σχετικά άρθρα
|
12.08.2010 14:51
Εικόνες σπάνιας ομορφιάς αφηγούνται την ορθόδοξη τέχνη Μαργαρίτα ΠουρνάραΕΚΘΕΣΗ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σιωπηλή, αλλά ουσιαστική ανάδειξη της τεράστιας σημασίας του μεταβυζαντινού μας πολιτισμού στο εξωτερικό. Πέρυσι τον χειμώνα, χιλιάδες Νεοϋορκέζοι επισκέφθηκαν την καταπληκτική έκθεση που οργάνωσε το Ιδρυμα Ωνάση στην Πέμπτη Λεωφόρο με έργα Γκρέκο και θαυμάσιες εικόνες από σημαντικούς μικρογράφους.
Την ίδια περίοδο το Μουσείο Ερμιτάζ φιλοξενούσε ένα μεγάλο αφιέρωμα με μεταβυζαντινές εικόνες της Συλλογής Βελιμέζη. Το καλοκαίρι του 2010, στη δοκιμαζόμενη από το τοξικό νέφος Μόσχα, η έκθεση «Σύναξις. Τέχνη της Ελλάδας 15ος - 20ός Αιώνας. Εικόνες σε ξύλο και χαρτί» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Πούσκιν, έχει κερδίσει το κοινό.
Πολυετές ταξίδι Περιλαμβάνει το corpus των έργων της Συλλογής Βελιμέζη, διαφέρει από την αντίστοιχη της Αγίας Πετρούπολης, καθώς έχει εμπλουτισθεί με σχεδόν 90 άλλα έργα που προέρχονται από το Μουσείο Μπενάκη, από το Μουσείο Παλαιορωσικής Τέχνης Αντρέι Ρουμπλιόφ, αλλά και άλλων ιδιωτικών συλλογών όπως του Χρήστου Μαργαρίτη. Το εγχείρημα έχει τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και αποτελεί άλλο έναν σταθμό στο πολυετές ταξίδι της Συλλογής Βελιμέζη που έχει εκτεθεί μέχρι σήμερα σε 20 μουσεία.
Ιδιαιτερότητα Η ιδιαιτερότητα της «Συνάξεως» είναι ότι δεν παραθέτει απλώς με χρονολογική σειρά στο κοινό εικόνες σπάνιας ομορφιάς, αλλά οικοδομεί ολόκληρο αφήγημα. Δεν περιορίζεται μόνο στους αιώνες που διαδέχθηκαν το Βυζαντινό Μεγαλείο και την ακμή της Αγιογραφίας αλλά φτάνει ώς τον Πεντζίκη και τον Αλμαλιώτη που με τρόπο ανεικονικό μεταβόλισαν τα διδάγματα των μεγάλων καλλιτεχνών του Βυζαντίου. «Το ρωσικό κοινό -που μας τίμησε με την αθρόα παρουσία του- έχει πολύ μεγάλη παιδεία σε ό,τι αφορά την ορθόδοξη τέχνη», εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης Θάλεια Στεφανίδου, η οποία μίλησε στην «Κ» για το σκεπτικό του αφιερώματος. «Αποτελεί μεγάλη επιβράβευση για όλους όσοι εργάστηκαν για την έκθεση να βλέπουν ότι οι Ρώσοι ενθουσιάστηκαν με την πρωτότυπη λογική της παρουσίασης». Η καινοτομία της έκθεσης έχει να κάνει με τις τρεις ξεχωριστές ενότητές της, οι οποίες είναι οργανωμένες θεματικά. Στην πρώτη αίθουσα υπάρχουν συγκεντρωμένες εικόνες αγίων, στη δεύτερη σκηνές από τη ζωή της Παναγίας και στην τρίτη, εικόνες του Χριστού ως δασκάλου και Παντοκράτορα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 25 Σεπτεμβρίου.
short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;