header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
29.01.2015 23:01

Foreign Policy: Γιατί ο Πούτιν είναι ο μεγάλος κερδισμένος των ελληνικών εκλογών ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ HUFFINGHTON POST


Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ενός «αυτοαποκαλούμενου ριζοσπάστη αριστερού», στην πρωθυπουργία της Ελλάδας θα μπορούσε να αποτελεί μια απρόσμενη νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, εντείνοντας τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ευρώπης γύρω από το ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση στις πρόσφατες «επιθετικές κινήσεις» της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με άρθρο- ανάλυση του Foreign Policy, υπό τον τίτλο «Why Putin is the Big Winner in Greece's Elections» (γιατί ο Πούτιν είναι ο μεγάλος κερδισμένος των ελληνικών εκλογών).

«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συσκεφθούν την Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου, για να προσπαθήσουν να επιτύχουν ομοφωνία πάνω στο πώς θα αυξήσουν την πίεση προς τη Ρωσία- η οποία ενέτεινε τον “πόλεμο δι' αντιπροσώπευσής της” (proxy war) στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο- χωρίς να βλάψουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Ένα ήδη σύνθετο διπλωματικό παιχνίδι έγινε πιο πολύπλοκο εξαιτίας της άμεσης αντίδρασης της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία τη δεύτερη ημέρα της θητείας της απέρριψε μια ευρωπαϊκή πρόταση για τη διερεύνηση νέων κυρώσεων στη Μόσχα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν τους «διστακτικούς» Ευρωπαίους εταίρους τους να υποστηρίξουν έναν νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και επισημαίνεται ότι η νέα προσπάθεια για ανανεωμένες πιέσεις προς τη Μόσχα έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή, πολιτικά για την Ευρώπη και οικονομικά για τη Ρωσία. Η νίκη την Κυριακή του ΣΥΡΙΖΑ «διευρύνει τις υπάρχουσες ρωγμές στην Ευρώπη όσον αφορά στη Ρωσία. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη στον νέο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο Ρώσος πρέσβης, και την Τρίτη η Ελλάδα απέρριψε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εξεταστούν “περαιτέρω περιοριστικά μέτρα” σε βάρος της Ρωσίας», σημειώνεται στο άρθρο, το οποίο αναφέρεται στη διαφοροποίηση της κυβέρνησης όσον αφορά στην ανακοίνωση της Ε.Ε. για την Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρεται στην επίμαχη ανακοίνωση της γγ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Η δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κ. Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ». Η εν λόγω κίνηση προκάλεσε αναταράξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ από την πλευρά της Ρωσίας, ΜΜΕ κάνουν λόγο για έναν πιθανό νέο σύμμαχο της χώρας στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα, η οποία ήδη έχει αρχίσει να αντιστέκεται στους υπαγορευόμενους από την Ευρώπη δημοσιονομικούς κανόνες, φαίνεται να προσπαθεί να χαράξει και μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» σημειώνεται στο άρθρο του Foreign Policy, όπου τονίζεται ότι, πριν την επίθεση των φιλορώσων αποσχιστών κατά της Μαριούπολης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν χωρισμένοι μεταξύ αυτών που ήθελαν μείωση της πίεσης προς τη Μόσχα, όπως πρότεινε η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, και κλιμάκωσης των κυρώσεων, θέση που υποστήριζε ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως σημειώνεται, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δείχνει να «ποντάρει» στις διαφωνίες στο εσωτερικό της Ευρώπης και στα οικονομικά προβλήματα για να «προστατευθεί από συντονισμένη δράση». Σύμφωνα με τον Μουχτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής ανάλυσης Ευρωπαϊκών ρίσκων για το Eurasia Group, ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά ότι η Ε.Ε. «θα αντισταθεί στο να αυξήσει τις κυρώσεις ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης παραπαίει».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, άσκησε κριτική όσον αφορά στη διαφοροποίηση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή γραμμή, λέγοντας ότι «δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει»,

Από πλευράς του ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε άρθρο του, το οποίο αναδημοσιεύθηκε στη Huffington Post, κάνει λόγο για «συχνή αγνόηση» των συμφερόντων της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι η ιστορία έχει δείξει ότι «οι προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας αναπόφευκτα είχαν δυσμενείς συνέπειες για όλη την Ευρώπη, ενώ η ενεργή εμπλοκή στα ζητήματα της ηπείρου έφερνε μακρές περιόδους ειρήνης και σταθερής ανάπτυξης».

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /