header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.05.2016

Κύρια σημεία συνέντευξης Πούτιν- Τσίπρα η συντακτική ομάδα


Συνέντευξη τύπου Α. Τσίπρα και Β. Πούτιν.
Α. Τσίπρας: «Η επίσκεψη Putin αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών - Σηματοδοτείται η επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Διαχρονικές οι σχέσεις των δύο χωρών. Στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η συνεργασία με τη Ρωσία. Συστατικό στοιχείο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα η συνεργασία με τη Ρωσία - Δε φοβόμαστε να ανοίξουμε τα κλαδιά μας στον κόσμο. Η επίσκεψη Putin συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μεγάλη η σημασία των συμφωνιών που υπογράψαμε - Συζητήσαμε για τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας. Ικανοποίηση για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας στις ανανεώσιμες πηγές και μεταξύ ΕΛΠΕ - Rosneft. Προχωρούμε συντονισμένα στον τουρισμό, ώστε η Ελλάδα να γίνει βασικός προορισμός για τους Ρώσους. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτικού μας διαλόγου - Υιοθετήσαμε σχετικό κείμενο πολιτική διακήρυξης. Σταθερή η στήριξη της Ρωσίας για λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τους όρους του ΟΗΕ. Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της Ρωσίας για την επίλυση του Συριακού και την κατάπαυση του πυρός. Η ελληνορωσική συνεργασία το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο προς όφελος των λαών μας.

 

Β. Πούτιν: «Εξετάσαμε ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται. Είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην Ελλάδα. 60% καλύπτουμε τις ανάγκες της Ελλάδας στο φυσικό αέριο και 15% στο πετρέλαιο. Το Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η μικτή διυπουργική επιτροπή. Δίνουμε έμφαση στις επενδύσεις - Περιθώρια επενδύσεων και στον τομέα των επενδύσεων - Ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ. Εξετάζουμε την αδελφοποίηση της Αθήνας και του Σότσι. Δίνουμε έμφαση στον τομέα του τουρισμού. Είμαστε ευγνώμονες στους έλληνες στους τόπους μνήμης για τους Ρώσους - Προοπτικές συνεργασίας και στον τομέα της Παιδείας. Αναμένονται 1 εκ. Ρώσοι στην Ελλάδα. Τεράστια αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Εάν λήξει το θέμα με τις θεωρήσεις βίζας οι τουρίστες από τη Ρωσία θα τριπλασιαστούν. Ευχαριστώ πολύ για την θερμή υποδοχή».
Ερώτηση για την ενέργεια.
Α. Τσίπρας: «Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί κεντρικός τομέα της ανάπτυξης - Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες με βάση το εθνικό συμφέρον. Μπορούμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ ως αγωγός θετικής ενέργειας».
Β. Πούτιν: «Η συνεργασία στην ενέργεια αποτελεί την καλύτερη εγγύηση - Ετοιμάζαμε το νότιο αγωγό, αλλά δεν μας άφησαν να τον υλοποιήσουμε. Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση οποιοδήποτε έργου, αλλά χρειαζόμαστε προκαταβολικά εγγυήσεις. Η εγκατάσταση της αντιαεροπορικής ομπρέλας είναι αρνητική εξέλιξη - Οι ΗΠΑ υποχώρησαν από τη συμφωνία - Κανείς δεν συζητά μαζί μας. Οι πυραυλικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να υλοποιούνται - Μπορούν να μετατραπούν από αμυντικά σε επιθετικά συστήματα».

 

Ερώτηση για Συρία Τουρκία, Κουρδικό κράτος προς Β. Πούτιν. Για την καταψήφιση των κυρώσεων προς την Ρωσία προς Α. Τσίπρα.
Β. Πούτιν: «Οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια σε τακτικές δυνάμεις στρατού, αλλά εναντίον στρατιωτικών μορφωμάτων. Η φιλία του ρωσικού και τουρκικού λαού ανήλθε σε πολύ υψηλό επίπεδο - Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κατέρριψαν το αεροσκάφος. Δεν επαρκούν τα λόγια για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, χρειάζονται και έργα - Ακόμη περιμένουμε. Καθημερινές επαφές με πολλές ξένες χώρες για τη Συρία».
Α. Τσίπρας: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς. Καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να έχει το ρόλο που έχει η Ελλάδα ως γέφυρα της Ευρώπης με τη Ρωσία. Πρέπει να συγκλίνουν Ε.Ε. και Ρωσία. Λύση είναι ο διάλογος όχι οι κυρώσεις. Δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, αλλά ο διάλογος. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ειρήνευση στην Ουκρανία - Δεν μπορεί να υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία».
Ερώτηση για την απόφαση των G7, τις κυρώσεις προς την Ρωσία και της συμφωνίες του Μινσκ.
Β. Πούτιν: «Οι κυρώσεις δεν είναι πρόβλημα μας. Εμείς λάβαμε απαντητικά μέτρα. Όταν αρθούν τα μέτρα εναντίον μας, θα προβούμε σε αντίστοιχες κινήσεις προς τους εταίρους μας. Πρέπει να γίνει αναθεώρηση του συντάγματος της Ουκρανίας μέσω των συμφωνιών του Μινσκ. Το ζήτημα της Κριμαίας έκλεισε για πάντα με βάση της επιθυμίας των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή».

 

Ερώτηση για την πολιτική διακήρυξη για τον ελληνορωσικό διάλογο.
Α. Τσίπρας: «Επικυρώσαμε τον αναβαθμισμένο πολιτικό διάλογο Ελλάδας - Ρωσίας. Αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρχουν και Μνημόνια θετικά. Άμεση επίπτωση του Συριακού η πρωτοφανής προσφυγική κρίση - Κρίσιμες οι σχέσεις Ε.Ε - Ρωσίας και ΗΠΑ - Ρωσίας. Η οικονομική συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, σε μία στιγμή μετάβασης. Περνάμε σε μία εποχή σταθερότητας, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης - Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις στρατηγικής σημασίας. Ευχής έργον να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός ρώσων τουριστών - Οι δύο λαοί συνδέονται από βαθιά αισθήματα φιλίας. Κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με το νέο σύστημα απονομής της βίζας. Με μεγάλη χαρά θα δούμε ρωσικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς για αποκρατικοποιήσεις».
Β. Πούτιν: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση - Δεν περιμένουμε από την Ελλάδα τους άθλους του Ηρακλή. Η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να δημιουργήσουμε για τους κατοίκους της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης συνθήκες για να ζήσουν στις χώρες τους».

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΠοιος είναι ο Πόντιος κοσμοναύτης που πέταξε χθες για το διάστημα / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΕπιστολή Μητσοτάκη στον, ποντιακής καταγωγής, κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλο / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΤι είπε ο Πούτιν για την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΈκρηξη σε πολυκατοικία στην Αγία Πετρούπολη / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρωσικές task force σε όλα τα μετρό της χώρας / Η μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΘανάσης Αυγερινός : Οι προεκτάσεις του χτυπήματος στην Αγία Πετρούπολη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / Δράκων«Αθήνα καλεί Μόσχα» κάθε Κυριακή στις 19:00 στην ΕΡΤ1 / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΣοβιετική αφίσα του 1958. Σας θυμίζει κάποιον; / oso uparxei antirosiki ameriki pote den tha uparxei mia kali ellinorosiki sxesi / Pontios«Πρόκληση η χθεσινή επίθεση», λέει το Κρεμλίνο / poytik toyrkia / sofia bhtoyΤρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης /