header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
08.11.2014

Προς σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων μετά το εμπάργκο


Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός για τους ρώσους τουρίστες, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνονται επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

 

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
 

Το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση 70% των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, ο δε αριθμός τους έφθασε στα 1,3 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, οι έλληνες τουρίστες στη Ρωσία δεν ξεπερνούν τις 4.000 τον χρόνο. Μ’ αυτά τα δεδομένα η Ρωσία επιθυμεί να ενισχυθεί το τουριστικό κύμα από και προς την Ελλάδα.
Τα παραπάνω περιέγραψε μεταξύ άλλων ο νέος πρέσβης της Ρωσίας Αντρέι Μασλόβ, χαιρετίζοντας χθες τις εργασίες του Ελληνορωσικού Εξαγωγικού Συμποσίου, που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία των εγκαινίων παραρτήματος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη. «Είναι η πρώτη φορά που το επιμελητήριο διεξάγει εξαγωγικό συμπόσιο στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας για αυτή τη διοργάνωση. Η περιοχή διαθέτει εξαγωγικό δυναμικό και το συμπόσιο διευρύνει τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας, με τη συμβολή του επιμελητηρίου», τόνισε ο κ. Μασλόβ. Ο ίδιος τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας του να διοργανώσει εθνικό περίπτερο στη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2016 και να είναι η Ρωσία τιμώμενη χώρα εκείνης της χρονιάς, καθώς το έτος αυτό ανακηρύχθηκε από τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν ως «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα.
Ο κ. Μασλόβ αναφέρθηκε και στο εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές ειδών τροφίμων από την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός επλήγη, αλλά δεν ήταν επιλογή της Ρωσίας. Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που είχαν εκτός των άλλων δυσμενείς συνέπειες στο νόμισμα και το τραπεζικό σύστημα και ήταν επόμενο να υπάρξουν αντίμετρα».
Κατά την εκτίμηση του πρέσβη, πάντως, υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας σε πολλούς τομείς. «Η Ρωσία είναι μια τεράστια αγορά και υπάρχουν παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων Ελλήνων στη Ρωσία, στον τομέα του εμπορίου. Από την άλλη πλευρά, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τη ρωσική Rosco για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ. Επίσης, οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς που αφορούν επενδύσεις στους τομείς διύλισης πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη έγιναν επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις». Ο όγκος του διμερούς εμπορίου, το 2013, σύμφωνα με τον κ. Μασλόβ έφθασε τα 7 δισ. ευρώ, αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2014 μειώθηκε και εκτιμάται ότι το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας - Ελλάδας στο τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι μειωμένο κατά 10%.
«Η ρωσική αγορά είναι πολύ σημαντική για εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις και λόγω μεγέθους υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει ακόμη περισσότερο. Είμαστε σε περίοδο ύφεσης λόγω των μέτρων, αλλά η σημερινή εκδήλωση δίνει το έναυσμα για συνεργασίες ώστε να μπουν τα ελληνικά προϊόντα στη ρωσική αγορά», υποστήριξε στον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Μπακατσέλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Bιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), όπου έγινε το συμπόσιο. Στους χώρους του ΕΒΕΘ, εξάλλου, φιλοξενείται και το παράρτημα του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Η Ρωσία έχει ταυτόσημα χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω εμπορικές σχέσεις. Το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο εργάζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο Χρήστος Δήμας, πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου. «Διεκδικούμε τα 150 εκατομμύρια των Ρώσων να επιλέγουν το ελληνικό προϊόν» σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «στόχος είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διεισδυτικότητας και να κατακτήσουμε ακόμη μεγαλύτερη αγορά στη Ρωσία».
Στο συμπόσιο, που είχε τίτλο «Προωθώντας ελληνικά προϊόντα στη ρωσική αγορά: Τρόφιμα-ποτά», πήραν μέρος εκπρόσωποι δέκα ρωσικών εισαγωγικών επιχειρήσεων και περισσότεροι από 100 ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες και τις μεθόδους εισαγωγής τροφίμων - ποτών στη ρωσική αγορά. Διοργανώθηκε από το ΕΒΕΘ, σε συνεργασία με το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Στο πλαίσιο των ελληνορωσικών επιχειρηματικών συνεργασιών που αναπτύσσονται, αναμένονται τον επόμενο χρόνο να γίνουν εισαγωγές στη Ρωσία εκκλησιαστικών ειδών που δημιουργούν οι έλληνες μοναχοί του Αγίου Όρους. Με τη μεσολάβηση του νεοσύστατου Ιδρύματος Φίλων της Ελλάδας «Η Φιλική Εταιρεία», τέμπλα και εικόνες από το Άγιο Όρος θα κοσμήσουν ρωσικούς ναούς, με πρώτο έναν ναό στο Γιακούτσκ που βρίσκεται υπό ανέγερση. Επίσης, όπως είπε στη «Μ» ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ιδρύματος, Θανάσης Αυγερινός, στο πλαίσιο συνεργασίας του Ιδρύματος με τον δήμο Θεσσαλονίκης θα επιδιωχθεί επίσης η εκπροσώπηση της Αγιορειτικής Εστίας στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Το Ίδρυμα Φίλων της Ελλάδας «Η Φιλική Εταιρεία» έχει ως στόχο να ενώσει τις δυνάμεις ρώσων επιχειρηματιών, ομογενών που ζουν στη Ρωσία και Ελλήνων, προς όφελος της Ελλάδας. Μεταξύ των πρωτοστατών της πρωτοβουλίας, στην οποία σήμερα μετέχουν περίπου 30 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, περιλαμβάνεται ο ομογενής Ιβάν Πανταζίεφ, κορυφαίο στέλεχος της ρωσικής τράπεζας Rostbank, που πρόσφατα εξαγόρασε την KEDR Bank και ενδιαφέρεται να ενισχύσει την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα με τη δημιουργία υποκαταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΜΑΘ
Ο πρέσβης της Ρωσίας Αντρέι Μασλόβ το πρωί επισκέφθηκε τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Ορφανό, με τον οποίο συζήτησαν για την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Όπως τόνισε ο κ. Ορφανός, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τη διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και η ενέργεια, παρά το ρωσικό εμπάργκο που επιβλήθηκε στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Από την πλευρά του ο κ. Μασλόβ δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /