εταίρους τους.

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε σήμερα στις αγορές, σε όλο τον κόσμο.

Και σας ευχαριστούμε θερμά κ. Ματβιένκο, για τη συμβολή και την υποστήριξή σας σε αυτή μας την προσπάθεια.

Ως ελάχιστη αναγνώριση από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, σας απονέμουμε το Μετάλλιο Διακεκριμένης Προσωπικότητας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε να είστε σύμμαχος της Ελλάδας, στο δύσκολο δρόμο της ανάκαμψης.

Σας ευχαριστούμε και πάλι που μας τιμάτε με την παρουσία σας».

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /