header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
27.07.2015

Βασίλης Λεβέντης: «Στηρίζουμε την ελληνορωσική συνεργασία » Λάμπρος Ζαχαρής, Σωτήρης Τριάντης «ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ »


Η συναντησή μας πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η τελευταία δημοσκόπηση που τον βάζει με μεγάλο ποσοστό στη Βουλή . Ελληνορωσικά, μεταρρυθμίσεις, χρέος, ιδιωτικοποιήσεις, εκλογές, συνεργασίες, ζυμώσεις αλλά και νέες “προφητείες” αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της κουβέντας μας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

 

«Η Ρωσία με την Ελλάδα πρέπει να έχουν σχέσεις φιλικές και πολύ στενές σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό, οικονομικό, εξωτερικής πολιτικής» εξηγεί ο Πρόεδρος της ΕΚ, επισημαίνοντας ότι η πολιτική των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα απέναντι στη Ρωσία ήταν μια πολιτική «ασυνέπειας και αναξιοπιστίας. Από τη μία οι κυβερνήσεις προσέγγιζαν τους Ρώσους αλλά από την άλλη, ό,τι συμφωνία έκαναν ατονούσε ή ματαιωνόταν λόγω πίεσης από άλλους παράγοντες» . Όπως έγινε επί πρωθυπουργίας Καραμανλή; των ρωτάμε. «Ναι, διότι αν ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις μία συμφωνία, τότε μην την κάνεις καθόλου», μας απαντά.


Αν ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του Καραμανλή, θα πήγαινε εκεί να το συζητήσει. «Δεν θα έκανα πρώτα συμφωνία με τους Ρώσους με τον κίνδυνο να υποκύψω αργότερα σε πιέσεις. Θα πήγαινα να συνεννοηθώ ώστε στο ενεργειακό σχέδιο της Ευρώπης να εντασσόταν ο αγωγός αυτός και όχι να ήταν «τορπίλη» κατά της Ευρώπης. Άλλωστε ούτε η Ρωσία πιστεύω ότι θα ήθελε να τορπιλίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Στηρίζει ανοιχτά την υλοποίηση του Νότιου Ευρωπαϊκού αγωγού καθώς και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των 2 χωρών. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία αυτού του αγωγού διότι είναι προς το συμφέρον της. Επίσης πρέπει να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν κάποια παλιά κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία και οι δύο λαοί τα πιστεύουν και τα υπηρετούν.Εξάλλου το γεγονός ότι η Ελλάδα δηλώνει Ευρώπη δεν νομίζω να στενοχωρεί τους Ρώσους, δεδομένου ότι σε όλες τις πρόσφατες συζητήσεις για την Οικονομία υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ήταν ξεκάθαροι εξαρχής και αυτό μου άρεσε. Ενώ κάποιοι άλλοι εντός Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί ότι ο Πούτιν βάζει δάκτυλο για να φύγουμε από το ευρώ. Αυτό δεν το έκανε ποτέ και είναι προς τιμήν του».

 

Κεφαλαιο μεταρρυθμίσεις. Ποιες προκρίνει ο Β. Λεβέντης
«Πάντως όχι αυτές που λένε στη συμφωνία· αυτές είναι ανόητες μεταρρυθμίσεις. Οι άμεσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είναι να σταματήσουν οι αργομισθίες σε ΔΕΚΟ και σε Δήμους -όπου το 30% είναι αργόμισθοι και δεν προσέρχονται καθόλου στον χώρο εργασίας-, να απολυθούν οι 1.500 διορισμένοι στη Βουλή που είναι επίσης αργόμισθοι, καθώς και 12.000 αποσπασμένοι του Δημοσίου που δεν εργάζονται καθόλου· επίσης υπάρχουν 319.000 άτομα που παίρνουν τρεις κύριες συντάξεις, 220.000 πολυθεσίτες, 400.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ και ταυτόχρονα εργάζονται, καθώς επίσης οι σύμβουλοι και παρασύμβουλοι των Υπουργών. Με άλλα λόγια, υπάρχει τεράστια ασωτία όσον αφορά τον έλεγχο των κρατικών δαπανών. Επίσης, οι πλούσιοι παίρνουν τη σύνταξή τους κανονικά ενώ δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτό. Χρειαζόμαστε δηλαδή κάθαρση στο Δημόσιο και τόνωση του Ιδιωτικού τομέα, ενώ εκείνοι κάνουν το αντίθετο: κρατούν το Δημόσιο άθικτο και μεταφέρουν όλο το βάρος στον Ιδιωτικό τομέα».

 

Τα σενάρια εκλογών
«Αρκετά σύντομα. Πιστεύω ότι θα γίνουν κοντά στις ημερομηνίες 13 με 20 Σεπτεμβρίου επειδή η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη και αυτό αποτελεί συνταγματική αταξία. Και όλοι κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να γίνει η συμφωνία και να μην πάμε στη δραχμή», εκτιμά ο Πρόεδρος της ΕΚ.

 

«Τρίτο κόμμα η Ένωση Κεντρώων »
«Δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε με κανέναν και πιστεύω ότι θα είμαστε τρίτο κόμμα. Ότι δηλαδή θα καταφέρουμε να περάσουμε το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή, έστω και την τελευταία εβδομάδα. Αυτό που θα κάνουμε λοιπόν είναι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα -το οποίο πιστεύω ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα 22% περίπου- χωρίς όμως να μετέχουμε στην Κυβέρνηση. Όμως θα είμαστε κάθετοι στο να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που ανέφερα προηγουμένως και θα ελέγχουμε την Κυβέρνηση κάθε μήνα για αυτό» επισημαίνει ο Β. Λεβέντης .

 

Ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματικά τη θέληση να κάνει μεταρρυθμίσεις, μας απαντά: «Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει τη σημερινή μορφή του. Δηλαδή θα βρίσκονται εκτός οι λεγόμενοι «δραχμιστές» και θα παραμείνουν οι παραδοσιακοί κεντροαριστεροί. Παράλληλα ευελπιστώ ότι η Ένωση Κεντρώων θα βρίσκεται σε θέση να πιέζει για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Διότι όταν δεν είσαι αυτοδύναμος φεύγει η αλαζονεία και αναγκάζεσαι να κάνεις διάλογο. Αν όμως δούμε ότι δεν γίνονται οι μεταρρυθμίσεις τότε θα αποσύρουμε άμεσα την ψήφο εμπιστοσύνης».

 

Μια διαφορετική άποψη για το χρέος
«Το θέμα του Χρέους έχει λυθεί. Έχω μιλήσει με Ευρωπαίους και γνωρίζω πως όταν «πιάσουμε» 3% πλεόνασμα τότε θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους από 180% στο 120% του ΑΕΠ - το έχουν δηλώσει μάλιστα από το 2012. Με άλλα λόγια, δεν θα μας αφήσουν να βγούμε στις αγορές με το βάρος του χρέους», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΚ.

 

Μια άλλη άποψη για της ιδιωτικοποιήσεις
«Η Ένωση Κεντρώων δεν είναι υπέρ του ξεπουλήματος δημόσιας περιούσιας, αλλά να γίνεται μία μίσθωση 30 ετών χωρίς να πωλείται γη. Παράλληλα, ο επενδυτής θα δεσμεύεται ότι μετά την πάροδο των 30 ετών θα αποχωρεί. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην υπάρχουν αργόμισθοι στις ΔΕΚΟ και να μην γεννούν ελλείμματα. Αυτά πρέπει να κοπούν μαχαίρι».

 

Τι έπρεπε να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις
«Εκείνοι έθεσαν σε κίνδυνο το πολιτικό προφίλ τους φτιάχνοντας μνημονιακές κυβερνήσεις και ισχυρίζονται ότι το έκαναν για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ· τον Γιώργο Παπανδρέου αν τον ρωτήσετε γιατί μας έβαλε στο μνημόνιο θα σας πει ακριβώς αυτό. Η λύση όμως θα ήταν να γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις από το 2009 -χωρίς μνημόνιο- και ύστερα να ζητούσαμε στους ξένους να καθυστερούσαμε λίγο την πληρωμή των ομολόγων των τριών πρώτων ετών. Ακόμα και σήμερα, κάτι τέτοιο θα αναγκαστούμε να κάνουμε».

 

(φωτό: στο κέντρο ο πρόεδρος της ΕΚ, Βασίλης Λεβέντης. Αριστερά και Δεξιά οι δημοσιογράφοι Λάμπρος Ζαχαρής και Σωτήρης Τριάντης, αντίστοιχα)

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / Γιάννα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος ΖαχαρήςΣυγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΠροεκλογικό Survivor από τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Λάμπρος ΖαχαρήςΕνώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Νέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Η μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία /