header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
20.08.2010 07:59

Ρώσος σταρ ο υποψήφιος δήμαρχος Συκεών - Νεάπολης Ζώγια Kουταλιανού


«Η καρδιά του ομογενή που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του χτυπάει είκοσι φορές πιο γρήγορα για όσα συμβαίνουν εκεί. Γι' αυτό όταν σε καλούν να βοηθήσεις είναι ευτυχία και τιμή να το κάνεις, ειδικά στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα».

 

Ποιος τα λέει αυτά; Ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης, υποψήφιος δήμαρχος στον «καλλικράτειο» δήμο Συκεών - Νεάπολης, Θεσσαλονίκης -τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος-, που ήρθε από τη Μόσχα της Ρωσίας, όπου ζει και εργάζεται, για να συνδράμει την Ελλάδα σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν μιλάει ελληνικά, δεν γνωρίζει τα προβλήματα του δήμου Συκεών - Νεάπολης, όπως παραδέχεται, αλλά διαβεβαιώνει ότι τα γνωρίζουν οι συνεργάτες του και διεκδικεί την ψήφο των δημοτών.

Από τα παράδοξα των επικείμενων δημοτικών εκλογών ή μια μορφή αφύπνισης και απόπειρα εμπλοκής στα πολιτικά δρώμενα των εκατοντάδων χιλιάδων παλιννοστησάντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση;

Ο Ευκλείδης Κιουρτζiδης είναι ηθοποιός στην πρώην Σοβιετική Ενωση και στην Ελλάδα, την ιθαγένεια της οποίας απεκτησε το 1996 οπότε και κατέβηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ιδια τα προβλήματα
Κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του ανέφερε πως μπορεί να μην είναι δημότης κανενός εκ των τεσσάρων δήμων (Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων, Αγ. Παύλου) που συνθέτουν τον ενοποιημένο δήμο Συκεών - Νεάπολης, αλλά θα μεταδημοτεύσει σύντομα από τον Δήμο Αθηναίων, στα μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένος.

Γνωρίζει ελάχιστα ελληνικά, αλλά όπως εξηγεί με τη βοήθεια της διερμηνέως του παρακολουθεί εντατικά μαθήματα στη Μόσχα έτσι ώστε νε ξεπεράσει το εμπόδιο της γλώσσας.

Ο 42χρονος ομογενής, που γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας, δεν είναι «ένας στον σωρό». Δημοφιλής ηθοποιός της μικρής και της μεγάλης οθόνης αλλά και του θεάτρου στην πρώην Σοβιετική Ενωση, είναι γνωστός ως ο «Αλ Πατσίνο της Ρωσίας» και ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των ομογενών, οι οποίοι τον παρακολουθούν ανελλιπώς μέσω δορυφορικής τηλεόρασης.

Βραβευμένος τον Οκτώβριο του 2008 από τον πρόεδρο Πούτιν για την καλλιτεχνική δραστηριότητά του, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον ομογενή βουλευτή κ. Ιβάν Σαββίδη και αναγκάστηκε, όπως λέει, να απορρίψει μια πρόταση για νέα παραγωγή στη Ρωσία, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στον Δήμο Συκεών - Νεάπολης, όπου αρχικά εγκατασταθηκε, προτού κατέβει στην Αθήνα και επιστρέψει απο εκεί στη Μόσχα.

«Δεν θεωρώ πως αφήνω την καριέρα μου. Αν, όμως, ο λαός αποφασίσει να με εκλέξει, γιατί να μην το κάνω, ειδικά σ' αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία;» είπε στην «Κ».

Τι είναι όμως αυτό που θεωρεί πως θα προσφέρει ο «Αλ Πατσίνο της Ρωσίας» στον Δήμο Συκεών - Νεάπολης; Μπορεί ο ίδιος, ως δημότης Αθηναίων και κάτοικος Μόσχας, να μη γνωρίζει καν τα προβλήματα του Δήμου Συκεών - Νεάπολης, όπως παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του, αλλά έτσι κι αλλιώς «τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης δεν διαφέρουν από εκείνα της Μόσχας, του Λονδίνου, του Τόκιο και όλου του κόσμου».

«Δεν είμαι ο μόνος, πιστεύω, που υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί έχουν απομακρυνθεί από τον λαό. Νομίζουν πως ο λαός είναι για να τους υπηρετεί, ενώ στην πραγματικότητα οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούν τον λαό», είπε στην «Κ» ο κ. Κιουρτζίδης, που έχει βραβευτεί από τη Ρωσική Εκκλησία για τη στήριξη που παρέχει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, γεγονός που, κατά τους συνεργάτες του, δέιχνει την ενασχόλησή του με τα κοινά.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ως διάσημος ηθοποιός δεν θα μπορούσε ποτέ να τεθεί υπεράνω της κοινωνίας, κομμάτι της οποίας αισθάνεται όταν από τη σκηνή εκτίθεται ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων.

Ομογενείς σε όλους τους δήμους
Ο εκλογικός συνδυασμός επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Ευκλείδης Κιουρτζίδης δεν έχει ακόμη πρόγραμμα, ψηφοδέλτιο, ούτε καν όνομα, αλλά όπως εξηγούν οι συνεργάτες του όλα αυτά τα μέτωπα θα αρχίσουν να κλείνουν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για μια αμιγώς ομογενειακή παράταξη, καθώς στις τάξεις των υποψήφιων συμβούλων θα συγκαταλέγονται και πολλά πρόσωπα από την Ελλάδα.

Η υποψηφιότητα του κ. Κιουρτζίδη, πάντως, προέκυψε έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε η Ελληνορωσική Συμμαχία «Ενωμένη Ελλάδα», μια πανελλαδική πολιτική κίνηση, όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη της, που «κατεβάζει» υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σε όλους τους δήμους της χώρας, ως εκπροσώπους των Ελλήνων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

«Η Συμμαχία δεν έχει πολιτικό χρώμα» επισημαίνουν σε όλους τους τόνους και προσθέτουν ότι στόχος της είναι να δώσουν οι ομογενείς το «παρών», διαδηλώνοντας πως δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η έντονη παρουσία στη χώρα Ελλήνων της διασποράς με μεγάλη οικονομική επιφάνεια είναι σημαντική για τη στήριξη της Ελλάδας στην κρίση που περνάει.

Η υποψηφιότητα του κ. Κιουρτζίδη ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες που προορίζονται για άλλους δημους της Ελλάδας μόνο στο ότι διεκδικεί τη δημαρχία και όχι απλώς τη θέση δημοτικού συμβούλου, αναφέρουν οι ίδιοι.

Το γεγονός πως ο ενοποιημένος δήμος Συκεών - Νεάπολης περιλαμβάνει περισσότερους από 12.000 ομογενείς -περίπου το 10% των δημοτών- δεν αποτελεί, κατά τους συνεργάτες του υποψήφιου δήμαρχου, την αιτία της επιλογής αυτής.

Γι' αυτό και ο κ. Ευκλείδης Κιουρτζίδης, που σχεδιάζει να περάσει το επόμενο διάστημα ταξιδεύοντας μεταξύ Μόσχας και Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως κατέρχεται στον εκλογικό στίβο όχι για να αντιπαρατεθεί με τους αντιπάλους του, αλλά για να «κερδίσει τον λαό» και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα

 

 

πηγή: Η Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /