header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.01.2015 11:23

Ν. Χουντής: Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας


«Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα αγροτικά όσο αφορά στην οικονομία της δικής μας χώρας, αλλά και γενικότερα», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.

«Ανάλογες αντιδράσεις, λόγω των συνεπειών των κυρώσεων, έχουν και άλλες χώρες της ΕΕ» σημειώνει ο κ. Χουντής και προσθέτει: «Τις ενστάσεις μας, επί της ουσίας πια θα τις διατυπώσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Υπάρχει μια βιασύνη ορισμένων κρατών-μελών, αυτή η βιασύνη αποτυπώθηκε στη δήλωση με την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της... καθώς εξεδόθη ανακοίνωση-δήλωση των αρχηγών των κρατών, χωρίς να ενημερωθεί η Ελλάδα ή χωρίς να πάρουν τη γνώμη του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήξεραν ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση και μπορούσε να ληφθεί υπόψη και η γνώμη του πρωθυπουργού», τονίζει ο κ. Χουντής.

Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χουντή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ, καταρχήν συγχαρητήρια και κάθε επιτυχία στο έργο σας. Το ΥΠΕΞ ξεκινάει με ένα δύσκολο «κρας τεστ» με τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία. Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης;

Πράγματι, υπάρχει το θέμα των κυρώσεων που θα αποφασίσουν ενδεχομένως οι υπουργοί Εξωτερικών, αλλά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, η χώρα δηλαδή εξέφρασε τη διαμαρτυρία, καθώς εξεδόθη ανακοίνωση-δήλωση των αρχηγών των κρατών, χωρίς να ενημερωθεί η Ελλάδα ή χωρίς να πάρουν τη γνώμη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ήξεραν ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση και μπορούσε να ληφθεί υπόψη και η γνώμη του πρωθυπουργού. Εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας. Αυτό το πλαίσιο της δήλωσης κάνει μια εκτίμηση για τα πρόσωπα, τα γεγονότα, και ανανεώνει τον τρίτο κύκλο, ενδεχομένως κυρώσεων της ΕΕ, απέναντι στη Ρωσία. Στην ουσία, πώς θα προχωρήσει θα το αποφασίσει το αυριανό συμβούλιο με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά.

Χθες, παρατηρήθηκε ένταση στη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής του ΥΠΕΞ ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στον τέως υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ερώτημα είναι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε θέσει καμιά κόκκινη γραμμή στο θέμα αυτό; `Η δεν ρωτήθηκε καν;

Αυτό που θα σας πω είναι ότι βγήκε δήλωση των αρχηγών των κρατών. Η χώρα μας είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, αυτό θα υπερασπιστούμε, όπως δηλώσαμε, και δεν είχε ερωτηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επί της ουσίας, οι κυρώσεις στη Ρωσία βοηθούν την Ευρώπη; Με δεδομένο ότι η Ευρώπη καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Επίσης, οι εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές. Ακόμη και η Γαλλία είχε προβλήματα στις κυρώσεις, καθώς δεν μπόρεσε να πωλήσει δύο ελικοπτεροφόρα σκάφη στη Ρωσία. Ακόμη και η χώρα μας είχε προβλήματα με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ποια είναι η θέση της χώρας για το θέμα των κυρώσεων και των σχέσεων κυρίως με τη Ρωσία;

Η θέση της νέας κυβέρνησης, που ορκίστηκε χθες, όπως το είχαμε διατυπώσει ως ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι ότι δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα αγροτικά όσο αφορά την οικονομία της δικής μας χώρας, αλλά και γενικότερα.

Τέτοιες αντιδράσεις, λόγω των συνεπειών των κυρώσεων, έχουν και άλλες χώρες της ΕΕ και επομένως πίσω από τη χθεσινή δήλωση που δημιουργεί το πλαίσιο, γιατί δεν εξειδικεύτηκαν οι κυρώσεις, απλώς οι αρχηγοί των κρατών, μέσω της υπάτου (Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι) και της δήλωσης δημιουργούν ένα τέτοιο πλαίσιο, δεν συμφωνούμε να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κυρώσεις. Αλλά, τις ενστάσεις μας, επί της ουσίας πια θα τις διατυπώσουμε στο Συμβούλιο Υπουργών. Όμως, θέλω να σας πω, εκεί ίσως υπάρχει και έμφαση, ότι υπάρχουν και άλλες χώρες, αναφέρατε τη Γαλλία, αλλά υπάρχουν και άλλες που έχουν αντίρρηση.

Υπάρχει μια βιασύνη ορισμένων κρατών-μελών. Αυτή η βιασύνη αποτυπώθηκε στη δήλωση με την οποία εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας, τις συγκεκριμένες απόψεις μας θα τις διατυπώσουμε αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών. Γι' αυτό εκτάκτως θα φύγει ο κ. Κοτζιάς. Σας μιλώ προσεκτικά, γιατί είναι τα πρώτα θέματα που πρέπει να χειριστούμε ως νέα ηγεσία και του ΥΠΕΞ, αλλά και της χώρας.

πηγή: Real.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια ΓκουρεσιδζεΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Απουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Πώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Τι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος Βαμβακούσης«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΡωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης Αυγερινόςpolu kako / tasosΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης ΑυγερινόςОТЛИЧНО / МАКРИΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΣΙΡΑΚΙ ΔΙΩΧΝΕΙ ΡΩΣΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ... / THGRΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /