header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
08.04.2016 14:10

Παυλόπουλος στο Ρωσία 24: Η Ρωσία πρέπει να έχει κανονικές σχέσεις με την ΕΕ


Έμμεση πρόσκληση στον Βλάντιμιρ Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα - «Να μπουν σε δεύτερο πλάνο οι διαφορές για την Ουκρανία και να επιλυθούν μέσω διαλόγου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ανάγκη να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».

Ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε έμμεση πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, να επισκεφθεί την Αθήνα, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα είναι ευτυχής να υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Ρωσίας στην Αθήνα» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει η Μόσχα στο θέμα της Συρίας και στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, καθώς και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους. Τόνισε δε, πως οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της Ουκρανίας, μπορούν να μπουν σε δεύτερο πλάνο και να επιλυθούν με καλή θέληση μέσα από τον διάλογο. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ.Παυλόπουλος αναφερόμενος στον πολύ σημαντικό ρόλο της Ρωσίας καθώς «ήταν πάντα, παραμένει και θα συνεχίσει να είναι μια μεγάλη δύναμη, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην τύχη όλης της ανθρωπότητας», αναφέρει ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται κατανοητό από όλους, και από την Ελλάδα, και την ΕΕ, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείας. Ειδικότερα επισημαίνεται από τον Έλληνα Πρόεδρο ότι «τόσο στο ζήτημα της διευθέτησης της συριακής κρίσης, όσο και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, η  Ρωσία, η οποία διαθέτει τεράστια δύναμη, έχει δυνατότητες και ενεργεί», προσθέτοντας ότι «διαδραματίζει ένα ρόλο που αντιστοιχεί σε αυτή», ενώ ως προς τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και τη νίκη επί της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», σημειώνει, ότι «θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τη Ρωσία».

Μιλώντας για τις ρώσο-ελληνικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τις χαρακτηρίζει «πάντα καλές», υπογραμμίζοντας ότι «η ιστορία έχει δείξει πως παρά την πολιτική κατάσταση, υπήρχαν ανέκαθεν ισχυροί δεσμοί, που ενώνουν τους δύο λαούς μας». Εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ.Παυλόπουλος, «για όλα τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ μας υπήρχε πάντα αλληλοκατανόηση» κάτι που όπως υπενθυμίζει επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ.Παυλόπουλος προσθέτει πως «ως πρόεδρος μιας εκ των χωρών της ΕΕ, μπορώ να πω, ότι, όταν είναι αναγκαίο, να βάζουμε στην άκρη τις διαφωνίες που μας χωρίζουν, προκειμένου να επιτύχουμε σημαντικότατους στρατηγικούς στόχους, όπως είναι η επίλυση της κρίσης στη Συρία και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Σε αυτό υπάρχει κοινό έδαφος, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτή η αμοιβαία κατανόηση, όχι μόνο μεταξύ της Ρωσίας, της Ελλάδας και της ΕΕ, αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με όλες τις δυνάμεις που αποφασίζουν για την τύχη του κόσμου, μας δίνει ελπίδα», συμπληρώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Η Ρωσία έχει πολλούς συμμάχους εντός της ΕΕ. Η Ελλάδα παραδοσιακά βλέπει στη Ρωσία μια μεγάλη δύναμη, η οποία θα πρέπει να έχει κανονικές σχέσεις με την ΕΕ», δηλώνει ο κ. Παυλόπουλος θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει προσέγγιση με τη Ρωσία, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν».

Όπως αναφέρει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ΕΕ και Ρωσία είναι «εταίροι στην επίλυση σημαντικότατων διεθνών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, με τους οποίους βρεθήκαμε αντιμέτωποι πρόσφατα στη Συρία. Μπορεί να έχουμε διαφορές σε κάποια θέματα, για παράδειγμα, όσον αφορά την Ουκρανία, αλλά μπορούμε να τα επιλύσουμε με καλή θέληση και μέσα από τον διάλογο. Μπροστά σε κύριες προκλήσεις, αυτές οι διαφορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο». Ο Προκόπης Παυλόπουλος τονίζει ακόμη, ότι «δεν εκφράζει μόνο τη γνώμη της Ελλάδας», επισημαίνοντας ως προς αυτό ότι «η Ρωσία έχει προνομιακές σχέσεις με πολλές άλλες χώρες, όπως με τη Γερμανία. Αυτό είναι γνωστό, και η Ελλάδα χαιρετίζει μια τέτοια σχέση. Η ΕΕ και η Ρωσία έχουν πολλά περισσότερα κοινά από ό, τι αυτά που τις χωρίζουν, και αυτό είναι πολύ καλό», συμπληρώνει χαρακτηριστικά, και διαβεβαιώνει, ότι η Αθήνα «συμβάλει με όλα τα μέσα να στην προσέγγιση της ΕΕ και της Ρωσίας». 

Ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει παράλληλα ότι «η Ρωσία και η Ελλάδα συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, σε ορισμένους από τους οποίους υπάρχει ήδη ενεργή αλληλεπίδραση, ενώ ορισμένοι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της οικονομίας γενικότερα και «ιδίως στη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, που για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός». Όπως αναφέρει ο κ.Παυλόπουλος «υπάρχουν και άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως οι έρευνες, η τεχνολογία, η επιστήμη και η εκπαίδευση, που είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Υπάρχει, επίσης , και ο τουρισμός. Πιστεύω, ότι, χάρη στον τουρισμό, η σύνδεση μεταξύ των λαών των χωρών μας γίνεται ισχυρότερη». Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει πως Ρωσία και Ελλάδα μπορούν να επιτύχουν πολλά και στην ενεργειακή συνεργασία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ακολουθεί όλους τους κανόνες της Ένωσης. Ωστόσο, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ υπάρχουν ευρείες προοπτικές συνεργασίας, τις οποίες αναπτύσσουμε και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και περαιτέρω».

πηγή: πρώτο θέμα

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν, Παυλόπουλος, Συρία, ΕΕ
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /