header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
02.10.2015

Δημήτρης Χαριτίδης: Πτώση κατά 45% των ροών των Ρώσων τουριστών φέτος στην Ελλάδα η συντακτική ομάδα


Η δυσάρεστη πρόβλεψη που έκανε για την πτώση ρωσικών τουριστικών ροών στη χώρα μας, στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ, αλλά και στον Θανάση Αυγερινό, στις αρχές του καλοκαιριού ο διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος Δημήτρης Χαριτίδης, δυστυχώς βγαίνει αληθινή. Με βάση τα προγράμματα των tour operators έως τα τέλη του φετινού Οκτωβρίου «η μείωση θα «πιάσει» πιθανότατα μεγαλύτερο ποσοστό από το 45%», εξηγεί στο Βusiness Τravel blogΌταν μέσω του ellada- russia και άλλων ΜΜΕ διαμαρτυρόμασταν για το θέμα της έκδοσης Βίζας και του Προξενείου που παρακωλύει τη διαδικασία, η ελληνική πολιτική ηγεσία έκανε τα στραβά μάτια, συνεχίζοντας ακόμα και σήμερα να αγνοεί το πρόβλημα που οδηγεί σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ και μεγάλες ζημιές στον Τουρισμό της Ελλάδας . 

 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον κ. Χαριτίδη εκτιμάται ότι η Ρόδος και η Κρήτη υποδέχτηκαν τη φετινή χρονιά τους μισούς Ρώσους από όσους είχαν επιλέξει τους δύο δημοφιλείς προορισμούς το 2014, καταγράφοντας δηλαδή πτώση 50%. Μείωση της τάξεως του 40% της ρωσικής αγοράς θα σημειωθεί φέτος στην Πελοπόννησο και στη Χαλκιδική, σε σύγκριση με πέρυσι. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόλο που ο βορειοελλαδικός προορισμός δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περιοχές δράσης της Tez Tour Ελλάδος, εντούτοις οι γνώσεις, οι εκτιμήσεις και τα μηνύματα που δέχεται ο επικεφαλής του ταξιδιωτικού οργανισμού συνηγορούν σε αυτή τη δυσάρεστη διαπίστωση. Με μικρότερη πτώση των Ρώσων τουριστών θα κλείσει η φετινή σεζόν για την Κέρκυρα.

 

Στην τρίτη θέση της επιλογής των Ρώσων τουριστών η Ελλάδα.

Παρόλο τη ραγδαία συρρίκνωση του αριθμού των Ρώσων τουριστών που προτίμησαν για τις φετινές τους διακοπές τους τη χώρα μας, εντούτοις η Ελλάδα εξακολουθεί και παραμένει στην τρίτη θέση όταν αποφασίζουν και επιλέγουν τον τόπο αναψυχής και διασκέδασής τους. Τη θετική αυτή πτυχή υπογραμμίζει ο κ. Χαριτίδης συμπληρώνοντας ότι «στην πρώτη θέση της επιλογής τους είναι η Τουρκία και στη δεύτερη βρίσκεται η Αίγυπτος».

Σε ότι αφορά στην πρώτη χώρα της επιλογής τους, ο διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος τονίζει ότι «η Τουρκία θα παρουσιάσει τη φετινή χρονιά μείωση της τάξεως του 35% της ρωσικής αγοράς. Γεγονός που ουσιαστικά σημαίνει ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ρώσοι ταξιδιώτες δεν την προτίμησαν και η εξέλιξη αυτή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γειτονική χώρα όπου έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν τουριστικές εγκαταστάσεις που απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς. Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου έκλεισαν τρία ξενοδοχεία ( Avantagrde Hotel Resort, Imperial Allure Beach & Imperial Elegance Beach Resort) τα οποία δουλεύανε κυρίως με τη ρωσική αγορά».  Ο ίδιος προσθέτει επίσης ότι οι τουριστικοί δείκτες στους βασικούς μεσογειακούς προορισμούς θα είναι σε… ελεύθερη πτώση τη φετινή χρονιά. Για την ακρίβεια «η ρωσική αγορά καταρρέει το 2015 στην Ισπανία, καταγράφοντας πτώση 70%. Σημαντική μείωση θα παρουσιαστεί και στην Ιταλία, ενώ μικρότερα ποσοστά πτώσης θα εγγράψουν η Κύπρος, η Βουλγαρία.

 

Εκτιμήσεις για το 2016

Συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και επιθετικής πολιτικής θα επικρατήσουν μεταξύ των χωρών που θα επιδιώξουν να προσελκύσουν περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην περιοχή τους το 2016, σύμφωνα με τον κ. Χαριτίδη. Οι Τούρκοι ξενοδόχοι θα ρίξουν τις τιμές τους προσφέροντας άκρως ελκυστικά προγράμματα διακοπών στους ταξιδιώτες από τη χώρα του ρουβλίου. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο περίπλοκη και σύνθετη καθώς λόγω της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο και της διαμόρφωσής τους στα ποσοστά τα οποία ισχύουν και στην υπόλοιπη χώρα πιθανότατα (;) θα οδηγήσει του ξενοδόχους στην αύξηση των τιμών τους. «Μια αύξηση που δεν είναι έτοιμη να δεχτεί η ρωσική αγορά», αναφέρει χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του ο κ. Χαριτίδης. Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι μεγάλο ερωτηματικό είναι για το 2016 η ρωσική αγορά και κανείς δεν μπορεί κάτι συγκεκριμένο και σαφές για το μέλλει γενέσθαι. «Σαφείς εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική χρονιά του 2016 με τους Ρώσους τουρίστες δεν θα έχουμε πριν από το Φεβρουάριο του 2016», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος. To κλίμα αβεβαιότητας επιτείνεται και από την ενδεχόμενη πτώχευση της πρωταγωνίστριας, στις charter πτήσεις, ρωσικής αεροπορικής εταιρίας Transaero Airlines.

 

Το χρόνιο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό

Πέραν τούτων, η διαδικασία θεωρήσεων βίζας Σένγκεν από το Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα εξακολουθεί και παραμένει τροχοπέδη για τον ελληνικό τουρισμό. «Το γραφείο του ΕΟΤ στη Μόσχα κάνει τα  τελευταία  χρόνια  αυτό που μπορεί με τα ελάχιστα κονδύλια που διαθέτει αλλά το ελληνικό προξενείο στη ρωσική πρωτεύουσα δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο του. Τα παράπονα και η δυσαρέσκεια όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει και μειωθεί αλλά συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό. Η δυσχερής αυτή κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, όπως υποστηρίζουν. Επιπλέον, το πρόβλημα με τις βίζες θα είναι πιο οξύ γιατί από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το λεγόμενο VIS δηλαδή ο υποψήφιος τουρίστας για να βγάλει βίζα θα πρέπει να πάει αυτοπρόσωπος στο visa center και να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα. Και πολύ φοβάμαι ότι θα αποτελεί σοβαρό τροχοπέδη ειδικά για τους κατοίκους ρωσικής επαρχίας. Αυτό ουσιαστικά βοηθάει την Κύπρο και άλλες χώρες εκτός Σένγκεν», εξηγεί αναλυτικά ο κ. Χαριτίδης.

 

Tez Tour Ελλάδος: Μείωση από τη ρωσική αγορά και αύξηση από τις Βαλτικές χώρες το 2015.

Η μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι θα επηρεάσει αναπόφευκτα την Tez Tour Ελλάδας ωθώντας σε ανάλογη πτωτική πορεία τους δείκτες της. Συγκεκριμένα και όπως αποσαφηνίζει ο κ. Χαριτίδης «ο δείκτης των συνολικών αφίξεων της Tez Tour Ελλάδος θα παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 24%. Η μικρότερη αυτή πτώση, σε σχέση με τη μείωση του 45% που προβλέπεται ότι θα παρουσιαστεί για το σύνολο της ελληνικής τουριστικής αγοράς το 2015 οφείλεται στην αύξηση των τουριστών από τις Βαλτικές χώρες, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία».

Ο συνολικός αριθμός των ξένων τουριστών που έφερε φέτος στην Ελλάδα η Tez Tour θα αγγίξει τα 70.000 άτομα εκ των οποίων οι μισοί γνώρισαν και ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της Κρήτης καθώς στη Μεγαλόνησο πραγματοποιείται το 50% των προγραμμάτων της Tez Tour Ελλάδος. Πρόκειται για ταξιδιώτες που ανήκουν στη μεσαία και άνω εισοδηματική τάξη, επιλέγουν ελληνικά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων για τις διακοπές τους οι οποίες διαρκούν κατά μέσο όρο 9 ημέρες καταβάλλοντας έκαστος 1000 ευρώ για την αγορά του τουριστικού προγράμματος στη χώρα μας. Επιπλέον, θέλοντας να γνωρίσουν τον ελληνικό προορισμό των διακοπών τους, αγοράζουν κατά μέσο όρο 1,2 πρόγραμμα εκδρομής κατά άτομο.

 

(Στη φωτό ο Δημήτρης Χαριτίδης)

 

πηγή: Βusiness Τravel blog

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /