header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
Ο ιερός ναός του Αγίου Χαραλάμπους που κτίστηκε το 1878
01 / 02
14.02.2014

Σότσι -Το Ποντιακό Χωριό στην «καρδιά» των Ολυμπιακών Αγώνων


Ολόκληρη η περιοχή γύρω από το Σότσι είναι διαποτισμένη από το ελληνικό στοιχείο, το οποίο έχει ριζώσει στα χωριά κοντά στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Τα παλαιά χνάρια της ιστορίας από τον Προμηθέα και τους Αργοναύτες συνεχίστηκαν και κατά τα βυζαντινά χρόνια με πολιτείες όπως η Ολβία και η Ηράκλεια. Πολλούς αιώνες μετέπειτα, Ελληνες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι που ίδρυσαν τη γειτονική πόλη Κράσναγια Πολιάνα, η οποία έγινε γνωστή ως το «ελληνικό χωριό».

 

Η ιστορία του Ελληνισμού της περιοχής συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς κάπου 6.000 άτομα ελληνικής καταγωγής εξακολουθούν να κατοικούν σε αυτήν τη γωνιά του Πόντου και να διατηρούν τις ρίζες τους.

 

Σήμερα οι Ελληνες στο Σότσι μετέχουν στην ανάπτυξη της περιοχής που γνωρίζει μεγάλη τουριστική άνθηση, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ηταν το 1878 όταν μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο μερικοί Ελληνες ποντιακής καταγωγής εγκαταστάθηκαν σε αυτήν τη δυσπρόσιτη, τότε, ορεινή περιοχή. Εφτασαν εκεί για να σωθούν μαζί με τους δικούς τους και αργότερα τους ακολούθησαν και άλλες οικογένειες από τη

 

Σταυρούπολη.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα ρίζωσαν ελληνικές οικογένειες στην περιοχή. Σήμερα εξακολουθούν να κατοικούν απόγονοί τους όπως και η οικογένεια του Αλέξανδρου Ξανθόπουλου.


«Η οικογένειά μου μετείχε στην ίδρυση της Κράσναγια Πολιάνα. Οι ιδρυτές ήταν 5-6 άτομα που είχαν φτάσει από την Τραπεζούντα και μεταξύ αυτών ήταν και ο προ προπάππους μου Γεώργιος Ξανθόπουλος. Είμαι η πέμπτη γενιά της οικογένειας, απόγονος του αρχικού ιδρυτή», λέει ο κ. Αλέξανδρος Ξανθόπουλος, δικηγόρος, ο οποίος ζει σήμερα στην Αθήνα.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην περιοχή αυτή και έζησα μέχρι 18 ετών. Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει η οικογένεια στο Σότσι και στην Κράσναγια. Κάποτε οι Ελληνες αποτελούσαν την πλειονότητα, ενώ σήμερα εκτιμώ ότι υπάρχουν 6.000 ελληνικής καταγωγής κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή. Να σημειώσω ότι για σχεδόν 100 χρονιά η κωμόπολη αυτή είχε σχεδόν αποκλειστικά Ελληνες και από την αρχή της εγκατάστασης λειτουργούσε ελληνικό σχολείο ιδίοις εξόδοις».

 

Ο ιερός ναός του Αγίου Χαραλάμπους που κτίστηκε το 1878.

Η εκκλησία
Από τα πρώτα πράγματα που φρόντισαν οι ιδρυτές της πόλης ήταν να αναγείρουν μια εκκλησία. Ο ιερός ναός του Αγίου Χαραλάμπους κτίστηκε το 1878 και ακόμα ονομάζεται «ελληνική εκκλησία».

Ακριβώς σε αυτήν την περιοχή θα διεξαχθούν και τα πιο σημαντικά αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η παγκόσμια διοργάνωση στάθηκε αφορμή για ανάπτυξη, δημιουργήθηκαν πολυτελή ξενοδοχεία και σε μια μεγάλη ακτίνα έχει αναπτυχθεί η τουριστική βιομηχανία.

 

Το Ολυμπιακό Χωριό δημιουργήθηκε κοντά στην Κράσναγια Πολιάνα (το «Κόκκινο Ξέφωτο») και οι Ελληνες με μεγάλη προσμονή υποδέχονται αυτό το κορυφαίο γεγονός στον τόπο τους. Για να υποδεχθεί με πρωτότυπο τρόπο τους αθλητές και τους επισκέπτες και για να τονίσει τη συμβολή του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, ένας ελληνικής καταγωγής κάτοικος έβαψε τη σκεπή της κατοικίας του με τα ελληνικά χρώματα.

 

«Μεγαλώσαμε σε ελληνική ατμόσφαιρα, ο κόσμος μιλούσε την ποντιακή διάλεκτο, αλλά και αρκετοί Ελληνικά. Από το 1990 ιδρύθηκε και ο ελληνικός σύλλογος ''Η Ενωση'', με πρώτο πρόεδρο τον πατέρα μου Ιωάννη Ξανθόπουλο. Στην εποχή μας αρκετοί πήραν την ελληνική ιθαγένεια και πολλοί έχουν συγγενείς στην Ελλάδα», λέει ο κ. Αλέξανδρος Ξανθόπουλος και σημειώνει ότι ο σύλλογος διοργανώνει εκδηλώσεις, συναυλίες, τιμώνται οι εθνικές εορτές της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου και βέβαια η ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στις 19 Μαΐου.

 

Επίσης και εδώ υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο από τα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς δραστηριοποιήθηκαν έμποροι, ξενοδόχοι, επιχειρηματίες και σύμφωνα με απογραφή του 1898 οι μισοί κάτοικοι ήταν ελληνικής καταγωγής.

 

«Υπάρχουν κάπου 6.000 Ελληνες στην περιοχή. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον, κάνουμε γιορτές και πάντοτε ακούγαμε και ελληνική μουσική. Αρκετά παιδιά πηγαίνουν στο φροντιστήριο των Ελληνικών», λέει η κυρία Σοφία Ζέπου, η οποία σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Επέστρεψα για να εργαστώ στην οικογενειακή επιχείρηση. Είναι μια ελληνική ταβέρνα που ξεκίνησε ο πατέρας μου πριν από πολλά χρόνια. Η περιοχή είναι πολύ τουριστική με παραλίες, σαν τη Χαλκιδική. Τώρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει αναπτυχθεί, έχουν κατασκευαστεί δρόμοι και υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία».

 

Η ΠΕΡΙΟΧΗ
Ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εσόδων

«Υπάρχει έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην ευρύτερη περιοχή του Σότσι», μας λέει και η κυρία Σοφία Προκοπίδου, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η οποία ζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. «Γεννήθηκα στο Καζακστάν από Ελληνες εξόριστους που ζούσαν στο Σότσι και επιστρέψαμε εκεί το 1969. Σήμερα η περιοχή είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και όλοι απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού, καθώς προσελκύει ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο».

 

Η ίδια επισκέπτεται τακτικά την περιοχή, έχει ερευνήσει την ιστορία, δημοσιεύει ανταποκρίσεις για το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενώ στο βιβλίο με τίτλο «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» περιγράφει με λογοτεχνικό τρόπο άγνωστες πτυχές της περιπέτειας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην Κράσναγια Πολιάνα θα διεξαχθούν αγώνες αλπικού σκι, σκι ταχύτητας, διάθλου και άλλων χιονοδρομικών αγωνισμάτων. Σε κοντινή απόσταση είναι και η περιοχή Αντλερ, όπου θα γίνουν τα υπόλοιπα αγωνίσματα: χόκεϊ, καλλιτεχνικό πατινάζ κ.λπ.

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

 hellas-now.com 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /